Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облікова політика_Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Тема 10. Концепції капіталу та збереження капіталу

Об’єкти, на які необхідно звернути увагу: Концепції капіталу. Концепції збереження капіталу. Фізична концепція збереження капіталу. Фінансова концепція збереження капіталу. Організація та методика вибору концепції збереження капіталу. Вплив вибору концепції збереження капіталу на показники фінансової звітності. методи оцінки елементів фінансової звітності.

Інформація по даному питанню доступна за адресами:

  1. www.finman.ru/articles/2010/2/4500.html

  2. www.finman.ru/annotations/2010/1

Назва статті: Концепция поддержания капитала как способ влияния на стоимость елементов отчетности.

Принципи підготовки і складання фінансової звітності передбачають можливість використання фізичної та фінансової концепції капіталу.

Фізична концепція визначає капітал операційною здатністю, що оцінюється через виробничу потужність підприємства та натуральні вимірники.

Фінансова концепція визначає капітал як інвестовані грошові кошти або інвестовану купівельну спроможність, аналогічно до чистих активів або власного капіталу підприємства.

Вибір підприємством концепції капіталу базується на потребах зовнішніх користувачів фінансової звітності та визначає цілі, які досягаються в процесі визначення чистих доходів.

Концепції збереження капіталу. Виходячи з концепцій капіталу, визначають концепцію збереження фізичного та фінансового капіталу.

Згідно з концепцією збереження фізичного капіталу підприємство визнається прибутковим лише тоді, коли фізична виробнича потужність (операційна здатність) підприємства на кінець звітного періоду перевищує фізичну потужність на початок звітного періоду після вирахування всіх внесків власників і розподілу між ними протягом звітного періоду.

Згідно з концепцією збереження фінансового капіталу підприємство визнається прибутковим лише тоді, коли сума чистих активів на кінець звітного періоду перевищує суму чистих активів на початок звітного періоду після вирахування всіх внесків власників і розподілу між ними протягом звітного періоду. Вибір концепції збереження капіталу впливає на визнання та оцінку елементів фінансової звітності та систему аналітичних показників, що розраховуються на її основі. Концепція збереження капіталу визначає основу для оцінки чистого прибутку і визначає відмінності між чистим прибутком на капітал підприємства і поверненням його капіталу. Чистим прибутком можуть вважатися лише ті надходження активів, які перевищують суми, необхідні для збереження капіталу. Відповідно, чистий прибуток визначається як залишкова величина, яка розраховується шляхом вирахування витрат з доходів (в тому числі й корекції, пов’язані зі збереженням капіталу). Перевищення витрат над доходами складає чистий збиток підприємства.

Концепція збереження фізичного капіталу визначає поточну вартість як основу для оцінки елементів фінансової звітності.

Концепція збереження фінансового капіталу не визначає конкретної основи для оцінки елементів фінансової звітності, а залежить від типу капіталу, який необхідно зберегти.

Різниця між концепціями збереження капіталу полягає у відображенні результату зміни цін на активи та зобов'язання. Підприємство визначається таким, що зберегло свій капітал, якщо на кінець звітного періоду воно має такий же капітал як і на початок звітного періоду. Будь-яка сума, що перевищує необхідну для збереження капіталу на початок періоду визначається чистим прибутком.

Відповідно до концепції збереження фінансового капіталу, де капітал визначається в номінальних грошових одиницях, чистий дохід визначається збільшенням номінального грошового капіталу за звітний період. Тобто, збільшення ціни активів, які підприємство утримує протягом звітного періоду (доходи від володіння) визначаються чистим прибутком. Однак, такий прибуток не може бути визнаний чистим прибутком до моменту їх реалізації. Якщо концепція збереження фінансового капіталу визначається в реальних одиницях купівельної спроможності, то чистий прибуток визначається збільшенням інвестиційної купівельної спроможності за звітний період, тобто чистим прибутком є лише та частина зростання ціни активів, яка перевищує зростання загального рівня цін. Друга частина збільшення вважається корекцією, що забезпечує збереження капіталу, і, відповідно, частиною капіталу.

