Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

14. Міжгалузеві баланси та сис-ма нац. Рахунків.

В Укр.. впродовж усього періоду її перебудови в складі СРСР макроек. показники обчислювалися на підставі Балансу народного господарства (БНГ), згідно з яким уся нац. ек-ка поділялася на 2 нерівнозначні складники: матер. будівництво і невироб. сферу. Відповідно до концепції БНГ у матер. вир-ві (промисловість, с/г, будівництво) створюються товари і виробляється нац. продукт. невир. сфера (освіта, охорона здоров’я і т.д.), яка надає різноманітні послуги, розглядалась як непродуктивна, в якій нац. продукт не створюється. такий підхід, безперечно, є неправильним.

У країнах з ринк. ек-кою обчислення макроек. показників ґрунтується на Сис-мі нац. рахунків (СНР), яка містить упорядковану інф-цію, по-перше, про всі госп. суб’єкти, які беруть участь в ек. процесі – юрид. особи та домогосп-ва; по-друге, про всі ек. операції, пов’язані з вир-вом та розподілом доходів, нагромадженням активів та іншими складовими ек. процесу; по-третє, про всі ек. активи і зобов’язання, що становлять нац. багатство.

СНР базується на відповідних методологічних принципах, серед яких основними є:

1.Продуктивною є будь-яка ек-на діял-ть, яка приносить доход суб’єктам цієї діял-ті, як у сфері матер., так і нема тер. вир-ва.

2. В основі СНР лежить концепція про тотожність між витратами на вир-во сукупного продукту і доходом, одержаним від його продажу.

3. СНР виходить із того, що ек-ка знаход-ся у постійному кругообороті, а кругооборот ― це безперервний потік “доходи-витрати”. Це означає, що витрати створюють доходи, а доходи є джерелом нових витрат, нові витрати створюють нові доходи і т.д.

15. Проблеми втілення снр в Україні.

Запровадження СНР в ек-ку Укр.., що викликано такими обставинами: 1) перехід Укр.. до ринк. ек-ки і спроба стати частиною світового госп-ва; 2) Укр. входить до ряду між нар. ек. орг-цій і користується їх послугами.

Однією з перших проблем втілення СНР в УКУр є те, що розробка і впровадження СНР в ек. тактику Укр. здійснюється в умовах перехідного періоду від адмін.-командної до ринк. ек-ки, а це зумовлює своєрідність підходу до проблеми. Ця своєрідність випливає із потреби збереження на перехідний період звичних ін форм. хар-к і відсутності адекватної СНР ін форм. бази. Основні труднощі впровадження СНР в Укр. полягає у формув-ні ін форм. бази. Деякі проблеми ін форм. забезпечення пов’язані із загальними проблемами перебудови бух. обліку, фін. та статис. звітності, отримання інф-ції про ек. діял-ть всіх п-в і фірм незалежно від форм власності, а також про діял-ть бірж та банківських сис-м.

Інші проблеми є специфічними для СНР і стосуються насамперед відображення не товарних зовнішніх операцій.

16. Неокласичне трактування макроек. Рівноваги.

Хар-ні риси неокласичної теорії макроек. рівноваги:

1)макроек. аналіз будується на основі аналізу мікроек.;

2) основна гіпотеза їх теорії – на будь-якому ринку кількість товарів та витрати на них є фіксацією ціни:

AS = F (P); dAS/dp > 0 AD = F(P) dAD/dp < 0

3) на будь-якому ринку існує така позитивна ціна, за якою AS = AD;

4) графічно модель рівноваги визначається як хрест Маригола;

5) засади класичних шкіл: будуються на законі Сея, який говорить: вир-во товарів створює дохід, що дорівнює вартості товарів, які вироблені: пропозиція формує попит і дорівнює цьому попиту У = Е; У – сукупний дохід від реал-ції продукції; Е – сукупний дохід на спож-ня продук.;

6) ек-ка функц-є в умовах повної зайнятості ресурсів, тому вир-во в даній економіці дорівнює потенційному;

7) вир-во залежить тільки від кількості залучених ресурсів (праця, капітал, земля) і не залежить від рівня цін;

8) заощад-ня не призводять до нестатку попиту, оскільки усі заощад-ня будуть інвестовані в ек-ку. Будь-яка програма у споживацьких витратах відтворюється виробничим споживанням : S = У;

9) ек-ка функціонує в умовах вільної конкуренції та невтручання держави;

10) в умовах вільної конкуренції рівень вир-ва та зайнятості є незмінним. Кризи є випадковими явищами. Їх знешкоджує сам робітник без допомоги держави;

11) механізм, що регулює рівновагу інвестування заощаджень – грош. ринок, що встановлює ставку позичкового відсотку;

12) в умовах вільної ринк. конкуренції існує еластичний зв`язок між цінами на товари та номінал. з/п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]