Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

43. Дискреційна і недискреційна фіскальна політика.

Фіскальна, або бюджетно-податкова, політика держави — це по­літика використання державних податків та витрат (видатків) з ме­тою впливу на соціально-економічний розвиток країни. Засоби фіскальної політики — державні витрати та податки — використову­ються для забезпечення повної зайнятості і стримування темпів інфляції. Податки є основним джерелом доходів держави.

Розрізняють дискреційну та недискреційну (автоматичну) фіскаль­ну політику.

Дискреційна фіскальна політика — це свідома маніпуляція урядо­вими витратами і доходами на підставі державних рішень з метою цілеспрямованого впливу на сукупний попит і реальний ВВП. Здійснюється двома шляхами: державними закупівлями (збільшення або зменшення); стягненням чистих податків (через податкові ставки і трансферти).

Із зростанням державних закупівель сукупні витрати збільшу­ються.

Отже, державні витрати відчутніше впливають на величину дохо­ду і споживання порівняно зі зміною податків. Ця різниця і визначає вибір заходів у бюджетно-податковій політиці.

Автоматична фіскальна політика — це фіскальна політика, за якої бюджетний дефіцит та бюджетний надлишок виникають автоматич­но, внаслідок дії автоматичних стабілізаторів. Автоматичний ("вбу­дований стабілізатор") — механізм, який дозволяє зменшити цикліч­ні коливання в економіці без проведення спеціальної економічної політики.

Якщо податкові надходження коливаються у тому самому на­прямку, що й ВВП, то дефіцити, які зазвичай автоматично з'явля­ються під час спадів, допомагають подолати спад. І навпаки — бюджетні надлишки, які мають тенденцію автоматично з'являтися під час економічного піднесення, сприятимуть подоланню можли­вої інфляції.

Дискреційна фіскальна політика використовується державою для активної протидії циклічним коливанням. Для стимулювання сукуп­ного попиту в період економічного спаду уряд цілеспрямовано ство­рює дефіцит державного бюджету, збільшуючи державні витрати або знижуючи податки. У період піднесення цілеспрямовано створюєть­ся бюджетний надлишок.

Економічний цикл можна характеризувати двома типами фіскаль­ної політики: стимулюючою та стримуючою.

Стимулююча фіскальна політика — це бюджетно-податкова полі­тика, спрямована на збільшення державних витрат та скорочення податків з метою розширення сукупного попиту в економіці у період спаду.

Стримуюча фіскальна політика— це бюджетно-податкова полі­тика, що має на меті скорочення державних видатків та збільшення податків для стабілізації економіки в умовах інфляційного надлиш­кового сукупного попиту в період пожвавлення.

44. Бюджетний дефіцит і профіцит. Засоби фінансування бюджетного дефіциту.

Держ. бюджет включає дохідну й видаткову частини. Видатки держ. бюджету і його доходи не завжди збігаються. Дефіцит держ. бюджету – це перевищення видатків держави над його доходами. Профіцит - це перевищення доходів над видатками. Економічна теорія розглядає 2 способи фінансування держ. бюджету: 1) випуск нових грошей (емісія); 2) Позики (зовнішні, внутрішні), тобто неемісійний спосіб фінансування. У реальності більш можливий 2-й варіант, тому що вдаватися до емісії для урядів багатьох країн виявляється неможливим. Існують 3 підходи до проблеми балансування держ. бюджету: 1) Бюджет, балансується щорічно, тобто сальдо видатків і доходів дорівнює 0. 2) Бюджет, балансується на циклічній основі. Не потрібно балансувати бюджет щорічно, головне, щоб він був збалансований у плині ек-го циклу. Дефіцит періоду спаду буде компенсуватися профіцитом на підйомі. 3) Функціональний підхід до балансування бюджету (функціональні фінанси). Існує кілька причин державного дефіциту: 1) Війни. Під час воєн всі основні ресурси спрямовані на потребі військового виробництва, тобто держава вкладає ресурси в невиробничу сферу і отже не одержує прибутки, тобто видатки перевищують доходи. 2) Періодичні спади, під час яких зменшуються податкові надходження. 3) Різке збільшення податків, кот. відбувається для стимулювання ек-го росту, у результаті чого скорочуються податкові надходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]