Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Царик Й.В. Лєснік В.В. - Зоологія хребетних(ще...docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
43.82 Mб
Скачать

Ряд Зозулеподібні – Cuculiformes

Включає близько 130 видів птахів масою від 20 г до 1 кг, поширених майже на усіх материках, але більшість видів живе у тропіках. Дзьоб подовжений, злегка зігнутий. Два пальці ноги спрямовані вперед, два – назад. Харчуються різними комахами й іншими тваринами. Більше половини видів – моногамні, будують примітивне гніздо, відкладають 2—6 яєць, які насиджують обидва партнери, обидва й годують пташенят. В окремих видів спостерігається гніздовий паразитизм – деякі види займають чужі гнізда, де висиджують кладку, інші – підкидають яйця в чужі гнізда.

Ряд Совоподібні – Strigiformes

Налічує близько 140 видів нічних хижих птахів, які населять усі ландшафти земної кулі. Дзьоб сильний, з великим гострим гачком на кінці, з восковицею, яка затулена жорстким пір’ям. Ноги сильні, пальці з міцними, зігнутими кігтями. Великі очі спрямовані вперед, що збільшує поле бінокулярного зору. Дуже добре розвинений слух. М’яке пухнасте пір’я забезпечує безшумний політ. Харчуються різноманітною тваринною їжею, при полюванні орієнтуються, в основному, на слух, менше – на зір. Моногамні, гніздяться в дуплах, ущелинах скель, норах гризунів. Насиджування кладки починають після першого яйця, тому у гнізді одночасно бувають і яйця і пташенята різного віку. Насиджує самка, самець приносить їй їжу. Пташенята вилуплюються сліпі, але опушені, у гнізді залишаються 3—6 тижнів.

Ряд Дрімлюгоподібні – Caprimulgiformes

Близько 90 видів масою від 50 до 700 г; ведуть присмерковий або нічний спосіб життя. Населяють ліси, степи, пустелі, в основному, у тропіках. Дзьоб маленький, але розріз рота великий: щелепний суглоб знаходиться позаду ока. Політ тихий, маневрений, їжу – різноманітних комах – ловлять на льоту, тільки деякі – на землі. Моногамні; у кладці 1—2 яйця, які відкладають у ямку на землі; деякі гніздяться в дуплах. Пташенят годують навіть після того, як вони почнуть літати.

Ряд Серпокрильцеподібні – Apodiformes

Ділиться на два підряди, які добре відрізняються між собою.

Підряд серпокрильці – Apodi включає близько 60 видів дрібних птахів (маса 20—100 г) з маленьким дзьобом та довгими й вузькими крилами. Розріз рота великий, ноги короткі. Політ стрімкий (до 120—170 км/год), маневрений, майже весь час птахи проводять у повітрі. Живуть в горах, лісах, у селах і містах біля людини. Харчуються комахами, яких ловлять у повітрі, п’ють на льоту. Частина видів будує гніздо в дуплах, тріщинах скель, щілинах будівель тощо. Інші види будують гнізда зі слини, яка твердне на повітрі, і прикріпляють їх до гілок, скель, стін будівель. Дорослі особини чорного стрижа Apus apus після похолодання відкочовують на південь, а пташенята впадають у заціпеніння, в якому можуть знаходитись до 5—8 днів, поки не повернуться дорослі.

Підряд колібрі – Trochili об’єднує 320 видів дуже дрібних птахів (маса від 1,6 г). Розповсюджені в Північній та Південній Америці. Дзьоб тонкий і довгий, часто зігнутий, мускулистий язик під час смоктання нектару згортається у трубочку. Забарвлення самців дуже яскраве, з металічним блиском; самки і молоді птахи забарвлені тьмяно. Політ швидкий. Добуваючи з квітів комах або висмоктуючи нектар, колібрі можуть довгий час тріпотіти у повітрі на одному місці. Вночі, при зниженні температури, впадають у заціпеніння. Пар не утворюють. Самка будує маленьке глибоке гніздо, насиджує кладку з 1—2 яєць і сама годує пташенят. Для деяких рослин виконують роль запилювачів.