Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-52.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
721.41 Кб
Скачать

32. Тарифні методи регулювання міжнародної торгівлі.

З певною част­кою умовності усі засоби можна класифікувати за критеріями належності до економічних чи неекономічних, тариф­них чи нетарифних, а також інших механізмів регу­лювання міжнародної економіки.Економічні засоби безпосередньо впливають на рі­вень цін реалізації товарів та поділяються на тарифні і фінансові.

В основі тарифних засобів лежить використання митного тарифу, тобто перелік митних ставок, що застосовуються до товарів, які переміщуються через митний кордон. Митні ставки систематизуються відповідно до товар­ної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності. Отже, митний тариф складається з конкретних ставок мита (обов'язкового внеску), що його сплачують торговельні агенти митним органам при здійсненні імпорту або експорту товарів. Мито класифікується за певними критеріями.

* За способом сплати:

— на адвалорне - нараховується в процентах до митної вартості товару, що склалась на відкритому ринку в момент подачі митної декларації;

— специфічне - нараховується в уста­новленому розмірі на одиницю товару;

— комбіноване, яке використовує обидва вказані вище способи нарахування — вартісний і кількісний.

* За об'єктом обкладення:

— імпортне - обкладаються імпортні товари перед їх випуском на внутрішній ринок;

— експортне - обкладаються товари перед випуском за межі митної території країни;

— транзитне - обкладаються това­ри, що перевозяться через територію країни.

За характером дії:

— сезонне, використовується для оперативно­го регулювання міжнародної торгівлі продукцією се­зонного характеру;

— антидемпінговим, застосовується у випадках ввезення на територію країни товарів за ціною, ниж­чою за нормальні ціни в середині країни-експортера;

— компенсаційним, або таким, що ним обклада­ються імпортні товари, у виробництві яких викори­стовують субсидію.

*За походженням:

— автономне, або запроваджене на основі односто­ронніх рішень органів державної влади;

— конвенційне (договірне), або запроваджене на базі угод;

- преференціальне, або таке, що має більш низьку ставку порівняно зі звичайним тарифом.

*За типами ставок:

— постійним- не змінюється залеж­но від умов, наприклад, руху цін;

— змінним- змінюється зі зміною обставин, наприклад, рухом цін.

*За способом підрахунку:

— номінальне, що відповідає тарифним ставкам, указаним у митному тарифі;

  • ефективним, або митом на кінцевий товар з враху­ванням мита на імпортні вузли і деталі для цих товарів.

33. Нетарифні методи регулювання міжнародної торгівлі.

За походженням інструменти регулювання зовнішньої торгівлі поділяються на тарифні та нетарифні. Нетарифні обмеження – це велика група адміністративних, фінансових, валютних та ін заходів регулювання експорту та імпорту товарів і послуг. Слід зазначити, що усталеного визначення нетарифних обмежень й досі не існує. Міжнародні інститути та державні органи вкладають у це поняття різний зміст. Найбільшого поширення дістала класифікація, розроблена секретаріатом ГАТТ. Вона обєднує під терміном «нетарифні обмеження» 5 основних груп заходів:

1)кількісні обмеження експорту та імпорту (ліцензування (індивідуальна та генеральні ліцензії), контингентування (індивідуальне, глобальне), «добровільне обмеження експорту)

2)Фінансові засоби (субсидування (пряме, непряме: податкові пільги, кредитування, знижки, покупки за завищеними цінами, відшкодування витрат, система компенсаційного фінансування), імпортний депозит, пріорітетна система розміщення державних замовлень).

3)валютні засоби (механізм валютних курсів і валютний демпінг, валютні обмеження і валютна блокада, система множинності валютних курсів і подвійний валютний ринок)

4)податкові засоби (податки, що стягуються на кордоні (прикордонні імпортні податки, акцизний збір, податок з обороту або ПДВ), спеціальні імпортні податки, митні збори, змінні імпортні податки, внутрішні податки)

5)технічні засоби (стандарт щодо норм охорони здоровя і вимог безпеки, промислові стандарти, фармацевтичні стандарти, вимоги до маркування та упаковки, вимоги до документів, адміністративні формальності, системи вимірювання, екологічні норми)

6)спеціальні засоби (спеціальне мито, антидемпінгове мито, компенсаційне мито.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]