Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lutay_A.P._Informatsiyni_tehnologiyi_ta_sistemi...doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
46.89 Mб
Скачать

5.4.2 Історія розвитку Visual Basic:

1. Травень 1991 — випущений Visual Basic 1.0 для Microsoft Windows. За основу мови був узятий синтаксис QBasic, а нововведенням, що принесло потім мові величезну популярність, стала засада зв'язку мови та графічного інтерфейсу. Цей принцип був розроблений Аланом Купером (Alan Cooper) і реалізований в прототипі Tripod (також відомому як Ruby). Перший Visual Basic був інтерпретатором.

2. Вересень 1992 — випущений Visual Basic 1.0 під DOS. Він не був повністю сумісний з Windows-версією VB, оскільки по суті був наступною версією QuickBASIC і працював у текстовому режимі екрана.

3. Листопад 1992 — випущений Visual Basic 2.0. Середовище розробки стало простішим у використанні і працювало швидше.

4. Влітку 1993 — вийшов у світ Visual Basic 3.0 у версіях Standard і Professional. До всього іншого, до складу поставки додався рушій для роботи з базами даних Access.

5. Серпень 1995 — Visual Basic 4.0 — версія, яка могла створювати як 32-х, так і 16-розрядні Windows-програми. Крім того, з'явилася можливість писати VB класи, а також Visual Basic нарешті став повноцінним компілятором, що значно збільшило швидкість виконання програм.

6. Лютий 1997 — Visual Basic 5.0 — починаючи з цієї версії, стало можливо, поряд зі звичайними застосунками, розробляти COM-компоненти. Скомпілювавши такий компонент у OCX-файл і поставляючи його, ви могли надати розроблений вами об'єкт управління не тільки кінцевому користувачеві, але й іншим розробникам. Після цього вони могли інтегрувати цей об'єкт у свої застосунки.

7. У середині 1998 — вийшла остання версія — Visual Basic 6.0. Після цього Microsoft різко змінила політику стосовно мов сімейства Basic. Замість розвитку Visual Basic було створено абсолютно новий програмний продукт — Visual Basic.net, перша версія якого з'явилася в 2001. Це принципово нова мова, що має, окрім синтаксису, дуже мало схожого з VB 6.0 та відрізняється від нього так сильно, як у свій час VB відрізнявся від QBASIC. VB.NET відразу ж зайняв місце VB в Visual Studio і на цьому розвиток класичного Visual Basic зупинився.

Основні різновиди Visual Basic:

1. Класичний Visual Basic (версії 5-6) Visual Basic Classic

Ця мова дуже сильно прив'язана до свого середовища розроблення й до операційної системи Windows, оскільки вона є виключно інструментом написання Windows-застосунків. Прив'язаність до середовища полягає в тому, що існує велика кількість засобів, призначених для допомоги й зручності програмування: вбудований зневаджувач, перегляд змінних і структур даних на льоту, вікно зневадження, спливаюча підказка при наборі тексту програми (Intellisense). Всі ці переваги роблять марним і навіть неможливим використання Visual Basic поза середовищем для розроблення, наприклад, у звичайному текстовому редакторі.

2. Visual Basic for Applications (VBA)

Це засіб програмування, який практично нічим не відрізняється від класичного Visual Basic, і призначений для написання макросів та інших прикладних програм для конкретних програм. Найбільшу популярність здобув завдяки своєму використання в пакеті Microsoft Office. Широке розповсюдження Visual Basic for Applications у поєднанні з споконвічно недостатньою увагою до питань безпеки призвело до значного поширення макровірусів.

3. Visual Basic Scripting Edition

Це скриптова мова, що є дещо урізаною версією звичайного Visual Basic. Використовується в основному для автоматизації адміністрування систем Windows і для створення сторінок ASP та сценаріїв для Internet Explorer.

