Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

1. Об’єкт і предмет макро. Макроек. Цілі і засоби

Предметом макроек-ки є вивчення сукупності ек. відносин між суб‘єктами госп. діял-ті на рівні ек-ки в цілому з приводу вир-ва, обміну і розподілу життєвих благ для більш повного задоволення потреб людей з використанням виробничих ресурсів.

Об‘єктом вивчення макроек-ки є ек-ка або ек. система. Відмінність мікроек-ки від макро- в тому, що мікро вивчає ек-ку на рівні окремих вироб. одиниць. Макро – ек-ку в цілому.

Розглядаючу ек-ку на різних рівнях отримуємо, що є специфічні макроек-ні проблеми, які відрізняються від мікроек-них проблем.

Цілі макроек-ки

Засоби їх досягнення

Ріст рівня й якості життя

Проведення держав. соціальної політики

Динамічний розв-к ек-ки й економ. ріст

Стимул-ня НТП. Створення реальних механізмів неперервності, в т. ч. інозем. капіталу в Україні. Удосконалення податкового комплексу, госп. законод-ва

Підтримка макроек-ної стабільності

Державна політика стабілізації

Підтримка стабільності цін і стабіл-ті гривні

Грошово-кредитна пол-ка або монетарна пол-ка регулювання грош. маси в обігу, регулювання ставки проценту

Зайнятість населення

Проведення державної політики зайнятості

Підтримка конвертируємості укр. гривні

Проведення ефективної державної експортної системи

Досягнення активного платіжного балансу

Ефективна державна експортна політика

Зниження зовнішнього боргу України

Проведення ефективної експортної політики входження України в світовий ринок

2. Функції макроек-ки.

Функції:1)теоретико-пізнавальна: полягає у вивченні реальних факторів з’ясування стійких причинно- наслідкових зв’язків і залежностей, властивих нац. ек-ці; пояснює закономірності розв-ку нац. ек-ки, процеси та явища екон. життя суп-ва; 2) практична: знаходить прояв у розробці рекомендацій в формі концепцій моделей, спрямованих на вдоск-ня ек-ки, механізму та формування пріорітетів ек-ної пол-ки; 3) методологічна: формування методологічної бази дослідження ек-них явищ; 4) світоглядно-виховна: формув-ня екон. мислення, екон. психології та екон. культури людей.

3. Макроек-ка і екон. Пол-ка.

Екон. пол-ка держави – це інструменти держ. впливу на функт-ня ек-ної сис-ми.

Сформувалося 2 осн. напрямки макроек-ної пол-ки уряду:

1) пол-ка упр-ня сукупним попитом (заходи, які усувають коливання нац. видатків): монетарна пол-ка (керує Нац. банк Укр.., об’єкт регул-ня – вел-на грош. маси і ставки позичкового %) та фіскальна пол-ка (знаходиться в компетенції Верховної Ради. об’єкт регул-ня – вел-на податків і обсяг держ. вит-т).

2) пол-ка упр-ня сукупною пропозиції (заходи, спрямовані на підвищення загальної ефек-ті ек-ки): а)стабілізаційна пол-ка, до якої держава звертається, коли ек-ка стикається з поточними негараздами, усуненням яких потребує термінових заходів; б) структурна пол-ка -набір заходів для розв’язання довготривалих завдань, виникнення яких зумовлено існуванням великих цифр кон’юнктури і пов’язано з закономірностями НТП або переходом до нової ек. сис-ми; в) зовнішньоек. пол-ка -полягає в досягненні рівноваги практичного балансу конвертованості грош. од-ці; г) соц.-ек. пол-ка - спрямована на соц. забезп-ня населення країни, розв-к освіти, медицини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]