Відповідно до концепції збереження фізичного капіталу, коли капітал визначається в фізичних одиницях виробничої потужності, чистий прибуток визначається збільшенням цього капіталу за звітний період. Всі зміни цін, що впливають на активи та зобов'язання підприємства, розглядається як корекції, що забезпечують збереження капіталу, і є частиною капіталу, а не прибутком.

Вибір підприємством концепції капіталу та концепції збереження капіталу визначає модель обліку, яка використовується при підготовці та складанні фінансової звітності, визначається різним ступенем відповідності якісним характеристикам та впливає на оцінку елементів фінансової звітності. Чистий прибуток (збиток) як фінансовий показник, використовується для оцінки ефективності діяльності та рентабельності інвестицій. Елементами, безпосередньо пов’язаними з оцінкою наведеного показника, є доходи та витрати. Визнання та оцінка доходів і витрат також залежить від концепції капіталу та концепції збереження капіталу, які використовуються в моделі обліку підприємства та при складанні фінансової звітності.

Фінансова звітність повинна готуватися відповідно до моделі обліку, яка ґрунтується на історичній собівартості і концепції збереження номінального фінансового капіталу, з використанням елементів оцінки за справедливою вартістю для зовнішніх користувачів.

1 Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО), на які зроблено посилання в таблиці: МСБО 2 „Запаси”, МСБО 15 „Інформація, що відображає вплив зміни цін”, МСБО 16 „Основні засоби”, МСБО 17 „Облік оренди”, МСБО 18 „Дохід”, МСБО 21 „Вплив зміни валютних курсів”, МСБО 22 „Об’єднання компаній”, МСБО 25 „Облік інвестицій”, МСБО 32 „Фінансові інструменти: розкриття та подання”, МСБО 33 „Прибуток на акцію”

2 12 500 х 60% = 7 500 грн.

3 12 500 х 40% = 5 000 грн.

4 Згідно з ПБО 19 “Об’єднання підприємств”, справедлива вартість цінних паперів – це поточна ринкова вартість, яка визначається на фондовому ринку, а за відсутності такої оцінки – експертна оцінка.

5 У додатку до ПБО 19 наведені приклади визначення справедливої вартості різних видів активів.

6 Сума даної графи визначається як добуток вартості інвестиції на попередню дату (графа 5) та розрахованої ефективної ставки відсотка (13,1579 %). 118 421 = 900 000 х 13,1579%

7 Сума даної графи визначається додаванням вартості інвестиції на попередню дату та суми амортизації дисконту за звітний період (графа 4). 918 421 = 900 000 + 18 421

8 У даному випадку за останній рік сума відсотка за ефективною ставкою та сума амортизації дисконту визначається таким чином, щоб балансова вартість інвестиції на дату погашення дорівнювала номінальній вартості.

6

9 Сума даної графи визначається як добуток вартості інвестиції на попередню дату (графа 5) та розрахованої ефективної ставки відсотка (11,48 %).

10 Сума даної графи визначається як різниця між вартістю інвестиції на попередню дату та сумою амортизації премії за звітний період (графа 4).

11 У даному випадку за останній рік сума відсотка за ефективною ставкою та сума амортизації премії визначається таким чином, щоб балансова вартість інвестиції на дату погашення дорівнювала номінальній вартості.

9

12 Рахунок 422 кредитується в тому випадку, якщо зміна величини власного капіталу об’єкта інвестування виникла внаслідок розміщення (викупу) акцій (часток), що привело до виникнення емісійного доходу об’єкта інвестування.

13 Рахунок 422 дебетується в тому випадку, якщо зміна величини власного капіталу об’єкта інвестування виникла внаслідок розміщення (викупу) акцій (часток) , що призвело до зменшення емісійного доходу об’єкта інвестування.

1

14 Контрольний учасник – це сторона, яка є учасником спільного підприємства і здійснює спільний контроль за цим спільним підприємством відповідно до угоди про ведення спільної діяльності.

