Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

32. Принципи кейнсіанського моделювання макроекономіки.

Заслуга Кейнса в розвитку економічної теорії в тому, що він показав неадекватність закону Сея, стосовно реальності XX ст.

Принципи кейнсіанської моделі економіки:

1. При неповному використанню ресурсів - неповний обсяг виробництва.

2. Рівновага може бути досягнута при неповному використанні ресурсів і неповному обсягу виробництва.

З. Класична теорія ринкової рівноваги входить в суперечність з реальною дійсністю, оскільки ціни, відсоткові ставки і ставки зарплати не такі вже гнучкі. Таким чином, кейнсіанці виходять не з гнучкості, а з жорсткості цін, незмінності.

4. В короткостроковому періоді ЧНП=C+In+G+Xn

5. Масштаби економіки так виросли, що ринок не справляється з підтримкою макроекономічної рівноваги. Необхідне активне втручання держави в економіку (регулювання економіки).

6. Особливе значення надають сукупному попиту: AD=C+I+G+Xn

7. Кейнс перевернув причинно-наслідковий зв'язок між пропозицією і попитом. Він виходив з того, що саме сукупний попит на товари і послуги створює сукупну пропозицію, а не навпаки.

8. Кількість і якість виробничих ресурсів даного періоду незмінна, проте може змінюватися ступінь їх використовування, тобто залучення у виробництво. За таких умов поняття ефективний попит розкривається за допомогою графіка „витрати- доходи” („кейнсіанського хреста”).

8. Взаємозв'язок між споживчими витратами, заощадженнями, інвестиціями визначається дією 3-х психологічних законів в суспільстві: 1) схильність до споживання; 2) схильність до інвестування; 3) схильність до володіння ліквідністю.

9. В реальній економіці плани заощадження не співпадають з планами інвестування, оскільки не співпадають ті, хто зберігає і ті, хто інвестує. Тому AD і AS не співпадають, тобто для економіки характерні кризи пере- і недовиробництва.

33.Фактори що визначають динаміку споживання, заощадження та інвестицій.

Споживання -це видатки, спрямовані на задоволення власних життєвих потреб. Структура споживання охоплює:1)автономне споживання, яке не залежить від доходу господарств, 2)споживання яке не залежить від доходу і визначається: а)розміром отриманих доходів, б)розподілом доходів серед населення, в)віковою спроможністю населення, г)розміром заощаджень.

Фактори що впливають на споживання: 1)доход дом.госп., 2)очікування ек.змін, 3)рівень цін, 4)величина заборгованості споживачів.

Заощадження частина коштів яка залишається у д/г після витрат. Фактори:1)доход дом. госп., 2)рівень цін, 3) величина заборгованості по оплаті за товари і послуги, 4)очікуванні ек.зміни.

Інвестиції - потік коштів який призводить до збільшення запасу таких капітальних товарів як устаткування, будівлі і оборотніх активів. Групи:1)індукційні, які залежать від сукупного попиту AД, 2)не індукційні, які не залежать від AД.

Фактори інвестиції: відсоткова ставка, норма чистого прибутку, витрати на устаткування; податки на підприємця; технологічні зміни; рівень забезпеченості основним капіталом; очікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]