Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання ІАЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

32. Відновлення бойової здатності ат за результатами бойових дій.

Основною задачею інженерно-авіаційної служби по ремонті авіаційної техніки в ході бойових дій є підтримка заданого рівня боєздатності авіаційних частин шляхом оперативного відновлення пошкоджених і несправних літаків переважно на місцях їхнього базування.

Поточний ремонт РЕО виконується ремонтними групами а.е.; застосовують в основному агрегатний метод ремонту. Для їхнього посилення можуть виділятися рухомі ремонтні групи (ПРГ) від ТЕЧ авіачастини.

При базуванні частини на декількох аеродромах і при маневрі для надання допомоги ІАС ескадрилій у відновленні авіаційної техніки з особового складу ТЕЧ авіачастини формується група ремонту частини, що використовує аеромобільні засоби ТЕЧ авіачастини.

Поточний ремонт РЕО виконується в ТЕЧ авіачастин індивідуальним і агрегатним методами ремонту. Для посилення ТЕЧ авіачастини рішенням начальника ІАС можуть бути виділені рухливі ремонтні групи від ВАРМ, а для виконання складних і відповідальних ремонтних робіт виїзні ремонтні бригади (ВРБ) АРП або підприємств промисловості. Середній ремонт авіатехніки, як правило, виконується у ВАРМ, а капітальний – в АРП.

Ремонт літаків і їхнього устаткування у всіх ремонтних підрозділах організується цілодобово, позмінно, при максимальному використанні технологічного устаткування, КПА, рухомих контрольно-ремонтних засобів, стаціонарних швидко будуємих приміщень.

Літаки, що одержали бойові пошкодження, підлягають попередній оцінці технічного стану, яка здійснюється комісією ІАС з наступною доповіддю результатів заступнику командира частини по ІАС для ухвалення рішення. Потім відпрацьовуються плани-завдання на ремонт для а.е. і ТЕЧ авіачастини, що враховують відхід літаків у різні види ремонту і можливості ремонтних підрозділів. У першу чергу відновлюють ті літаки, що вимагають для ремонту менших працевтрат.

Пошкоджені літаки при ремонті проходять наступні технологічні етапи:

  • звільнення відсіків і блоків від засобів поразки, що не розірвалися, їхніх осколків і уламків;

  • огляд і остаточна оцінка технічного стану систем літака з проведенням інструментального контролю, складання відомостей дефекації;

  • визначення обсягу робіт по розборці для усунення ушкоджень і вибір методу ремонту;

  • обробка пошкоджених поверхонь літака і підготовка ремонтних деталей, розбирання у встановленому обсязі;

  • ремонт і випробовування ушкоджених систем і вузлів;

  • комплектація, зборка, інструментальна перевірка і настройка устаткування;

  • випробовування (літні, стендові, вогневі й ін.).

Дозволяється використовувати справні блоки, вузли і деталі зі списаної авіаційної техніки. Відремонтовані у військових умовах блоки і деталі радіоелектронного устаткування повинні поповнювати обмінний фонд ТЕЧ авіачастини, ВАРМ і а.е.. Апаратура, що вимагає капітального і середнього ремонту, відправляється у відповідній упакуванні в АРП.

Закордонні трофейні технічні засоби для експлуатації і ремонту авіаційної техніки можна застосовувати з дозволу головного інженера об'єднання. У цьому випадку інженери по спеціальностях навчають особовий склад способам і правилам їхньої підготовки і застосування, аналізують результати використання, розробляють пропозиції по удосконалюванню правил застосування.

Після завершення фронтової операції керівники ІАС узагальнюють, аналізують і оцінюють усі сторони діяльності інженерно-авіаційної служби, підводять підсумки, розробляють і здійснюють заходу щодо удосконалюванню ІАЗ бойових дій і одночасно з цим проводять безпосередню підготовку до забезпеченню наступних бойових дій.

У першу чергу оцінюють технічний стан літакового парку, терміни відновлення ушкодженої авіаційної техніки і вживають конкретних заходів по прискоренню її введення в лад. Аналізують ефективність приведених заходів щодо ІАЗ бойових дій; розкривають причини, що утруднили їхнє виконання. Особливу увагу приділяють аналізу термінів підготовки літаків до бойових вильотів у різних умовах базування підрозділів і впливу противника.

За підсумками ІАЗ бойових дій відпрацьовують доповідь командиру частини і вищестоящих начальників інженерно-авіаційної служби