Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-52.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
721.41 Кб
Скачать

38. Вільна торгівля і ефективність економіки.

Теоретично вільна торгівля приводить до зростання економічного добробуту всіх країн, як експортерів, так і імпортерів, але на практиці міжнародна торгівля ніде і ніколи не розвивалась без впливу держави. По-перше, держава, проводячи ту чи іншу внутрішню економічну політику, не може досягти поставлених цілей, не засто­совуючи заходи зовнішньоекономічного регулювання. По-друге, зростаюча відкритість національних економік та велика мобільність економічних процесів породжує проблему створення умов економічної безпеки країни. По-третє, в процесі розвитку зовнішньоторговельних відносин стикаються економічні інтереси різних со­ціальних прошарків населення і держави, тому остан­ня, безумовно, втягується в конфлікт цих інтересів.

Міжнародна торговельна політика — це сукупність принципів, підходів, а також засобів регулювання міжнародної торгівлі. Міжнародну торговельну політи­ку можна розглядати як цілеспрямований вплив дер­жави на торговельні відносини з іншими країнами. Цей вид політики прийнято називати зовнішньоторговель­ною політикою. С дна основні її види: вільна торгівля і протекціонізм.

Вільна торгівля (фритредерство)це політика мінімального державного втручання в зов­нішню торгівлю, яка розвивається на основі вільних ринкових цін, попиту та пропозиції. Вільна торгівля має свої переваги і недоліки. Основні з них такі.

Переваги:

— завдяки вільній торгівлі, яка базується на принци­пі порівняльних переваг, світова економіка може досяг­ти більш ефективного розміщення ресурсів і більш ви­сокого рівня добробуту;

— надає споживачам можливість вибору благ з шир­шого асортименту;

— стимулюючи конкуренцію і обмежуючи монопо­лію, спонукає виробників до підвищення якості товарів і використання сучасних досягнень науки і техніки.

Недоліки:

— в умовах слабкої економіки ставить під загрозу національну безпеку країни, сприяє вивозу національ­ного доходу за її межі;

— небезпечна для молодих та слабких неконкурен­тоспроможних галузей.

39. Економічні наслідки торговельних обмежень

Для аналізу наслідків використання тих чи інших засобів регулювання міжнародної торгівлі скористає­мось моделями часткової та загальної рівноваги. Мето­дика аналізу передбачає пошук таких видів ефекту:

а) ефект переділу (переділ доходу від споживачів до виробників імпортозаміщуючої продукції);

б) ефект захисту (втрати країни в результаті неефек­тивного використання ресурсів у процесі виробництва, що веде до збільшення витрат в імпортозаміщуючому секторі);

в) ефект доходів (збільшення доходів бюджету в ре­зультаті обкладання імпорту митом);

г) ефект споживання (виникає в результаті скоро­чення споживання товару через підвищення цін на внутрішньому ринку);

д) ефект внутрішніх доходів (перерозподіл доходу від місцевих споживачів у бюджет великої країни);

е) ефект умов торгівлі (перерозподіл доходів від іно­земних виробників у бюджет великої країни).

Рівень впливу тих чи інших торговельних обмежень значною мірою залежить від економічної ваги держа­ви у світовій економіці. Згадаймо, що в міжнародній економіці країна вважається малою, якщо зміна попи­ту з її боку на імпортні товари не призводить до зміни світових цін. Країна вважається великою, коли зміна попиту з її боку на імпортні товари приводить до зміни світових цін. Основна різниця у впливі на економіку різних за економічною вагою країн виявляється в оцінці економічного ефекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]