Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-52.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
721.41 Кб
Скачать

4. Бюджетний сектор (бс).

БС становить держ.бюджет, який виконує роль перерозподільника доходів. Тут формуються доходи бюджету від податків та інших надходжень (Т), а також частина агрегованого попиту:

G = Cdn + Can + Idn + Ian,

Де (n) – належність показників до фін.сектору;

G – бюдж.видаткм.

Сальдо бюджету – це різниця між надходженнями та видатками.

Сальдо може бути позитивним або негативним. У другому випадку воно називається дефіцитом бюджету. Сальдо є показником рівня заощаджень у державному секторі. Позитивне сальдо, що означає високий рівень заощаджень державного сектору, може розглядатися і як фактор економічного розвитку, оскільки за рахунок них можуть фінансуватися значні капіталовкладення, і як політика стримування сукупного попиту. Негативне сальдо, що означає втрату заощаджень у державному секторі, може свідчити про проведення урядом політики стимулювання виробництва за рахунок розширення сукупного попиту шляхом зростання державних витрат.

Для забезпечення збалансованості бюджету і його поточної ліквідності негативне сальдо повинне бути профінансовано (F):

F=:Fd+Fe.

Зовнішнє фінансування (external financing - Fe) - надані даній країні іншими країнами нові позики за вирахуванням сум погашення основної заборгованості. Оплата відсотків за зовнішніми позиках не розглядається як негативне фінансування (відплив капіталу) і включається в поточні витрати бюджету. Операції держави із залучення зовнішніх позик для фінансування бюджету відображаються і в бюджеті в національній валюті як зовнішнє фінансування, і в зовнішньому секторі на рахунку руху капіталу платіжного балансу як залучення довгострокового або середньострокового капіталу.

Внутрішнє фінансування (domestic financing - Fd) зазвичай здійснюється шляхом надання банківських позик і небанківських позик. Загальна сума банківських позик бюджету міститься в огляді стану грошової сфери. Вона дорівнює величині зміни в обсязі кредиту банківської системи, наданого державі,за вирахуванням зміни депозитів уряду в банках. Небанківські позики являють собою що йде в державний бюджет виручку від продажу державних боргових зобов'язань (облігацій,казначейських векселів і т.п.).

5. Грошовий сектор (гс).

ГС – це грош.потоки, які проходять через центр.та ком.установи. Цей сектор обслуглвують реальний та бюджетний сектори.

Передбачається, що грошова сфера, так само як і реальний сектор, повинна перебувати в стані рівноваги, то є її активи повинні відповідати пасивів:

M=NFA+NDA,

де М — гроші, пасиви (money),

NFA — чисті іноземні активи (net foreign assets),

NDA— чисті внутрішні активи (net domestic assets).

• Активи (assets) - сума чистих закордонних активів банківської системи (Включаючи чисті державні резерви), оцінених у національній валюті, і чистого внутрішнього кредиту, наданого банківською системою.

• Пасиви (liabilities) - зобов'язання банківської системи перед приватним і державним секторами, то є грошова маса, що складається з готівкових грошей в обігу, депозитів і інших грошових інструментів.

Чисті іноземні активи грошового сектора складаються з чистих міжнародних резервів, що знаходяться в центральному банку і контрольованих державою, і чистих міжнародних активів комерційних банків і інших фінансових інститутів:

NFA=NIRc+NIRb,

де NIRc— чисті міжнар.резерви центр. банку (net international reserves, central bank),

NIRb— чисті міжнар.резерви ком. Банків (net international reserves,commercial bank).

У більшості випадків під міжнародними резервами держави (R) розуміють тільки валютні резерви центрального банку (NIRc), які можуть використовуватися державою за його розсуд. Однак якщо валютні резерви комерційних банків (NIRb) значні і ефективно контролюються владою, то їх теж включають в поняття міжнародних резервів (R), яке в цьому випадку збігається з поняттям чистих іноземних активів.

Іноземні активи грошового сектора (Резерви) - головне джерело фінансування дефіцитів реального сектору, який проявляється через дефіцит поточного платіжного балансу. За визначення платіжного балансу в цілому, зміна чистих резервів повинно дорівнювати сумі сальдо поточного платіжного балансу і зміни в чистому русі капіталу:

дельтаR=CAB+дельтаFI,

де FI - рух капіталу(foreign investments), який не відноситься до резервів,

дельта – зміна показника за од-цю часу.

Отже, джерел міжнародного фінансування дефіциту поточного платіжного балансу, а отже, і покриття дисбалансів реального сектору всього два: або приплив капіталу з-за кордону, або використання міжнародних державних резервів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]