Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖ1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать

Безпека життєдіяльності

Викладач: Олеся Кука

Тема 1. Теоретичні основи безпеки життєдіяльності. Об’єкт та предмет безпеки життєдіяльності (бжд). Основні завдання науки про безпеку.

Назва дисципліни складається з двох слів “безпека” та “життєдіяльність”.

Спочатку розглянемо термін “життєдіяльність”. Цей термін є новий і появився із розвитком космонавтики. Однак тепер використовується в усіх сферах: ми говоримо про життєдіяльність мікроорганізмів, життєдіяльність міста, села, району і т.д. “Життєдіяльність складається з двох термінів “життя” і “діяльність”.

Життя – це одна з форм існування матерії, яку відрізняє від інших здатність до розмноження, росту, розвитку, активної регуляції свого складу та функцій, різних форм руху, можливість пристосування до середовища та наявність обміну речовин і реакції на подразнення.

Життя можемо розглядати як послідовний, упорядкований обмін речовин і енергії.

Невід’ємною властивістю всього живого є активність. Тобто термін “життя” вже певною мірою передбачає активну діяльність.

Діяльність є специфічно людською формою активності, необхідною умовою існування людського суспільства, зміст якої полягає у доцільній зміні та перетворенні в інтересах людини навколишнього середовища.

Людська активність має особливість, яка відрізняє її від активності решти живих організмів та істот. Ця особливість полягає в тому, що людина не лише пристосовується до навколишнього середовища, я й трансформує його для задоволення власних потреб, активно взаємодіє з ним.

Ще один важливий аспект діяльності людини полягає в тому, що людина діє згідно зі своїми духовно-культурними переконаннями.

Під життєдіяльністю розуміємо властивість людини не просто діяти в життєвому середовищі, а процес збалансованого існування та самореалізації індивіда, групи людей, суспільства і людства загалом в єдності їхніх життєвих потреб і можливостей.

Тепер перейдемо до терміну “безпека”. Державний стандарт України 2293-99 визначає термін “безпека” як стан захищеності особи та суспільства від ризику зазнати шкоди.

Безпека – це збалансований стан людини, соціуму, держави, природних, антропогенних систем тощо.

Безпека людини – невід’ємна складова характеристика стратегічного напряму людства, що визначений ООН як “сталий людський розвиток” – розвиток, який веде не лише до економічного, а й до соціального, культурного, духовного зростання.

Безпека життєдіяльності (БЖД) – це галузь науково-практичної діяльності, яка спрямована на формування безпеки і попередження небезпеки шляхом вивчення загальних закономірностей виникнення небезпек, їх властивостей, наслідків їх впливу на організм людини, основ захисту здоров’я та життя людини і середовища її проживання від небезпек.

В центрі уваги БЖД – система “людина – життєве середовище”. Під життєвим середовищем розуміють частину зовнішнього середовища, що оточує людину, підтримує її існування, створює умови для діяльності та суспільних відносин і безпосередньо впливає на її життя та здоров’я.

Об’єктом БЖД є людина.

Предметом БЖД є вивчення небезпек з метою захисту людини від них у будь-якій сфері її перебування (побут, на вулиці, виробництво, відпочинок).

БЖД вирішує три взаємопов’язані завдання:

  1. Ідентифікація небезпек.

  2. Захист від небезпек.

  3. Ліквідація можливих наслідків.

Безпека життєдіяльності базується на досягненнях таких дисциплін, як інженерна психологія, фізіологія людини, охорона праці, екологія, ергономіка, економіка тощо. БЖД – це інтегрована дисципліна гуманітарно-технічного спрямування.

Вона була і є в центрі уваги людей. З древніх часів до наших днів людина прагнула забезпечити свою безпеку. З розвитком промисловості це потребує спеціальних знань. БЖД особливо актуальна зараз, в добу науково-технічного прогресу. Вона покликана відіграти важливу роль в стабілізації людського суспільства.