Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Тема 4. Філософія Середньовіччя

Особливості середньовічного суспільства. Розвиток хрис­тиянства у Західній і Східній Європі (Західна та Східна гілки хрис­тиянства). Християнська догматика і філософська думка. Теологія і філософія. Середньовічна філософія як синтез двох традицій: християнського одкровення і античної філософії. Теоцентризм середньовічної філософії.

Онтологія середньовіччя. Ідея Бога як центральна онтологічна ідея. Дискусії що до природи Бога в ранній середньовічній філософії (Арій та Афанасій). Релігійно-філософське вчення про креацію або ема-націю буття. Божественна наперед заданість і ірраціональність світу. Вічність і час у філософії Августина. Креаціонізм Августина. Онтологія Еріугени. Його вчення про чотири природи. Ідея еманації Богом світу у Еріугени. Бог і доведення його буття Ансельмом Кентерберійським. Діалектика П’єра Абеляра. “Натуральна теологія” Томи Аквінського. Його метафізика. Вчення Аквінського про сутність і існування, форму і матерію. Аристотелізуючий креаціонізм Аквінського і його картина світу. Доведення Аквінським буття Бога. Метафізика Дунса Скота.

Гносеологія середньовіччя. Співвідношення віри і розуму, теології і філософії як центральна гносеологічна проблема середньовічної філософії. Пізнання і воля, розум і віра в філософській концепції Августина. Августин про шляхи подолання скептицизму. Вчення Августина про надприродне осяяння (прозріння). Еріугена про співвідношення віри і розуму. Росцелін і початок боротьби реалізму і номіналізму в середньовічній філософії. П’єр Абеляр і його розв’язання проблем віри і розуму. Тома Аквінський про два роди пізнання: божественне і людське та два роди істини: істини розуму і істини віри. Обґрунтування Аквінським вищості теології над філософією. Смисл “Правила бритви” Вільяма Оккама. Розв’язання Оккамом проблеми співвідношення філософії і теології. Термінізм В. Оккама.

Людина і суспільство в середньовічній філософії. Людина як об­раз і творіння Бога. Проблема її душі і тіла, розуму і волі. Бог-людина-природа. Людина і її душа у філософії Августина. Людська воля і божа благодать. Моральна доктрина Августина. Проблема доб­ра і зла. Гріх і його позбавлення. Етика П. Абеляра. Онтологія Томи Аквінського як проблема душі і тіла. Воля людини і воля Бога в філософії Дунса Скота. Пам’ять і історія. Сакральність історичного буття. Есхатологія і теодицея в середньовічній філософії.

Тема 5. Філософія Відродження

Європейське Відродження як історична епоха. Характерні риси епохи. Соціальні і культурні процеси в Італії і Північній Європі XIV-XVI ст.

Антропоцентризм і гуманізм філософії Відродження. Гуманізм і проблема цілісної людської індивідуальності (Данте Аліг’єрі, Франческо Петрарка, Лоренцо Валла). Ренесансний неоплатонізм та аристотелізм про людину і людську гідність. Ідея свободи людини у творчості Джованні Піко делла Мірандоли. Куль­мінація гуманістичного антропоцентризму у Піка делла Міран­доли. П’єтро Помпонацці про людину і її місце в ієрархії світу. Ідея моральності смертної людини. Помпонацці про фатум, свобідну волю і передвизначеність. Критика антропоцентризму Міше­лем Монтенем. Етична концепція Монтеня. Етика самозбереження Бернардіно Телезіо. Вчення про людину Якоба Бьоме.

Натурфілософські ідеї Відродження. Пантеїстична онтологія Ніколи Кузанського. Бог, природа, мистецтво. Бог як цілісність нескінченного і динамічного світу. Космологія та діалектика Кузанського. Природознавчі ідеї Відродження. Проблема природи і мистецтва у творчості Леонардо да Вінчі. Астрономічні відкриття Миколи Коперника. Натуралістичність принципу тотожності мікро - і макрокосмосу у Парацельса. Матеріалістична натурфілософія Джордано Бруно. Пантеїстичний матеріалізм Дж. Бруно. Його діалектика. Ідеї космології в філософії Дж. Бруно.

Гносеологічні ідеї. Нікола Кузанський про пізнавальні здатності людини і їх співвідношення. Віра і розум у Кузанця. Суть ідеї про “вчене незнання” Кузанського. Скептичний крити­цизм Монтеня. Скепсис і віра. Роль сумніву в пізнанні. Відносність в пізнанні. Відносність та процесуальність знання за Монтенем. Теорія пізнання Дж. Бруно. Дж. Бруно про ступені пізнання. Знання і віра у концепції Бруно. Сенсуалістична гносеологія Парацельса.

Соціальна філософія Відродження. Соціально-філософська і політична доктрина Н. Макіавеллі. Державоцентризм політичної філософії Макіавеллі. Людина і суспільство, політика і релігія, по-літика і мораль в суспільній філософії Макіавеллі. Співвідношення державного і особистого інтересів у соціальному устрої. Вчення Макіавеллі про ідеальну державу і ідеального правителя. Макіавеллі і макіавеллізм. Соціальні ідеї Томаса Мора і Томазо Кампанелли. Їх ідеал справедливого суспільства та шляхи його досягнення. Соціальний утопізм Т. Мора та Т. Кампанелла.