Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок Україна і світове господарство.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
38.51 Кб
Скачать

Урок Україна і світове господарство. Зовнішні економічні зв’язки країни з диска 1 03 2015

Мета:сформувати знання про особливості зовнішніх економічних зв’язків України; навчити визначати міжнародні та регіональні організації, до яких входить держава; продовжити формування навичок аналізу статистичних даних щодо обсягів зовнішньої торгівлі країни; виховувати національну самосвідомість.

Обладнання: підручник, шкільний навчальний атлас, контурні карти, статистичні дані щодо обсягів зовнішньої торгівлі країни.

Тип уроку: комбінований.

Опорні поняття: світове господарство, зовнішні економічні зв’язки, зовнішня торгівля, експорт, імпорт.

Географічна номенклатура: найбільші імпортери українських товарів— Росія, Китай, Туркменистан, Туреччина, Білорусь, Німеччина, Польща, Угорщина, США, Італія;найбільші іноземні інвестори — Німеччина, Кіпр, Австрія, Велика Британія, Віргінські острови (Велика Британія), Нідерланди, Франція, США, Швейцарія, Росія.

Очікувані результати: учні навчаться: визначати особливості зовнішніх економічних зв’язків України; називати міжнародні та регіональні організації, до яких входить держава; аналізувати статистичні дані щодо обсягів зовнішньої торгівлі країни; характеризувати зовнішньоекономічні зв’язки України, проблеми і перспективи їх розвитку.

I. Організаційний момент

Оголосити учням тему та основні етапи роботи на уроці, назвати опорні поняття, з якими вони працюватимуть, визначити мету і завдання роботи на уроці відповідно до його теми.

II. Мотивація навчальної діяльності

Прийом «Слово вчителя»

Процеси глобалізації вимагають від України більш активного використання різних форм міжнародного співробітництва, у тому числі зовнішньої торгівлі. Це буде сприяти більш повній реалізації потенціалу національних підприємств та залученню капіталу інших країн.

III. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом «Географічний диктант»

Методика проведення.Учні об’єднуються у два варіанти, у кожному варіанті різним формам міжнародної співпраці відповідають певні цифри.Наприклад: зовнішня торгівля — 1, 2; вивезеннякапіталу — 3, 4; науково-технічна співпраця — 5, 6; міжнародний туризм — 7, 8. Залежно від того, яка передбачається відповідь, учні повинні написати певну цифру.

Запитання

1) Ця форма міжнародного співробітництва являє собою переміщення фінансових ресурсів з однієї країни в іншу.

2) Ця форма міжнародного співробітництва характеризується експортом та імпортом.

3) Ця форма міжнародного співробітництва характерна для провідних країн Європи.

4) Ця форма міжнародного співробітництва являє собою обмін науково-технічною інформацією.

5) Основою для швидкого розвитку цієї форми міжнародного співробітництва є міжнародний поділ праці.

Відповідь.І варіант: 3, 1, 7, 5, 1; ІІ варіант: 4, 2, 8, 6, 2.

Запитання

1) До яких регіональних організацій входить Україна?

2) Які види продукції національного господарства експортуються в інші країни?

3) Назвіть види товарів іноземного виробництва, які продаються в Україні.

4) Які транзитні коридори проходять через територію країни?

5) Які регіони України користуютьсяпопулярністюв іноземних туристів?

IV. Вивчення нового матеріалу

План вивчення нового матеріалу

1. Обсяги та структура зовнішньої торгівлі України

2. Географія зовнішньої торгівлі

3. Значення інших видів зовнішніх економічних зв’язків у господарстві країни

4. Участь України в міжнародних організаціях

1. Обсяги та структура зовнішньої торгівлі України

Прийом «Слово вчителя»

Для економіки України надзвичайно важливе значення має зовнішня торгівля. У 2008 р. до інших країн було вивезено українських товарів на суму 67 млрд дол. США. За цим показником країна посідає 48-ме місце у світі. На душу населення експорт склав 1450 дол. США. Хоча за останні роки цей показник зріс майже втричі, порівняно з розвиненими країнами, він залишається невисоким.

У структурі експорту України простежується зв’язок із рівнем розвитку окремих галузей господарства. Найбільший потенціал і можливості для виходу на зовнішні ринки мають ті з них, які спираються на потужну ресурсну базу, насамперед мінеральні та агрокліматичні ресурси. Тому головною рисою українського експорту є його сировинна спрямованість.

Безперечним лідером із вивезення продукції за кордон є металургійна промисловість. Із-поміж галузей цієї промисловості переважає чорна металургія. Зокрема, вивезення чорних металів сягало 34,3 % вартості всього експорту, ще 5,3 % склали вироби з чорних металів. Частка торгівлі кольоровими металами та виробами залишається невеликою — 2,3 % від експорту України.

Про позитивні зміни в експортній політиці держави свідчить той факт, що поступово зростає частка машинобудування, яке посідає 2-ге місце в структурі експорту. Більше ніж половина поставок — це обладнання, машини та механізми.

Основну частину валютних надходжень дала неорганічна хімія, насамперед продаж мінеральних добрив. Достатньо вагому частку складають пластмаси, синтетичні смоли і фармацевтичні вироби.

Значні надходження одержали підприємства харчової промисловості. Найбільше вони постачали рослинної олії та вершкового масла. Досить великими є обсяги експорту кондитерських виробів, продуктів переробки плодів і овочів (консерви). Із продукції сільського господарства традиційно найбільшими були поставки зернових культур та насіння олійних рослин.

Для імпорту характерне переважання двох груп товарів — енергоносіїв (природний газ, нафта) і продукції машинобудування.

Протягом кількох років зовнішня торгівля України характеризувалася додатним сальдо. Так, у 2001 р. було експортовано товарів на 17,3 млрд дол. США, а імпорт склав 17,1 млрд, таким чином, сальдо було додатне й становило +0,2 млрд дол. У 2006—2008 рр. імпорт значно перевищував експорт. У 2007 р. було вивезено товарів на суму 49,2 млрд дол. США, а завезено майже на 60,7 млрд, сальдо від’ємне — –11,5 млрддол. США (для порівняння: у 2008 р. від’ємне сальдо досягло –18,5 млрд дол. США). Це пояснюється тим, що Україна змушена купувати велику кількість природного газу й нафти. Тільки на початку 2009 р. ситуація змінилася — додатне сальдо зовнішньої торгівлі склало 397,8 млн дол.

У загальному обсязі експорту товарів за січень-лютий 2011 р. порівняно з відповідним періодом минулого року збільшилась частка зернових культур, енергетичних матеріалів, нафти та продуктів її перегонки, жирів і олій тваринного або рослинного походження, насіння і плодів олійних рослин. Натомість зменшилась частка чорних металів, механічних машин, добрив.

Прийом «Проблемне запитання»

1) Які недоліки є в структурі зовнішньої торгівлі України?

2) Із чим пов’язане додатне сальдо зовнішньої торгівлі на початку 2009 р.?