Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тмм конспект лекций.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
6.91 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Донецький державний університет економіки і торгівлі

ім. М.Туган-Барановського

Кафедра загальноінженерних дисциплін

І.Б.Левіт

Теорія механізмів і машин

Курс лекцій

Галузь знань 0505 – Машинобудування та матеріалообробка

Напрям підготовки 050503 - Машинобудування

Спеціалізація “Обладнання переробних та харчових виробництв”

денної форми навчання

Схвалено на засіданні кафедри ЗІД

Протокол № 32 “ 18 ” 06 2010 р.

Донецьк-2010

Лекції з курсу “Теорія механізмів і машин”

(25 лекцій)

Лекція 1 ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Лекція 2 СТРУКТУРА І КЛАСИФІКАЦІЯ МЕХАНІЗМІВ

Лекція 3 ОСНОВНИЙ ПРИНЦИП УТВОРЕННЯ МЕХАНІЗМІВ

Лекція 4 КІНЕМАТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНІЗМІВ

Лекція 5 ПРИКЛАДИ ПОБУДОВИ ПЛАНІВ ШВИДКОСТЕЙ І ПРИСКОРЕНЬ МЕХАНІЗМІВ II КЛАСУ

Лекція 6 КІНЕМАТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНІЗМІВ (продовження)

Лекція 7 СИЛОВИЙ РОЗРАХУНОК ПЛОСКИХ МЕХАНІЗМІВ БЕЗ УРАХУВАННЯ СИЛ ТЕРТЯ

Лекція 8 ЗВЕДЕННЯ СИЛ І МОМЕНТІВ СИЛ

Лекція 9 РІВНЯННЯ РУХУ МЕХАНІЗМУ

Лекція 10 ВАЖІЛЬ М.Є. ЖУКОВСЬКОГО

Лекція 11 НЕРІВНОМІРНІСТЬ І РЕГУЛЮВАННЯ РУХУ МЕХАНІЗМІВ І МАШИН

Лекція 12 НЕРІВНОМІРНІСТЬ І РЕГУЛЮВАННЯ РУХУ МЕХАНІЗМІВ І МАШИН

(продовження)

Лекція 13 ПЕРЕДАЧІ. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Лекція 14 БАГАТОЛАНКОВІ ЗУБЧАСТІ МЕХАНІЗМИ

Лекція 15 ЗУБЧАСТІ МЕХАНІЗМИ З РУХОМИМИ ОСЯМИ КОЛІС

Лекція 16 планетарні механізми

Лекція 17 ОСНОВНА ТЕОРЕМА ЗУБЧАСТОГО ЗАЧЕПЛЕННЯ

Лекція 18 ВЛАСТИВОСТІ І РІВНЯННЯ ЕВОЛЬВЕНТИ КОЛА

Лекція 19 СПОСОБИ НАРІЗАННЯ ЗУБЧАСТИХ КОЛІС

Лекція 20 ПІДРІЗАННЯ ЗУБІВ

Лекція 21 КУЛАЧКОВІ МЕХАНІЗМИ

Лекція 22 КІНЕМАТИЧНИЙ СИНТЕЗ КУЛАЧКОВИХ МЕХАНІЗМІВ

Лекція 23 ДИНАМІЧНИЙ СИНТЕЗ КУЛАЧКОВИХ МЕХАНІЗМІВ

Лекція 24 ТЕРТЯ І ЗНОС У МАШИНАХ

Лекція 25 ТЕРТЯ ГНУЧКОЇ ЛАНКИ

Лекція 1 загальні відомості значення і зміст курсу теорії механізмів і машин

Машинобудування — основна галузь сучасної промислово розвинутої країни — визначає рівень роз­витку продуктивних сил суспільства, становить фундамент технічного прогресу всіх галузей народ­ного господарства. У свою чергу, прогрес машино­будування визначається досконалістю машин, які створюються. Тому від інженера вимагаються гли­бокі теоретичні знання і досвід, вміння не тільки керувати складною технікою, успішно її використо­вувати, але й забезпечувати її швидкий прогрес.

