Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

4. Функціональний метод в макроек-ці.

Метод – це засіб пізнання, як певна сукупність або сис-ма прийомів і операцій з метою мисленого уявного відтворення предмета, що вивчається.

Макроек-ка викор. 2 групи методів дослідження: 1)загальнонаукові: метод наукової абстракції, метод аналізу і синтезу, метод індукції і дедукції; 2)спеціальні: математичні, статистичні, графічні, функціональний (розгляд будь-якого явища як складної системи взаємопов’язаних елементів, він ґрунтується на визначеності параметрів у вигляді функції).

Функціон. метод в макроек-ці передбачає розгляд б.-я. явища, або процессу,як складної сис-ми взаємопов’язанихел-тів та грунтується на визначені взаємозалежностей між окремими параметрами ел-тів сис-ми у вигляді матем. ф-цій. Функц. метод є базовим в макроек-ці, тому що дає можливість прогнозувати макроек-ні явища, будувати відповідну ек. пол-ку і визначати її наслідки.

5. Моделюв-ня в макроек-ці: поняття моделі та їх види.

Макроек. модель – це спрощене відображення екон. дійсності, абстрактне узагал-ня відповідних фактич. даних.

Макроек. моделі представляють у матем., таблич. і графічній формах. При цьому не так важливо, що саме викор-но: рівн-ня, графік чи таблицю. Найголовніше – схопити й відобразити реальний зв’язок між фактами.

Види моделей: вербальні (передбачають опис причинно-наслідкових зв’язків в ек-ці за допомогою слів), кількісні (передбачають опис за допомогою числових співвідношень ек. параметрів): графічні, статистичні, економіко-математичні.

6. Екон.-матем. Модел-ня: види змінних та вимірюв.

Ек.-мат. модел-ня визначає і описуює кількісні зв’язки в ек-ці за допомогою зміних велечин. Змінна - це те, що визначає прийняття рішень в макроек-ці Види змінних:1)ендогенні – це змінні, які модель намагається пояснити (їх слід знайти в рез-ті розв’язання сис-ми рівнянь);2)екзогенні – це змінні, які модель бере як дані (вел-ни, які визначаються поза моделлю і здійснюють вплив на хар-р самої моделі і знач-ня ендогенних змінних)

Визн-ня виду моделі називається специфікація моделі. В залежності від засобу вимірювання у часі змінні бувають: 1) змінні запасів, які можуть бути вимірні лише в певний момент часу і хар-ть стан об’єкту дослід-ня на певну дату; 2) змінні потоків, які вимірюються в одиницю часу і хар-ть зміну ек. процесів в часі. Поток хар-є зміну запасів на кінець і початок певного періоду.

7. Графічні моделі та їх роль у прийнятті рішень.

Макроек. модель – це спрощене відображення екон. дійсності, абстрактне узагал-ня відповідних фактич. даних.

Макроек. моделі представляють у матем., таблич. і графічній формах. При цьому не так важливо, що саме викор-но: рівн-ня, графік чи таблицю. Найголовніше – схопити й відобразити реальний зв’язок між фактами.

Якщо залежності між макроек. змінними виражають за допомогою таблиць або графіків, то маємо табличні чи графічні моделі, якщо за допомогою рівнянь – екон.-матем. моделі.

У дослід-ні нац. ек-ки особливе значення мають графічні моделі, які дають точне відображення кількісних залежностей. Слова стають дієвішими, якщо їх доповнити зображенням. Ще стисліше цю думку виражає китайське прислів’я: малюнок вартий тисячі слів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]