Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Царик Й.В. Лєснік В.В. - Зоологія хребетних(ще...docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
43.82 Mб
Скачать

Ряд Птахи-миші – Coliiformes

Шість видів дрібних довгохвостих африканських птахів, які, як миші (звідси назва), бігають у заростях чагарників, розшукуючи собі їжу – комах, насіння, ягоди.

Ряд Трогоноподібні – Trogoniformes

Нараховує 35 видів. Населяють тропічні ліси обох півкуль. Харчуються плодами, насінням, комахами.

Ряд Ракшеподібні – Caraciiformes

Включає близько 200 видів, різних за величиною (маса від 10 г до 4 кг), зовнішнім виглядом і екологічним особливостям. Більшість живе у тропіках. Забарвлення яскраве. Моногамні. Гніздяться у дуплах, ущелинах, норах, іноді групами. Пташенята вилуплюються голі, сліпі, у гнізді залишаються, доки не почнуть літати. Ряд поділяють на чотири підряди: підряд рибалочкові – Alcedines, підряд бджолоїдкові – Meropes, підряд ракшеві – Coracii, підряд птахів-носорогів – Bucerotes.

Ряд Дятлоподібні – Piciformes

Об’єднує близько 400 видів птахів масою від 6 до 300 г, які живуть переважно на деревах. Їжу збирають у кроні та на стовбурах, зрідка – на землі. Моногамні. Гніздяться у дуплах, деякі риють гніздові нори. Пташенята вилуплюються сліпі та голі, залишаються у гнізді, доки не почнуть літати. Ряд поділяють на 2 підряди.

Підряд примітивні дятлоподібні – Galbulae включає 170 видів, поширених у лісах і чагарникових заростях тропічної зони. Харчуються плодами, насінням, різними комахами, у тому числі, бджолами й осами, окремі види можуть перетравлювати віск. Деякі види – типові гніздові паразити.

Підряд справжні дятли – Pici об’єднує близько 200 видів птахів з типовою зовнішністю дятлів. Поширені у помірних і тропічних широтах обох півкуль. Дзьоб прямий, міцний. Два пальця ноги спрямовані вперед, а два назад, кігті міцні, сильно зігнені. Тонкий і довгий язик може висуватись на довжину дзьоба, щетинки на ньому дозволяють витягати комах з щілин. При пересуванні по стовбурам дятли чіпляються за нерівності кори і спираються на жорсткий хвіст. Різних комах збирають на стовбурах і гілках, видолблюють їх з-під кори. Також їдять насіння.

Ряд Горобиноподібні – Passeriformes

Дуже великий ряд, який об’єднує близько 5000 видів птахів (приблизно 60% усіх птахів, які живуть тепер). Поширені на усіх континентах, крім Антарктики, мають різні розміри, зовнішність і екологічні особливості. Харчуються тваринною або рослинною їжею, є види, які їдять різну їжу. Найчастіше моногамні, але зустрічається й полігамія. Гнізда будують дуже старанно, у гілках, ущелинах скель, дуплах, на землі тощо. Пташенята вилуплюються сліпі, голі, залишаються у гнізді, доки не досягнуть розмірів дорослих і не вкриються пір’ям.

Ряд поділяють на 4 підряди, які включають 50—70 родин.

Підряд рогодзьоби – Eurylalmi включає 14 видів лісових птахів, поширених в Африці й Південно-Східної Азії. За рядом особливостей подібні до ракшеподібних.

Підряд кричущі горобині, або тираннові – Clamatores об’єднує близько 1000 видів , які поширені у тропіках обох півкуль. Особливо різноманітні й багаточисельні у Південній Америці.

Підряд примітивні горобині – Menuraeлише 4 види, які зустрічаються у небагатьох районах Австралії. Птахи-ліри зовні нагадують фазанів (маса 500—800 г). Живуть у лісах, швидко бігають, літають зрідка. Токуючи, самець розправляє хвіст так, що він стає подібним на ліру. Полігамні; будує гніздо, насиджує єдине яйце і вигодовує пташеня лише самка.

