Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Царик Й.В. Лєснік В.В. - Зоологія хребетних(ще...docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
43.82 Mб
Скачать

Ряд Куроподібні – Galliformes

Цей ряд включає близько 250 видів наземних або наземно-деревних птахів характерної курячої зовнішності. Населяють усі наземні ландшафти. Дзьоб короткий, опуклий. Крила короткі й широкі. Ноги сильні. Від стравоходу відокремлене об’ємне воло. Мускульний шлунок має товсті стінки й вистелений міцною кутикулою. Для кращого перетирання їжі ковтають каміння, яке накопичується в мускульному шлунку і відіграє роль „жорен”. Живляться рослинною їжею: вегетативними частинами рослин, плодами, насінням; також їдять різних безхребетних. У багатьох видів самці крупніші від самок і яскравіше забарвлені. Різниця у розмірах різних відів дуже велика – від 45 г до 8—10 кг.

Смітні кури – Megapodiidae - живуть на островах Малайського архіпелагу і в Австралії. Задовго до початку розмноження самець риє яму і заповнює її рослинним сміттям. Висота такої купи може бути більше 1 м. Поступово в купі, внаслідок гниття, підвищується температура. Після цього самка відкладає у вириті самцем ходи яйця. Самець постійно знаходиться біля гнізда. Коли температура у гнізді підвищується, він розкопує яму, охолоджуючи кладку, при зниженні температури, навпаки, насипає зверху додатковий шар сміття. Інкубація кожного яйця триває близько 2 місяців. Пташенята вилуплюються вкриті коротким пухом, мають маленькі крильця і можуть перепурхувати. Пташенята полишають гніздо, ховаються у чагарнику і починають вести самостійне життя.

Тетерукові – Tetraonidae – трапляються в помірних та північних широтах Північної півкулі, нараховують 18 видів. Ведуть наземно-деревний або наземний спосіб життя. Лісові види – глухар, тетерук – влітку харчуються на землі, а зимою – на деревах, де поїдають бруньки, сережки, ягоди і хвою. Спарювання цих полігамних птахів відбувається на току, висиджує і водить виводок лише самка. Пташенята добре опушені і зрячі, з першого дня харчуються самостійно.

Фазанові – Phasianidae – основна родина ряду, нараховує 175 видів. Заселяють ліси, степи, пустелі, у горах проникають до межі вічних снігів. Корм збирають лише на землі.Частина видів полігамна, інші – моногамні, але пари у багатьох зберігаються лише на період яйцекладки. Гнізда роблять на землі. Насиджує тільки самка, у деяких видів виводок водять обидва партнери. Пташенята можуть літати у віці 1—2 місяців. Особливо різноманітні фазанові тропічної зони – фазани, павичі, аргуси, дикі кури, перепели, куріпки тощо.

Цесарки – Numididae – живуть в Африці на узліссях і в чагарникових заростях. Вони подібні до курей (маса близько 1 кг), але пір’я крапчасте – на темному фоні яскраво-білі чіткі плями, на голові й шиї є ділянки голої, яскраво забарвленої шкіри. Літають мало і погано, лише при небезпеці залітають на дерева або скелі.

У південних районах Північної та в Центральній Америці живуть 2 види диких індичок, яких виділяють у родину індичкових – Meleagrididae.

Практично усі види куроподібних є об’єктами спортивного, а місцями і промислового полювання.

Ряд Журавлеподібні – Gruiformes

Об’єднує близько 190 видів, різноманітних за величиною (маса від 30 г до 16 кг), зовнішністю й екологічними особливостями. Ряд поділяють на 8 підрядів і 20 родин.

Родина трипальцеві – Turnicidae нараховує 15 видів дрібних птахів маса 30—100 г). Заселяють степи і луки теплих широт Східної півкулі. Розмноження своєрідне – токують самки, які потім відкладають кладку і знову починають токувати. Пташенят висиджують і водять самці. У віці 1 місяця пташенята вже самостійні.

Родина справжні журавлі – Gruidae об’єднує 14 видів довгоногих і довгошиїх птахів масою від 2 до 15 кг. Ці птахи мають прямий списоподібний дзьоб. Широко розповсюджені по Землі, живуть на болотах, луках, деякі види – у степах. Пари зберігаються декілька років. Для цієї родини характерне складне токування – групові і парні „танці”. Гніздо будують на землі, у кладці 1—2 яйця. Пташенята починають літати у віці 5—9 тижнів. Харчуються переважно рослинною їжею.

Родина пастушкові – Rallidae об’днує 120 видів (маса від 30 г до 2 кг). Живуть у заростях на берегах водойм, на болотах і вологих луках. Швидко бігають, деякі добре плавають і пірнають. Літають неохоче. Гнізда будують на землі, відкладають 6—12 яєць. Насиджують і водять виводок обидва партнери. Пташенята вилуплюються зрячі, вкриті густим пухом.

Родина дрофині – Otididae включає 22 види птахів, подібних на куроподібних (маса 1—16 кг). Живуть у степах і напівпустелях східної півкулі. Харчуються різноманітною рослинною і тваринною їжею. Відкладають 1—5 яєць, пташенята вилуплюються зрячі, добре опушені, харчуються самостійно.