Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekts_ya_4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

13

Лекція 4. Бюджет. Бюджетна система

  1. Економічна сутність державного бюджету і його функції.

  2. Бюджетна система та принципи її побудови.

  3. Джерела формування доходів державного бюджету.

  4. Видатки державного бюджету та їх класифікація.

  5. Бюджетний дефіцит

  6. Бюджетний процес та бюджетне регулювання

1. Економічна сутність державного бюджету і його функції

Державний бюджет це план формування і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, що здійснюються органами державної влади на різних рівнях. За допомогою державного бюджету держава з одного боку, мобілізує кошти, необхідні для забезпечення розвитку країни. З іншого – витрачає їх з метою виконання функцій, що здійснюються на різних рівнях, Таким чином, частка валового внутрішнього продукту концентрується в складі державного бюджету та використовується з метою забезпечення економічного розвитку країни, вирішення соціальних проблем, утримання органів державного управління, забезпечення обороноздатності та ін.

Державний бюджет включає доходи і видатки. Доходи бюджету формуються тільки за рахунок тих джерел, що передбачаються законодавством України. Видатки бюджету визначаються виключно законом про Державний бюджет України. Вони мають цільове спрямування. Фінансування видатків бюджету здійснюється, як правило, на основі принципу безповоротності виділених коштів. Державний бюджет щорічно приймається законодавчим органом і має статус закону.

В залежності від співвідношення між доходами і видатками державного бюджету розрізняють такі йото види: збалансований бюджет, бюджет зведений з позитивним сальдо і зведений з дефіцитом.

Збалансований бюджет має місце годі, коли видатки дорівнюють доходам. В разі перевищення сум доходів над видатками виникає профіцит бюджету (позитивне сальдо). І навпаки, коли доходи недостатні для фінансування видатків, бюджет зводиться з дефіцитом (від'ємне сальдо).

Державний бюджет відіграє важливу роль у розвитку економіки:

1. Він дає орієнтири розвитку економіки

  1. Бюджет це керівний документ, яким визначається діяльність уряду.

  2. Бюджет є основою планування соціально-економічного розвитку країни в цілому і окремих регіонів.

  3. Прийняття бюджету мас за мету також обмеження "ручного управління" державними фінансами.

Бюджет виконує три функції: розподільчу, контрольну, функцію забезпечення існування держави.

Розподіляючи майже половину всього валового внутрішнього продукту, бюджет формує багаточисельні фонди цільового призначення. Таким чином, розподільча функція Державного бюджету характеризується багатократністю розподілу, вона проявляється у всіх сферах суспільних відносин і використовується державою для регулювання економічного та соціального розвитку.

Контрольна функція полягає в тому, що бюджет об'єктивно через формування і використання фонду грошових коштів держави відображає економічні процеси, які протікають в структурних ланках економіки. Завдяки цій властивості бюджет формує уявлення про те, як поступають в розпорядження держави фінансові ресурси від різних суб'єктів господарювання, чи відповідає розмір централізованих ресурсів держави обсягу її потреб тощо.

Функція забезпечення існування держави – ставить своїм завданням створення матеріально-фінансової бази функціонування держави, утримання апарату управління державою, президентської влади, правоохоронних та фінансових органів, податкової служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]