Слово Visual означає, що за допомогою цієї мови реалізовано візуальний стиль програмування. Це – зовсім новий стиль, за якого програми не пишуть, а проектують. Програмістів, які використовують його, доцільніше називати інженерами-проектувальниками програмних засобів, тому що перед тим, як почати набирати перший рядок коду, створюється інтерфейс, тобто проектується зовнішній вигляд робочого середовища, з яким працюватиме користувач ПК.

Microsoft Visual Basic — засіб розроблення програмного забезпечення, створений і підтримуваний корпорацією Microsoft, який складається з мови програмування і середовища розроблення. Мова Visual Basic успадкувала дух, стиль і, частково, синтаксис свого предка — мови Бейсік, у якої є чимало діалектів. У той же час Visual Basic поєднує в собі процедури та елементи об'єктно-орієнтованих та компонентно-орієнтованих мов програмування. Середовище розробки VB містить інструменти для візуального конструювання користувацького інтерфейсу.

Visual Basic вважається потужним засобом швидкої розробки прототипів програми, розробки застосунків баз даних і взагалі для компонентного способу створення програм, що працюють під управлінням операційних систем родини Microsoft Windows.

Абревіатур BASIC у назві мови Visual BASIC 6,0 свідчить про те, що остання є розвитком давно відомої мови BASIC, розробленої в США у 1963 р. співробітниками Дартмунського коледжу Дхоном Кемені та Томасом Курцем. яка відразу здобула популярність своєю простотою та наочністю, Розробляти програми на мові BASIC було значно легше, ніж на інших мовах програмування того часу, таких, як КОБОЛ і ФОРТРАН. З цим пов’язана також назва мови BASIC, утвореної з перших літер словосполучення Beginners All-hurpose Symbolis Instruction Code. У перекладі з англійської це означає: універсальна мова програмування для початківців.

Із моменту появи і до цього часу мова програмування BASIC динамічного розвивається разом з комп’ютерами та комп’ютерними технологіями. Як тільки з’явилися ПК, виникли нові версії мови BASIC для цих машин (типу QBASIC).

Коли на зміну однозадачним ОС (типу Windows), з’явилась потреба у принципово новому підході до розроблення програм у багато віконному середовищі. Виникла необхідність не тільки в написанні тексту програми, а набагато ширша: потрібен був графічний інструмент розроблення, який може працювати в середовищі системи Windows, створювати додатки, здатні використати всі переваги графічних, мультимедійних, діалогових і багатопроцесорних можливостей ОС Windows. У зв’язку з цим з’явилося нове середовище програмування Visual BASIC.

Саме завдяки наявності чудових візуальних засобів розроблення прикладних програм система й дістала таку назву.

І хоча мова Visual BASIC 6,0 далеко пішла в своєму розвитку порівняно з BASIC, але покладений в її основу принцип простоти та точності залишився незмінним. Він набагато простіший від таких мов програмування, як С або С++, Делі і потребує набагато менше часу та зусиль на вивчення.

Це мова, на яку “роблять ставку” провідна фірма в галузі розроблення комп’ютерних технологій – компаній Microsoft. Нові версії мови Visual BASIC, такі, як Visual BASIC 6.0, “вбудовуються” в нові системи, розроблені цією фірмою (Access, Word, Excel та ін.), як мови написання макрокоманд, що підвищує ефективність використання цих додатків. Крім того, існує діалект мови Visual BASIC (VB Script), що є підмножиною мови Visual BASIC і полегшує розроблення прикладних Windows – додатків для Internet.

Visual BASIC6.0 – це сучасна могутня система програмування, яку складає низка компонентів.

Одним із компонентів будь-якої сучасної системи програмування, в тому числі системи Visual BASIC, є інтегроване середовище-оболонка, що включає вбудований редактор тексту, систему інформаційної контекстуальної допомоги, транслятор-компілятор, компонувальник і налагоджував програм, а також елементи призначеного для користувача інтерфейсу.