Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Царик Й.В. Лєснік В.В. - Зоологія хребетних(ще...docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
43.82 Mб
Скачать

Підклас Анапсіда – Anapsida

Ряд черепахи Chelonia, sen Testudines. Сучасні види черепах мають панцир, що обгортає тіло згори, з боків і знизу. Він складається зі спинного (карапакс) і черевного (пластрон) щитів, з’єднаних за допомогою сухожилля, або кістковою перемичкою. Карапакс утворений кістковими пластинками шкірного походження, з якими зростаються ребра і тулубовий відділ хребта. Планстрон утворюється з кісткових пластин, гомологічних ключицям, і черевним ребрам. Панцир зверху вкритий роговими щитками, а у м’якошкірих черепах – м’якою шкірою. Панцир наземних черепах високий, куполоподібний; у прісноводних і, особливо, у морських – сплющений, обтічний. Шийний і хвостовий відділи хребта рухомі; інша його частина приростає до карапаксу. Лопатки й коракоїди вільні. Щелепи позбавлені зубів, але вкриті роговим чохлом, що утворює гострі ріжучі краї. Добре розвинена мускулатура кінцівок і шиї, тулубові м’язи деградовані. Легені великі, мають складну будову. Їхня вентиляція забезпечується, подібно до амфібій, коливаннями дна ротової порожнини з допомогою під’язикового апарату шляхом активного його розтягування під дією плечових і тазових м’язів. Додатковими органами дихання у водних черепах служать густо обплетені капілярами вирости глотки і парні анальні міхурі (вирости клоаки). Головний мозок, в порівнянні зі спинним, відносно невеликий. Зір і нюх розвинуті добре, слух – гірше. Поширені в тропічній та прилеглих частинах помірної зони. Заселяють моря, прісні водойми, болота і суходольні біотопи, зокрема пустелі. Даний ряд нараховує близько 200 видів і складається з 12 родин, що об’єднані в 4 підряди.

Підряд прихованошийні черепахи Cryptodira охоплює 6 родин (біля 140 видів) прісноводних і сухопутних черепах. Втягуючи голову під панцир, згинають шию S-подібно у вертикальній площині. Прісноводні черепахи – Emyididae мають дрібні й середні розміри; білизько 80 видів населяють водойми Африки, Південної Європи, Азії, Америки. Каспійська черепаха – Clemmys caspica живе у північно-західній Африці, на Піринейському і Балканському півостровах, у Туреччині та Сирії, Ірані й Закавказзі. Болотяна черепаха – Emys orbicularis поширена іще ширше. Заселяє степову зону, Крим, Кавказ; полюбляє стоячі водойми. Сухопутні черепахи – Testudinidae представлені дрібними (довжина біля 12 см), крупними і навіть такими гігантськими видами, як слонова галапагоська черепаха – Testudo elephantopus з панциром завдовжки до 150 см і масою до 400 кг. Поширені в Африці, Південній Європі, Азії, Південній Америці. Середньоазіатська черепаха – Testudo horsfieldi мешкає в глинистих і піщаних пустелях Середньої Азії і Казахстану.

Підряд м’якотілі (м’якошкірні) черепахи – Trionychoideі різняться відсутністю рогового покриву на слаборозвиненому кістковому панцирі, вкритому м’якою шкірою; між пальцями розвинуті плавальні перетинки. Нараховує 25 видів; поширені в прісних водоймах Східної Азії, Африки і Північної Америки. Тріонікс – Тrionyx chinensis трапляється у нас на Далекому Сході; харчується рибою і безхребетними.

Підряд бокошийні черепахи – Pleurodira. Хребці шийного відділу мають довгі поперечні відростки до котрих прикріпляються потужні м’язи – бічні згиначі шиї. При втягуванні голови під панцир, шия згинається в горизонтальній площині (вбік). Заселяють прісні водойми тропіків; їх – біля 45 видів. Усі вони добре плавають і пірнають.

Підряд безщиткові черепахи – Athecae. Панцир складається із багатокутних кісткових пластинок, з’єднаних одна з одною, але не зв’язаних із внутрішнім скелетом. Немає рогового покриву; тіло вкрите шкірою, лише у молодих особин є дрібні рогові луски. Єдиним представником є шкіряста черепаха – Dermochelis coriacea довжиною до 2 м і масою 600 кг. Кінцівки перетворені в ласти. Заселяють тропічні частини океанів; Гольфстрімом інколи заноситься до берегів Європи.

Підряд морські черепахи – Chelonioidei нараховує всього 4 види. Високо спеціалізовані, пристосовані до життя в морях, у зв’язку з чим кінцівки перетворені на ласти. Заселяють екваторіальні води, зрідка запливають в помірні широти. Зелена (супова) черепаха Chelonia mydas з панциром довжиною 80―120 см, вагою до 200―400 кг, харчується в прибережних водах, під час розмноження здійснює далекі міграції – до 2 тис. км, можливо, орієнтується за хімізмом морських течій, а може за сонцем і зірками. В кладці налічується 70―200 кулястих яєць діаметром до 5 см, захищених пергаментною оболонкою. Чисельність супової черепахи дуже скоротилася через надмідре винищення. М’ясо має високі смакові якості, і його навіть завозять в Європу й Америку. Дрібніший вид, черепаха бісса, або каретта – Eretmochelys imbricate, подібна до супової. Довжина її – 60―80 см, заселяє прибережну зону тропічних морів обох півкуль. Важливий об’єкт промислу. У галантерейній промисловості використовують рогові пластинки, які вкривають панцир.