15 Приклад операцій з обміну активами наведено у розділі 2.11.2 “Визнання та облік доходів”, приклади 6 – 9.

16 Дебіторська заборгованість за операціями у рамках спільної діяльності без створення юридичної особи.

17 Див. додаток 5.2.2.

18 Сума за вирахуванням знижки: 138 180 = 141 000 – 141 000 х 2% / 100%.

19 Як правило, фактична ціна реалізації боргових інструментів при укладенні угод між незалежними та обізнаними сторонами несуттєво відрізняється від ринкової оцінки.

20 2,4018 – значення коефіцієнта теперішньої вартості звичайного ануїтету (Додаток 5.2.4) для періоду 3 роки та відсоткової ставки 12%.

21 Малі підприємства та інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, мають дещо відмінний порядок застосування рахунків 8 та 9 класів. Такі підприємства можуть застосовувати:

  • - тільки рахунки 8 класу для накопичення інформації про витрати або

  • - вести рахунки як 8, так і 9 класів, тобто в такому ж порядку, як це передбачено для всіх інших підприємств.

1

22 Оскільки, на момент відвантаження автомобілів невідомо, чи скористається покупець знижкою, то дохід на момент відвантаження має бути визнаний за продажною вартістю без врахування знижок : 10 х 12 000 = 120 000.

23 Покупець у даному випадку користується своїм правом на отримання знижки: 2 х 12 000 – 24 000 х 0,10 = 21 600.

24 Оскільки виручка від реалізації цих автомобілів на момент відвантаження була відображена на суму 24 000 грн., то на різницю між визнаним доходом та отриманими грошовими коштами (2 400 грн.) необхідно відкоригувати дебіторську заборгованість покупця, що обліковується за рахунком 361, та фінансовий результат від цієї операції. Коригування фінансового результату від реалізації здійснюється за дебетом рахунку 704 “Вирахування з доходу”.

25 Коригування ПДВ: 2 400 / 120 х 20 = 400.

26 Комісійна винагорода = 3 600 / 100% х 5% - 30 (ПДВ) = 150.

27 Сума витрат, понесених на певну дату, включає тільки ті витрати, які відображають обсяг наданих послуг на цю саму дату.

28 Витрати на заробітну плату та нарахування на неї включають лише ту її частину, що відноситься до обсягу робіт, виконаних за цим договором. Ця сума була розрахована, виходячи із середніх витрат, що несе фірма на заробітну плату аудитора за 1 робочий день.

1

29 Сума доходу, що має бути визнана в 2001 році розраховується таким чином:

1. Визначаємо відсоток виконання робіт, використовуючи співвідношення обсягу послуг, наданих на певну дату, до загального обсягу послуг, які мають бути надані в натуральному вимірі. В даному випадку це – людино / години

Відсоток виконання=Фактично витрачені дні=20 людино / днівх100 %= 40 %.Очікувана загальна кількість днів50 людино / днів2. Визначаємо суму доходу, що має бути визнана: 20 000 х 40 % х 1,2 = 9 600 грн.

30 Оприбутковується за справедливою вартістю отриманого активу (бензину) (ПБО 9, п.13).

31 У даному випадку дохід підприємства “Колос” має бути визнаний в сумі справедливої вартості активу (бензину), що підлягає одержанню (ПБО 15, п.23). Справедлива вартість бензину становить 25 000 (без ПДВ). Сума доходу, що відображається о обліку – 30 000 грн. (у тому числі ПДВ).

32 У даному випадку дохід підприємства “Ойл” має бути визнаний в сумі справедливої вартості активу (цукру), що підлягає одержанню (ПБО 15, п.23). Справедлива вартість цукру становить 25 000 (без ПДВ). Сума доходу, що відображається о обліку – 30 000 грн. (у тому числі ПДВ).

33 Оприбутковується за справедливою вартістю отриманого активу (цукру) (ПБО 9, п.13).

34 У даному випадку дохід підприємства “Колос” має бути визнаний в сумі справедливої вартості активу (бензину), що підлягає одержанню, зменшеній на суму сплачених грошових коштів (ПБО 15, п.23).