Підряд співочі горобині – Passeres (Oscines) нараховує близько 4000 видів. Поширені в усіх широтах на усіх континентах, лише у Південній Америці за чисельністю і багатоманіттю видів поступаються кричущим горобиним. Розміри (маса від 4 г до 1,5 кг), зовнішність та звички цих птахів дуже різноманітні. У нижній гортані добре розвинені 5—7 пар голосових м’язів, а нижні кільця зростаються у кістковий барабан – резонатор. Нижче описані кілька родин цього підряду.

Родина жайворонкові – Alaudidae включає близько 70 видів, які живуть на відкритих ландшафтах. Задній палець закінчується довгим прямим кігтем. Живляться на землі безхребетними і насінням. Гнізда будують на землі. Самці співають у повітрі.

Родина ластівкові – Hirundinidae об’єднує близько 80 видів гострокрилих птахів, які добре літають. Дзьоб маленький, але розріз рота великий. Здобич – різних комах – ловлять у повітрі або на льоту схоплюють з гілок, каміння тощо. Гніздуються на берегах річок, на узліссях, багато видів – у поселеннях людини. Частина видів будує гнізда з часточок ґрунту, зліплюючи їх липкою слиною, інші риють нори або гніздяться в дуплах.

Родина ворόнові – Corvidae – нараховує близько 100 досить крупних видів (маса 50 г – 1,5 кг). Мають велику голову з великим дзьобом. Гніздяться на деревах, у тріщинах скель, у дуплах. Багато видів – всеїдні.

Родина райські птахи – Paradisaeidae – об’єднує близько 40 видів. Населяють густі ліси Нової Гвінеї, зустрічаються в Австралії. Самці забарвлені яскраво, мають оздобне пір’я, яке утворює комірці, чуби, пучки на боках або крилах. У забарвленні самок переважають сіро-коричневі відтінки. Токують групами – 10—20 самців збираються у кроні дерева і розпушують пір’я, приймають різні пози, злітають і знову, з криками, сідають. Про пташенят піклується лише самка.

Родина синицеві – Paridae – невеликі птахи, які гніздяться, в основному, в дуплах. Кладки до 10—16 яєць, висиджує самка, самець її годує, пташенят годують обидва партнери. Харчуються комахами, ягодами, насінням.

Родина дроздові – Turididae – об’єднує близько 300 видів птахів різних розмірів (маса 10—200 г) і зовнішності. Заселяють усі наземні ландшафти. Живляться безхребетними, насінням, ягодами. Багато видів – чудові співаки.

Родина кропивянкові – Sylviidae – включає більше 400 видів дрібних птахів (маса 6—40 г). Більшість видів трапляється лише у східній півкулі; населяють усі ландшафти. Багато видів – чудові співаки. Живляться різними безхребетними, ягодами. Перелітні.

Родина плискові – Motaciillidae – об’єднує близько 50 видів дрібних птахів (маса 20—30 г) з характерною зовнішністю, які населяють відкриті ландшафти або узлісся.

Родина шпакові – Sturnidae – включає близько 100 видів, які населяють відкриті ландшафти і узлісся східної півкулі, хоча шпак звичайний Sturnus vulgaris успішно акліматизувався у Північній Америці й на багатьох островах. Гнізда роблять в укриттях – дуплах, щілинах будівель тощо. Харчуються на землі, на деревах та кущах, поїдають різних безхребетних, ягоди, насіння, проростки рослин. Корисні знищенням масових видів шкідливих комах.

Родина в’юркові – Fringillidae – об’єднують близько 500 видів. Широко розповсюджені, населяють різноманітні ландшафти – від тундр до гір. Багато видів – хороші співаки. Самці забарвлені яскравіше, ніж самки. Живляться, переважно, насінням, але поїдають і велику кількість комах. Харчуються у кронах дерев, на траві й на землі. Пташенят вигодовують комахами.