Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lutay_A.P._Informatsiyni_tehnologiyi_ta_sistemi...doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
46.89 Mб
Скачать

Форма для приклада 1

Виконання:

  1. Додати нові аркуші в книгу – клацнути правою кнопкою миші по ярличку останнього листа  к. Додати  вкладка Загальні виділити значок ЛистОК (з'явиться новий лист). Повторювати потрібну кількість разів.

  2. Упорядкувати аркуші: перетягнути мишкою ярличок листа, що стоїть не один по одному, на місце.

  3. Клацнути по ярличку Лист1, натиснути клавішу [Shift] і одночасно клацнути по ярличку Лист5.

  4. На першому виділеному листі створити зазначену форму c формулами.

  5. Зняти виділення з аркушів, клацнувши по ярличку Лист6.

  6. У кожнім листі заповнити прізвище відповідальної особи.

Додати в сформовану книгу (даного приклада) звітні форми по двом новим реалізаторам.

Послідовність дій:

  1. Виділити групу аркушів з 5 по 7.

  2. На листі 5 виділити усю форму звіту, м. Виправлення  к. Заповнити  п. По аркушах  покажчик Усі ОК.

  3. Зняти виділення з групи аркушів і відкоригувати прізвища на аркушах 6 і 7.

Примітка: Якщо копійований звіт був заповнений, виділити групу нових аркушів (6 і 7), потім виділити предметну частину листа 6 і натиснути клавішу [Delete].

При формуванні підсумкової таблиці по створених звітних формах можна використовувати об'ємні формули, що можуть підсумовувати дані відразу по декількох однойменних осередках різних аркушів.

Консолідація аркушів

При виконанні робіт зі створення зведених звітів по однотипних детальних звітах, крім об'ємних формул, Excel дозволяє використовувати ще один досить простий і зручний прийом – консолідацію даних.

Команда Консолідація з меню Дані може об'єднати інформацію з вихідних аркушів (до 255 аркушів) в одному підсумковому листі. Вихідні аркуші можуть розташовуватися в тій же самій книзі, у якій знаходиться підсумковий лист, або в інших книгах.

Команду Консолідація можна використовувати декількома способами. Можна зв'язати консолідовані дані з вихідними даними, щоб наступні зміни у вихідних аркушах відображалися в підсумковому листі. Або можна просто консолідувати вихідні дані без створення зв'язків.

Консолідувати дані можна по розташуванню або по категорії. Якщо консолідують дані по розташуванню, Microsoft Excel збирає інформацію з однаково розташованих осередків кожного вихідного листа. При консолідації даних по категорії Excel використовує як основу для об'єднання аркушів заголовки стовпців або рядків. Можна консолідувати аркуші, використовуючи будь-яку функцію, приведену в поле зі списком, що розкривається, Функція у вікні діалогу Консолідація. За замовчуванням використовується функція Сума, що підсумовує дані з кожного вихідного листа і поміщає результат у підсумковий лист. Також можна використовувати кожну з наступних функцій: Кількість значень, Середнє, Максимум, Мінімум, Добуток, Кількість чисел, Незміщене відхилення, Зміщене відхилення, Незміщена дисперсія і Зміщена дисперсія.

Можна консолідувати аркуші з відкритих у даний момент книг, що знаходяться на диску. Книга, що містить лист, у який містяться консолідовані дані, повинна бути відкрита, але вихідні книги можуть бути закриті, звичайно, за умови, що ви надали Excel правильні зведення про їхнє місцезнаходження, інакше він не зможе знайти усі файли цих книг. Ви повинні зберегти усі вихідні книги, перш ніж почати консолідацію.

Нижче даються два приклади консолідації: по розташуванню, по категорії. У прикладах розглянута консолідація аркушів однієї книги, але точно так само можна консолідувати аркуші, що знаходяться в різних книгах.

Консолідація по розташуванню

При консолідації по розташуванню Excel застосовує підсумкову функцію (Сума, Середнє або будь-яку іншу з перерахованих раніше) до осередків з однаковими адресами в кожнім вихідному листі. Це найпростіший спосіб консолідації, при якому консолідовані дані у всіх вихідних аркушах повинні мати зовсім однакове розташування.

Приклад 1.1. Виконати консолідацію звітів про розподіл готельних номерів у розрізі відповідальних осіб за тиждень. Розташувати консолідовані звіти по розташуванню і категоріям на окремих аркушах.

Виконання:

1. Додати в книгу зі звітами 2 нових листи і привласнити їх ярличкам імена Консолід_по_розташ. і Консолід_по категор.

2. Скопіювати в лист Консолід_по_розташ форму звіту по готельним номерам, очистити кінцеву область (область призначення), тобто блок осередків, у котрий будуть поміщені консолідовані дані – В7:К15. Виділення не знімати!

3. Виберіть команду Консолідація в меню Дані