Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облікова політика_Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

2. Формування облікової політики підприємства

Документальне оформлення облікової політики підприємства здійснюється у вигляді наказу керівника підприємства, в центрі якого знаходиться Положення про облікову політику підприємства. Після затвердження цей розпорядчий документ набуває статусу юридичного.

Положення про облікову політику підприємства – це основний внутрішній документ, яким регулюється організація облікового процесу на підприємстві, є обов’язковим для виконання всіма службами та працівниками підприємства.

Перелік питань, що висвітлюються в Положенні про облікову політику підприємства:

  • теоретичні питання – принципи обліку, нормативно-законодавчі документи, наукові положення;

  • організаційні питання – визначається структура бухгалтерії, розробка інструкцій, внутрішніх стандартів, способів ведення обліку, взаємодію бухгалтерії з управлінськими службами та інші аспекти діяльності облікового апарату;

  • методичні питання – принципи та правила отримання, обробки, фіксації, передачі інформації, оцінки, ведення рахунків, критеріїв розмежування основних засобів та МШП, нарахування амортизації, обліку ремонтів, оцінки запасів та готової продукції, списання витрат майбутніх періодів, визначення обсягу реалізації продукції, товарів, встановлення резерву сумнівних та безнадійних боргів, обліку та розподілу накладних витрат і включення їх до собівартості, утворення власного капіталу, визначення результатів діяльності, фондів (капіталу) спеціального призначення тощо;

  • технологічні питання – робочий план рахунків бухгалтерського обліку, форма обліку, документообіг, організація внутрішнього контролю, порядок складання регістрів обліку та форм звітності, проведення інвентаризації майна та зобов’язань.

3. Порядок складання Наказу про облікову політику на підприємстві

Структура Положення про облікову політику підприємства може мати наступний вигляд:

Преамбула. Основні відомості про підприємство (назва, форма власності, організаційно-правова форма, чисельність працюючих, короткий опис основної діяльності підприємства.

Розділ перший. Організація роботи облікового апарату (форма організації бухгалтерського обліку, права та обов’язки головного бухгалтера, взаємодія з іншими підрозділами тощо).

Розділ другий. Методика бухгалтерського обліку (наводяться за окремими об’єктами облікової політики обрані елементи).

Розділ третій. Організаційно-технічні аспекти (затверджується форма ведення бухгалтерського обліку, робочий план рахунків, порядок організації документообігу, проведення інвентаризації тощо).

За необхідністю до Положення про облікову політику підприємства вносяться відповідні додатки (графік документообігу, перелік первинних документів, перелік посадових осіб, які використовують бланки суворої звітності, робочий план рахунків та ін.).

Розкриття інформації про облікову політику та її зміни у фінансовій звітності є передумовою порівнянності фінансових звітів одного підприємства за різні періоди, а також фінансових звітів різних підприємств.

Облікова політика розробляється на багато років і може змінюватися лише у випадках:

  • зміни статутних вимог;

  • зміни Положення (стандарти) бухгалтерського обліку;

  • забезпечення внесення змінами більш достовірного відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства.

Не вважаються зміною облікової політики встановлення її політики для: подій або операцій, які відрізняються за змістом від попередніх подій або операцій; та подій або операцій, які раніше не відбувалися.

У випадку зміни облікової політики у примітках до річної фінансової звітності слід розкривати причини та сутність зміни, суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року або обґрунтування неможливості її достовірного визначення.

Отже, облікова політика підприємства – це не просто сукупність способів ведення обліку, обраних відповідно до умов господарювання, але й вибір методики обліку, яка надає можливість використовувати різні варіанти відображення фактів господарського життя в обліку. Іншими словами, облікова політика - це система управління обліком на підприємстві.