Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

34.Кейнсіанська модель "витрати-випуск" ("кейнсіанський хрест").

Модель „витрати- випуск” являє собою метод визначення і пояснення рівноважного рівня виробництва, згідно з якою рівновага в ек. досягається тоді, коли рівень виробництва= сукупним витратам (У=АЕ).

Сукупний попит AD представлений плановими витратами — су­мою, яку домогосподарства та фірми мають намір витратити на ку­півлю товарів та оплату послуг: Еp =AD = С + І+G+Xn Сукупна пропозиція АS представлена фактичними витратами Еf=AS= Y.

Якщо сукупні витрати менші за дохід (Ep< Ef), то відбувається не­планове зростання інвестицій у товарні запаси, і виробництво спадає. Якщо сукупні витрати перевищують дохід (Ep>Ef), то відбува­ється непланове зменшення інвестицій, і виробництво зростає. Якщо сукупні витрати дорівнюють доходу р = Еf), то непланові інвестиції дорівнюють нулю.

Бісектриса означає, що фактичні і планові сукупні витрати збіга­ються у точці А, де дохід дорівнює плановим витратам, тобто встановлюється макроекономічна рівновага.

Якщо фактичний обсяг виробництва Y1 > Y*, це означає, що фірми виробляють більше товарів, ніж можуть купити покупці (AD < AS). Це примушує фірми ско­рочувати виробництво і зайнятість, поступово Y1 зменшується до Y*, і досягається рівновага.

Якщо фактичний обсяг виробництва Y2 < Y*, це означає, що фірми виробляють менше товарів, ніж їх готові придбати покупці (AD > AS), що зумовлює зростання виробництва і зайнятості. ВВП поступово зростає від Y2 до Y*, і знову досягається рівновага: сукупний попит дорівнює сукупній пропозиції (AD=AS).

35.Фактичні та планові видатки, їх структура. Графічна модель планових видатків.

Плановані витрати (Е) є сумою, яку домогосподарства, фірми, уряд і зовнішній світ планують витратити на товари і послуги. Е =AD = С + І+G+Xn , де С - споживання; І –інвестиції; G – держ. витрати; Xn – чистий експорт.

Фактичні (реальні) витрати (Y) відрізняються від планованих тоді, коли фірми вимушені робити незаплановані інвестиції в товарно-матеріальні запаси в умовах неочікуваних змін рівня цін. Y дорівнює сукупній пропозиції Y =AS.

Функція планованих витрат зображається графічно як функція споживання, яка "зсунута" вгору на величину I+ G + Хn.

В дійсності сукупні фактичні витрати не збігаються з запланованими. Коли Y  Е, підприємства виробили продукції більше, ніж зможуть реалізувати - відбувається незапланований приріст інвестицій в товарні запаси. Коли Y  Е, підприємства виробили продукції менше, ніж це відповідає планам покупців - відбувається незаплановане зменшення інвестицій. Якщо Y = Е, то непланові інвестиції дорівнюють нулю.

Бісектриса – це ситуація, коли фактичні і планові витрати збігаються (Y = Е).

Лінія планованих витрат перетинає лінію, якої реальні і плановані витрати рівні один одному (тобто лінію Y = Е), в якійсь одній точці А. Приведене креслення отримало назву хреста Кейнса. В точці А, де дохід рівний планованим витратам, досягається рівність планованих і фактичних інвестицій і заощаджень, тобто встановлюється макроекономічна рівновага.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]