Дохід (без ПДВ) = 29 000 – 4000 = 25 000; Дохід з ПДВ – 30 000 грн.

35 Оприбутковується за справедливою вартістю отриманого активу (бензину).

36 Оприбутковується за справедливою вартістю отриманого активу (цукру) (ПБО 9, п.13).

37 У даному випадку дохід визнається в сумі справедливої вартості активу, що отриманий (цукор), збільшеній на суму грошових коштів отриманих (ПБО 15, п.23).

Дохід (без ПДВ) = 25 000 + 4000 = 29 000; Дохід з ПДВ = 34 800.

38 Дохід визнається за справедливою вартістю активу (бензину), переданого за договором, оскільки справедливу вартість послуг, що підлягають одержанню, визначити неможливо.

Дохід(без ПДВ) – 15 000 Дохід з ПДВ – 18 000.

39 Оприбутковується за справедливою вартістю отриманих запасів (бензину) (ПБО 9, п.13).

40 У даному випадку дохід підприємства “Консалтінг” має бути визнаний в сумі справедливої вартості активів (бензину), що підлягають одержанню, оскільки її можна достовірно визначити (ПБО 15, п.23). Справедлива вартість бензину – 15 000 (без ПДВ); Дохід з ПДВ – 18 000 грн.

41 У даному випадку витрати визнаються в сумі, що визначена як різниця між справедливою вартістю бензину та отриманою грошовою оплатою: 15 000 – 3 000 = 12 000.

42 У даному випадку дохід підприємства “Консалтінг” має бути визнаний у сумі справедливої вартості активів (бензину), переданого за бартерним контрактом, оскільки справедливу вартість послуг, що отримані, визначити неможливо (ПБО 15, п.24). Справедлива вартість бензину 15 000 (без ПДВ); Дохід з ПДВ – 18 000 грн.

43 В даному випадку дохід підприємства “Консалтінг” має бути визнаний у сумі справедливої вартості активів (бензину), що підлягають одержанню, за мінусом грошових коштів сплачених (ПБО 15, п.23):

Дохід (без ПДВ) = 15 000 – 3000 = 12 000; Дохід з ПДВ – 14 400грн.

44 У даному випадку первісною вартістю бензину є його справедлива вартість (ПБО 9, п.13).

45 Слід зазначити, що показник нормальної потужності для багатьох підприємств на теперішній час відрізняється від того обсягу, що може бути досягнутий згідно з техніко-економічними характеристиками обладнання.

46 Оскільки, змінні загальновиробничі витрати прямо пропорційно залежать від обсягу виробництва, то вони в повній сумі списуються на собівартість.

47 Сума постійних загальновиробничих витрат, що розподіляється в дебет рахунку 23 “Виробництво”, визначається таким чином:

Розподілені постійні загальновиробничі витрати=Фактичний випуск продукціїхНорма розподілу постійних загальновиробничих витрат=500 т х 50 грн. = 25 000 грн.

48 Сума нерозподілених постійних загальновиробничих витрат визначається як різниця між загальною сумою постійних загальновиробничих витрат і розподілених постійних загальновиробничих витратат:

42 000 – 25 000 = 17 000 грн.

49 Для того, щоб знайти суму постійних загальновиробничих витрат, яка має бути розподілена в дебет рахунку 23, то необхідно порівняти розрахункову суму постійних загальновиробничих витрат, що обрахована з використанням норми розподілу постійних загальновиробничих витрат, помножену на фактичний випуск продукції, з фактичною величиною постійних загальновиробничих витрат.

Фактичний випуск продукціїхНорма розподілу постійних загальновиробничих витрат=1 000 т х 50 грн. = 50 000 грн.Розрахункова величина, що була отримана, є більша за суму фактичних загальновиробничих витрат цього періоду:

50 000 > 45 000. В такому випадку, відповідно до п.16 ПБО 16 “Витрати”, необхідно розподіляти фактичну величину, оскільки вона є меншою від розрахункової суми.