Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання ІАЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

16. Основні поняття і визначення

Будь-який радіоелектронний пристрій з погляду його надійності ми будемо розглядати як об'єкт, поза залежністю від його конкретної начинки.

У теорії надійності об'єкти розділяють на елементи і системи.

Система - це об'єкт, призначений для виконання визначених задач і уявляє сукупність елементів, взаємодіючих у процесі виконання цих задач і взаємозалежних функціонально.

Елемент - це об'єкт, що є частиною системи і призначений для виконання визначених функцій. Елемент як частина системи, не має самостійного значення.

Поняття «система» і «елемент» є відносними. У залежності від конкретно розв'язуваних задач той самий об'єкт можна розглядати як систему чи як елемент системи. Сутність між системою й елементом у теорії надійності полягає в тому, що при визначенні надійності системи елемент вважається неподільним, а систему уявляють у вигляді сукупності окремих елементів.

Надійність - це властивість об'єкта виконувати задані функції, зберігаючи в часі значення встановлених експлуатаційних показників у заданих межах, що відповідають заданим режимам і умовам використання, технічного обслуговування, ремонту, збереження і транспортування.

Таким чином, надійність - це, насамперед, властивість об'єкта, що забезпечує можливість виконання цим об'єктом заданих функцій з заданими характеристиками у визначених умовах експлуатації і протягом необхідного інтервалу часу. Отже, надійність - це якісна характеристика об'єкта.

По своїй сутності надійність є комплексною властивістю, що у залежності від призначення об'єкта й умов його експлуатації може включати такі властивості, як

- безвідмовність;

  • ремонтопридатність

  • довговічність;

  • зберігаємість

Перш, ніж дати визначення цим властивостям об'єкта, відзначимо, що технічний об'єкт може знаходитися в одному з наступних станів:

- справний чи несправний;

- працездатний чи непрацездатний.

Ушкодження - це подія, що полягає в порушенні справності об'єкта чи його складових частин внаслідок впливу зовнішніх умов.

Відмова - це подія, що полягає в порушенні працездатності об'єкта.

Відзначимо також, що ушкодження може бути істотним і з'явитися причиною відмови, чи несуттєвим, при якому працездатність об'єкта зберігається.

Тепер повернемося до визначення властивостей об'єкта, що характеризують його надійність.

Безвідмовність - властивість об'єкта безупинно зберігати працездатність протягом деякого часу чи деякого наробітку.

Рис.1

Ремонтопридатність це властивість об'єкта, що полягає в пристосованості до попередження і виявлення причин виникнення його відмов, ушкоджень і усуненню їх шляхом проведення ремонтів і технічного обслуговування.

У літературі по надійності терміну ремонтопридатність відповідає термін «відновлюваність». Однак між ними існує розходження:

Ремонтопридатність характеризує пристосованість об'єкта до проведення ремонту взагалі, а відновлюваність характеризує можливість відновлення працездатності. Тобто ремонтопридатність є більш широким поняттям, чим відновлюваність.

Довговічність - це властивість об'єкта зберігати працездатність до граничного стану при встановленій системі технічної експлуатації.

Під граничним розуміють такий стан об'єкта, при якому його подальша експлуатація повинна бути припинена через порушення вимог безпеки польотів, граничного зносу й ін..

Зберігаємість - це властивість об'єкта беззупинно зберігати справний і працездатний стан протягом, і після збереження і (чи) транспортування.