Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Царик Й.В. Лєснік В.В. - Зоологія хребетних(ще...docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
43.82 Mб
Скачать

Надряд атериноїдні – atherinomorpha

Луска циклоїдна. Бічна лінія іноді зовні непомітна. Спинний плавець один, рідше два. Плавальний міхур замкнутий. У надряді три ряди.

Ряд Коропозубоподібні – Cyprinodontiformes. Поєднує 400 видів дрібних (від 2―3 до 10―15 см завдовжки) риб тропіків і субтропіків. Переважна більшість прісноводні, деякі види населяють прибережні ділянки морів. Кілька видиів живе у гарячих джерелах Америки з температурою води до 40° С і вище. Живляться водяними безхребетними. Деякі види розводять для знищення личинок комарів, наприклад, гамбузія Gambusia (довжина 3―5 см). Багато видів розводять в акваріумах (гупі, мечоносці й ін.). З дев’яти родин для чотирьох властиве яйцеживородіння: самка народжує від 2―5 до 30 (і навіть до 200) мальків. Кілька видів родини Amblyopsidae живуть у водах карстових печер Північної Америки; ікру виношують у ротовій порожнині.

Р яд Атериноподібні – Atheriniformes. Близько 170 видів дрібних риб, звичайно не більш як 15 см завдовжки, що населяють прибережні акваторії морів, солонуваті й прісні водойми переважно в тропіках і субтропіках (рис. 74). Кілька видів атерин живуть у Чорному й Азовському морях. Мають невелике промислове значення, служать кормом великим рибам. Груніон Leuresthes tenuis біля берегів Каліфорнії в період високих припливів підходить до самого берега. Хвилі викидають рибок на пісок і за мить вони встигають закопати порцію ікри в пісок на глибину до 5 см. Ікринки розвиваються в мокрому піску, а в наступний період високих припливів (майже через місяць) хвилі забирають мальків у море.

Ряд Сарганоподібні – Beloniformes. Приблизно150 видів із теплих морів. У тропіках – до 60 видів летючих риб завдовжки 15―50 см.(рис. 75). Мають видовжені грудні й черевні плавці; нижня лопать хвоста більша від верхньої. Дуже великий плавальний міхур. Тримаються зграйfками, харчуючи різними рачками, молюсками і дрібними рибками у верхніх шарах води. Рятуючись від хижаків, летючі риби розганяються на поверхні води, ковзають по ній, розправивши нерухомі парні плавці й енергійно працюючи хвостом. Розвивають швидкість до 60―65 км/год. За мить риба відривається від води і пролітає в повітрі кілька десятків метрів (часом – до 300―400 м). Мають невелике промислове значення.

У Чорному морі трапляються саргани (рід Belone), швидкі хижаки, характерного вигляду яким надають видовжені пінцетоподібні щелепи. Пелагічними безхребетними і дрібними рибами харчується важливий промисловий вид – сайра – Cololabis saira з Тихого океану.

Надряд параперкоїдні – parapercomorpha

Це – давня за походженням група, відома за викопними формами з крейдянóго періоду. Спинних плавців 1―3; черевні розташовані під грудними або перед ними. Мають замкнутий плавальний міхур.

Ряд Тріскоподібні – Gadiformes. Поєднує близько 700 видів (з них понад 500 більш-менш глибоководні). Багато ціниих промислових видів. Луска циклоїдна, іноді редукується. Більшість видів веде придонний зграйний спосіб життя, поїдаючи різних безхребетних і дрібних риб. Розміри від 10―30 см до 1―1,5 м. Живуть переважно в холодних водах.

В недалекому минулому одним з основних промислових видів була тріска – Gadus morhua, що живе в помірних і північних районах Атлантичного й Тихого океанів. Досягає у віці 20–25 років довжини до 1,5 м і маси понад 40 кг; звичайні розміри риб у промислових виловах –40―80 см. Риби тримаються біля дна, полюючи на дрібну рибу, придонних і донних безхребетних. Крім м’яса, цінується тріскова печінка, що містить до 50% жиру і багата вітамінами А й D (у великої нагульної тріски печінка складає до 10% маси риби). Серед тріскових, що мають важливе промислове значення, пікша – Melanogrammus (Gadus) aeglefinus (Атлантика), мінтай – Theragra halcogramma (північ Тихого океану), хек – Merluccius bilinearis (рис. 76). У прибережних водах Тихого океану добувається навага – Eleginus gracilis; нереститься узимку. У холодних ріках і озерах північної півкулі живе минь – Lota lota, що досягає довжини 1 м і маси 30–35 кг. У наших річках, зокрема в басейнах Дніпра й Дністра, минь не росте до таких розмірів (звичайно – до 50 см і 2 кг). Оптимальна температура для цієї риби – 4―10º С, тому вона інтенсивно живиться і нерестує в зимовий час. Нерест у грудні-січні.