Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Царик Й.В. Лєснік В.В. - Зоологія хребетних(ще...docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
43.82 Mб
Скачать

Ряд Сивкоподібні – Charadriiformes

Об’єднує 300 видів водних або навколоводних птахів. Позділяється на 3 підряди.

Підряд кулики – Charadrii містить 13 родин, які об’єднують 180 видів (маса від 20 г до 1 кг). Широко поширені по всій земній кулі. Населяють тундри, луки, степи, береги водойм, небагато видів живуть у лісах. Живляться різними безхребетними, яких збирають на суші й мілководді. Більшість видів моногамні. У кладці, звичайно, чотири яйця. Пташенята вкриті пухом, з перших днів життя харчуються самі.

Підряд мартини – Lari об’єднує близько 90 видів (маса від 100 г до 3 кг), які діляться на три родини. Дзьоб подовжений, іноді з гачком на кінці. Пальці ніг об’єднані перетинкою. Крила довгі, гострі. Їжу розшукують, літаючи над водою і пікіруючи на помічену здобич. Харчуються дрібною рибою, різними безхребетними, деякі також ягодами. Моногамні, гніздуються колоніями. Відкладають 2―3 яйця, які насиджують обидва партнери.. Пташенята зрячі, вкриті густим пухом.

Підряд алькові – Alcae включае одну родину, що об’єднує близько 20 видів морських птахів, які все життя поза періодом розмноження проводять у відкритому морі. Маса від 80 г до 1,2 кг. Усі види добре плавають і пірнають на глибину декількох десятків метрів, у воді рухаються, махаючи крилами (підводний політ). Моногамні, гніздуються колоніями, деякі види разом з мартинами й іншими видами утворюють „пташині базари”.

Ряд Голубоподібні – Columbiformes

Об’єднує близько 300 видів переважно рослиноїдних птахів. Добре розвинений зоб. Оперення густе. Крила подовжені, гострі. Політ швидкий, маневрений. Добре ходять і бігають. Ряд ділиться на два підряди, представники яких різко відрізняються одні від одних.

Підряд рябкиPterocletes об’єднує 16 видів (маса 300-500 г), які живуть у сухих степах і пустелях Африки й Південної Азії. Дзьоб маленький, без восковиці, ноги короткі. Гніздяться групами, відкладають 3 яйця. Пташенята вілупляються зрячі, покриті пухом. Харчуються зеленими частинами рослин, наземними безхребетними. Поза періодом розмноження кочують великими зграями.

Підряд голуби – Columbae включає 290 видів птахів середньої величини, хоча трапляються і дрібні види (маса 30 г), і великі (до 3 кг). Дзьоб тонкий, подовжений, з гачком на кінці і восковицею, яка закриває ніздрі. Гніздяться поодиноко, інколи – групами. Гніздо роблять у вигляді купи гілок на деревах, інколи гніздяться в дуплах, в ущелинах скель. У кладці 2 яйця. Пташенята вилуплюються голі, вкриті рідким пухом. Батьки годують їх „пташиним молочком”: відшарованими клітинами епітелію вола і лімфою. Частина видів у теплих районах робить 2—3 кладки за рік. Харчуються різноманітною рослинною їжею, зрідка – тваринною.

Ряд Папугоподібні – Psittaciformes

Об’єднує 325 видів птахів, які живуть на деревах, масою від 10 г до 1 кг із характерною зовнішністю папуги – масивний дзьоб з гострим гачком і восковицею; сильні ноги, два пальці яких спрямовані вперед, а два назад; об’ємне воло. В багатьох видів яскраве забарвлення, у деяких довгі хвости. У цих птахів високі асоціативні здібності, хороша пам’ять і здатність до звуковідтворення. Гніздуються, в основному, в дуплах, відкладають 2—8 білих яєць. Пташенята вилуплюються голі й сліпі, вигодовують обидва партнери. Птахи тримаються зграями, харчуються переважно рослинною їжею.