Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарная политика (книга). Распознанное ))).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Конкурентоспроможність товару іii показники

РЕЙТИНГ ТОВАРУ І ПОРЯДОК ЙОГО ВИЗНАЧЕННЯ

З поняттям «рейтинг товару» зазвичай пов'язують міру пере­ваги одного виробу, однієї моделі над іншими за конкретних умов експлуатації або використання товару споживачем. Цей по­казник відбиває органічне поєднання технічного рівня виробу, якості його виготовлення та ефективності в експлуатації. Рейтинг потрібен для порівнювання моделей одного класу, типу або ти­порозміру. З допомогою цього показника можна здійснювати відносну оцінку виробів і різних класів, але однакових за функці­ональним призначенням. В основу рейтингу покладено систем­ний підхід до поняття якості товару та його показників. Як відо­мо, сукупність показників, що характеризують ту чи ту модель, є взаємозв'язаними. Зміна одного показника впливає на всі інші. Так, удосконалення функціональних параметрів (швидкість, по­тужність) можна досягти або за рахунок збільшення енерговит-рат, або зменшення матеріаломісткості (ваги виробу), або засто­сування різних гатунків супутніх матеріалів і т. п. Взаємозв'я-заність різних показників ускладнює визначення рейтингу, по­требує особливо ретельного відбору різних моделей і типів про­дукції для порівнювання параметрів. Об'єктивність досягнутих результатів оцінки співвідношення залежить від числових зна­чень показників, узятих за базові для порівняння. Такими показ­никами, наприклад, є граничні параметри виробу, що їх було до­сягнуто за сертифікаційних випробувань у спеціальних центрах або національних організаціях захисту прав споживачів. Рейтинг можна також визначити з допомогою найважливіших параметрів, зафіксованих у національних і міжнародних стандартах та інших загально визнаних нормативно-технічних документах. Рейтинг товару (Рт), визначається за формулою

6-1-300

83

де <2і— відносний показник якості товару;

п — кількість одиничних показників якості, узятих для оцінки.

Відносний показник якості товару обчислюється за формулами:

0. = Рі І РіЬ або О=РіЬ/Рі,

де Рі — одиничний показник якості моделі, що оцінюється;

РіЬ — одиничний показник якості базової моделі.

Перша формула застосовується для оцінки тих показників, збільшення яких свідчить про підвищення якості продукції (по­тужність, продуктивність, ресурс, довговічність). Друга формула застосовується для оцінки співвідношення показників, зменшен­ня яких забезпечує підвищення якості (матеріаломісткість, витра­ти пального, енергії, похибки вимірювань). Отже, для визначення рейтингу товару треба здійснити диференційовану оцінку окре­мих показників якості, добуток яких уможливить знаходження загальної кількісної характеристики переваг одного виробу над іншим (табл. 13).

Таблиця 13

ОБЧИСЛЕННЯ РЕЙТИНГУ ПРАЛЬНИХ МАШИН

Показник

Одиниця виміру

Порівня­льна мо­дель (Рі)

Базова модель (РіЬ)

Формула розрахун­ку

Віднос­ний по­казник якості

Рей­тинг (Рт)

Відносна чистота прання білизни

%

62

52

Рі/РіЬ

1,19

Втрата міцності

%

14

16

РіЬ/Рі

1,14

1,49

Час прання

хв.

10

9

РіЬ/Рі

1,1

Наведений приклад свідчить, що за своїм змістом визначення рейтингу є ^найпростішим різновидом комплексної оцінки якості продукції. Його результати можна вважати попередньою оцінкою конкурентоспроможності товару за основними показниками при­значення і технічного рівня аналогічних виробів.