Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Царик Й.В. Лєснік В.В. - Зоологія хребетних(ще...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
43.82 Mб
Скачать

Ряд Гусеподібні – Anseriformes

Близько 150 видів водних птахів (маса від 200 г до 10 кг). Дзьоб звичайно більш або менш сплощений, покритий м’яким роговим покровом з міцним потовщенням на кінці дзьоба. На краях дзьоба і м’ясистого язика розташовані поперечні рогові пластинки, що утворюють фільтрувальний апарат. Ноги короткі, спрямовані вперед пальці з’єднані плавальною перетинкою. Мускульний шлунок має міцну кутикулу. Оперення густе. Линька махових пер відбувається одночасно, тому ці птахи на 2—5 тижнів втрачають здатність до польоту. Політ швидкий. По землі ходять перевалюючись. Дуже добре плавають, деякі види добре пірнають. У частини видів пари зберігаються до загибелі одного з партнерів (лебеді, гуси), кладку насиджує самка, самець охороняє район гнізда; виводок водять обидва партнери. У багатьох качок пари утворюються тільки на час спарювання, насиджує і водить виводок лише самка, а самці збираються у зграї і відкочовують у райони линьки. Гніздо будують біля водойми на землі, деякі – у дуплах. Пташенята вилуплюються вкриті густим пухом, вже на другий день добре бігають і плавають, а в частини видів – і пірнають. Харчуються самостійно. Дорослий птах лише захищає пташенят і часом зігріває. Поза сезоном розмноження тримаються зграйками.

Група, що об’єднує гусей і лебедів, нараховує 21 вид. Це птахи масою від 1 до 10 кг. Самці й самки забарвлені однаково. Харчуються переважно рослинною їжею на суші й мілководді. На зарослих крупних водоймах гніздується лебідь кликун – Cygnus сygnus.

Качині об’єднують близько 120 видів. Самці більші від самок і яскравіше забарвлені. Найбільш широко поширені річкові качки, що гніздяться біля водойм усіх типів. Маса – від 200 г до 1,5 кг. Харчуються різноманітною їжею – проціджують воду й намул, відфільтровують безхребетних, їдять проростки і м’які кореневища водних рослин, на суші збирають жолуді й опале насіння. Підчас добування корму не пірнають, а занурюють у воду лише шию і передню частину тіла.

Майже усі види гусеподібних є об’єктами спортивного полювання.

Ряд Соколоподібні, або денні хижаки – Falconiformes

Ряд об’єднує близько 270 видів (маса від 60 г до 12 кг) із характерною зовнішністю хижака. Поширені по всій земній кулі і населяють усі наземні ландшафти. Дзьоб короткий, але сильний, з різко зігнутим донизу гострим кінцем. Біля основи дзьоба є восковиця – ділянка голої, часто яскраво забарвленої шкіри, на якій відкриваються зовнішні ніздрі. Добре розвинена мускулатура грудей і задніх кінцівок. Міцні пальці закінчуються крупними зігнутими кігтями. Очі великі. Стравохід і воло сильно розтягуються. Стінки мускульного шлунка відносно слабкі. Найчастіше самки крупніші від самців, у деяких видів забарвлення самців більш яскраве, ніж у самок. По землі ходять мало. Політ швидкий, вивірений, багато видів здатні до довгого ширяння. Харчуються тваринної їжею. Активні вдень. Моногамні. У деяких видів пари зберігаються до загибелі одного з партнерів. Гніздяться окремими парами, активно охороняють гніздову ділянку, лише деякі види гніздяться групами. Гніздо – купа безладно накиданих гілок – розташовують у розвилках гілок, на виступах скель або на землі. Крупні види відкладають 1—3 яйця, дрібні – до 4—7. Насиджують кладку і годують пташенят обидва партнери. Пташенята вилуплюються вкриті пухом, зрячі. У гнізді залишаються 1,5—2 місяці у дрібних видів і 3—4 – у крупних – доки не навчаться літати.

Ряд поділяють на два підряди: американські грифи – Cathartae і соколині (типові хижаки) – Falcones.

Американські грифи – своєрідна група з 6 видів, які зустрічаються лише в Америці. Від решти хижих птахів відрізняються рядом дрібних деталей. Харчуються падаллю, яку розшукують у плануючому польоті, живу здобич майже не ловлять. Чисельність цих птахів різко скорочується.

Родина яструбині (підряд соколині) – Accipitridae об’єднує близько 200 видів. Яструби або очікують здобич, сидячи в укритті, або, пролітаючи вздовж узлісь, хапають наляканих тварин. Короткі тупі крила і довгий хвіст забезпечують маневреність, що дозволяє яструбам переслідувати здобич, переважно птахів, у кронах дерев. Крупні хижаки – різні орли – виглядають здобич (зайців, крупних птахів), ширяючи високо в повітрі, і стрімко кидаються на неї, інколи підстерігають гризунів (ховрашків тощо), вичікуючи коло нір. Шуліки – типові поліфаги, поїдають комах, гризунів, дрібних птахів, різноманітну падаль, у тому числі й риб. Здобич розшукують, літаючи над полями, луками, водоймами, ходять по землі. Грифи живляться трупами тварин, які розшукують, годинами ширяючи у повітрі на такій висоті, що із землі птаха (розмах крил сягає 3 м) майже не видно.

Родина соколині – Falconidae – живляться тваринною їжею, падаль звичайно не їдять. Основний спосіб полювання: стрімкий політ – кидок на здобич, що летить або біжить. Крупні соколи харчуються ссавцями і птахами, нападають навіть на тварин, які крупніші від них (качки, зайці). Дрібні соколи живляться мишоподібними гризунами і крупними комахами, рідше ловлять дрібних птахів.

Ще досі у деяких районах крупних соколів, яструбів, беркута використовують як мисливських птахів для спортивного і навіть промислового полюванняі.

Тут вы можете оставить комментарий к выбранному абзацу или сообщить об ошибке.

Оставленные комментарии видны всем.