Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний підручник з Історії України.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Евакуація

На початку війни виникла необхідність евакуювати матеріальні і людські ресурси на схід СРСР.

Відсутність завчасно складених планів евакуації (адже воювати збиралися на "чужій території") внесла, особливо в перші тижні війни, дезорганізацію в еваку­аційні процеси.

3 України було евакуйовано на схід: понад 550 підприємств, майно радгоспів, кол­госпів (зокрема понад 5 млн. голів худоби), Академію наук України, культурно-освітні заклади, понад 3,5 млн. робітників, селян і службовців. Все, що не можна було вивезти, підляга­ло знищенню.

Перебазування на схід величезних мате­ріальних цінностей, переведення народно­го господарства на воєнний лад у надзви­чайно складних умовах і в найкоротший строк - стало всенародним трудовим под­вигом. На сході країни, по суті, заново була створена першокласна воєнна економіка.

Остаточна окупація України

Після розгрому Південно-Західного фронту ворог кинув основні сили на Моск­ву, де з 30 вересня по 5 грудня йшли важкі оборонні бої. 5-6 грудня радянські війська перейшли в контрнаступ, розгромивши німців і відкикувши їх на захід на 100-250 км. Перемога під Москвою остаточно похова­ла гітлерівський план "бліцкрігу", розвія­ла міф про непереможність вермахту.

Успіх під Москвою всупереч пропозиці­ям військових радників Сталін вирішив ви­користати для розвитку загального насту­пу. Biн дав вказівку про проведення бага­тьох часткових і розрізнених наступальних операцій. Погано продумані і слабо забез­печені у матеріально-технічному відно­шенні, всі вони були невдалими. Трагічні наслідки мала наступальна операція під Харковом військ Південно-Західного фрон­ту на чолі з С. Тимошенком і М. Хрущовим.

У травні 1942 р. загинуло три армії, у по­лон потрапило 240 тис. солдатів і офіцерів. Трагічно завершилася і спроба розгроми­ти гітлерівців у Криму. 4 липня 1942 р. після 250-денної оборони Севастополь захопили німецькі війська.

Поразки в Україні різко змінили воєнно­стратегічну ситу-ацію, ініціатива знову пе­рейшла до рук ворога. У червні 1942 р. німецькі війська великими танковими з'єд­наннями за підтримки авіації почали на­вальний наступ на воронезькому напрямку. Наслідком цього був прорив фронту вглиб на 200-400 км протяжнісгю 600-650 км.

* 22 липня 1942 р. після захоплення м. Свердловська Ворошиловоградської області гітлерівці остаточно окупували всю територію Української РСР.

4. Україна в роки німецькоі окупації

Захопивши Україну, німці розчлену­вали її на окремі частини:

• Буковина, Одеська та Ізмаїльська області, частина Вінницької та Миколаїв­ської областей були віддані Румунії. Ці землі отримали назву "Трансністрії";

• Галичина разом з польськими тери­торіями ввійшла до складу окремого гене­рал-губернаторства;

• більшість українських земель увій­шла до складу Рейхс-комісаріату "Украї­на" на чолі з фанатичним нацистом, катом українського народу Е. Кохом. Це адміні­стративне утворення включало 63,6% всієї території України;

• прифронтові області (Чернігівська, Сумська, Харківська області, Донбас) під­порядковувалися військовому командуванню.

Відповідно до "теорії расової винят­ковості німецької нації" україці підляга­ли масовому знищенню. Справжній геноцид здійснювався проти єврейського народу. Україна вкрилася концтаборами, тюрма­ми, гето. Практично в кожному україн­ському місті був свій абин Яр": за роки окупації в Бабиному Яру в Києві загинуло понад 220 тис., в Дробицькомy Яру в Хар­кові - понад 60 тис., в Янівському концта­борі у Львові - понад 160 тис чоловік. Пере­важно це були українські громадяни єврей­ської національності. А всього в Україні в період окупації було вбито 3,9 млн. мирно­го населення і 1,3 млн. військовополонених.

Гітлерівці грабували матеріальні і люд­ські ресурси України. До Німеччини виво­зилися продовольство, обладнання, сирови­на, коштовності, чорноземи, а також робо­ча сила. 3 України на примусові роботи до Німеччини було вивезено 2,4 млн. чоловік.

Щоб забезпечити біль “ефективну” експлуатацію українського села, німці зберегли колгоспи.

4. Обмежувалися постачання міст продовольством, медичне обслуговування, освіта. Українці перетворювалися на людей “третього сорту”.

* Таким чином, окупаційний режим відзначався винятковою жорстокістю. Але він виявився неефективним, бо не забезпечив покори українського народу. Навпаки, нацистський “новий порядок” викликав масовий рух Опору в Україні.