Сучасний інженер повинен досконало володіти ме­тодами розрахунку і конструювання нових швид­кохідних, автоматизованих і високопродуктивних машин.

Створення нових машин базується на досягнен­нях багатьох фундаментальних і прикладних наук, серед яких важливе місце посідає теорія механізмів і машин.

Теорія механізмів і машин (ТММ) — наука про загальні методи дослідження властивостей механізмів і машин та проектування їхніх схем.

У ТММ обґрунтовується вибір оптимальних па­раметрів машин і механізмів, визначаються методи їхнього раціонального проектування. Якість машин і механізмів, які створюються, значною мірою ви­значається повнотою розробки і використання ме­тодів ТММ. Чим повніше будуть враховані при по­будові механізмів і машин кінематичні і динамічні властивості окремих механізмів, критерії продуктивності, надій­ності, тим досконалішими будуть конструкції машин.

Дуже часто підвищення надійності і довговічності машин пов'язують насамперед з переходом на нові високоякісні ма­теріали, удосконаленням технології обробки деталей, викори­станням різних засобів, що сприяють зменшенню зношуван­ня. Проте основні якості нової машини або механізму закла­даються саме на першій стадії їхнього проектування, коли тільки вибирають структурну (принципову) схему й головні кінематичні параметри. Тому доцільніше боротися з першо­причинами шкідливих явищ, ніж з їхніми наслідками. Раціональ­ним добором структури і параметрів механізмів або машин можна не тільки підвищити їхню надійність і довговічність, але й значно зменшити габаритні розміри і масу. Досягнуті при цьому результати часто не зв'язані з додатковими ма­теріальними витратами, для їхнього отримання вимагаються лише глибокі знання конструкторів у галузі теорії механізмів і машин.

Поява нових машин вимагає розробки нових теоретич­них положень про їхню механіку. Наука про машини не розвиватиметься, якщо її апарат не буде відповідати реальним потребам промисловості і техніки, так само не може бути прогресу і в машинобудуванні без розвитку методів ТММ.

Тому ТММ є однією з основних загальноінженерних дис­циплін, що забезпечує необхідну теоретичну підготовку інженерів-механіків.

Знання ТММ необхідні не тільки інженерам-конструкто­рам, які проектують машини, а й інженерам, що займаються їхнім виготовленням і експлуатацією. Вони повинні добре знати основні механізми, принципи їхньої роботи, найваж­ливіші кінематичні та динамічні властивості. У процесі експ­луатації машини завжди можуть виникнути неполадки. Усу­нути їх, а в деяких випадках дати завдання на проектування нової машини чи вдосконалення існуючої, може тільки інженер, який добре знає властивості механізмів, їхню будову і взаємодію у машині.

Базою ТММ є курси математики, фізики, хімії, теоретич­ної механіки, електротехніки, електроніки, вміння викори­стовувати в інженерних розрахунках електронно-обчислю­вальні машини (ЕОМ).

Задача курсу ТММ полягає у тому, щоб підготувати сту­дентів до слухання курсів деталі машин, технології машинобуду­вання, курсів з розрахунку і конструювання тих чи інших спеціальних машин залежно від їхньої майбутньої спеціальності.

Курс ТММ можна поділити на дві частини:

теорію ме­ханізмів і теорію машин.

Найбільш розвинута перша частина, у якій вивчаються будова, кінематика і динаміка механізмів та ме­тоди їхнього проектування.

Проблеми теорії механізмів можна поділити на дві групи:

перша — це аналіз, тобто дослідження існуючих механізмів;

друга — синтез, тобто проектування нових механізмів, які б ви­конували задані умови.

Рух механізмів залежить від їхньої будови і сил, що діють на них. Тому зручно при викладанні теорії механізмів проблеми аналізу механізмів, у свою чергу, розбити на три частини: