Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-52.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
721.41 Кб
Скачать

27. Сучасна міжнародна торгівля.

Міжнародною торгівлею (МТ) називають сукупний товарообіг між усіма країнами світу, що оплачений ними. В основі міжнародної торгівлі лежать як фактори попиту, так і фактори пропозиції, які зумовлюють виникнення обміну, спеціалізації країн і формування міжнародної обмінної ціни. В результаті цього товарообміну виникає 2 великих зустрічних товарних потоки – товарний експорт (ЕХ) і товарний імпорт (ІМ)

ІМ – це вартість товарів, що придбані резидентами окремої країни в іноземців.

ЕХ – вартість товарів, що продані резидентами країни іноземцям.

Різниця між ЕХ і ІМ являє собою торгівельний баланс – співвідношення між сумою цін товарів, що вивезені певною країною, або групою країн, і сумою цін товарів, ввезених ними за певного періоду (рік, квартал,тощо)

Якщо вартість вивезення > вартість ввезення – торг баланс активний, якщо ввезення >вивезення – пасивний.

З розвитком МТ її структура і форми ускладнюються, це результат того, що змінюються і примножуються предмети торгівлі та методи організації їх реалізації. Тому сучасну торгівлю здебільшого і розглядають з позиції зміни груп товарів, на які є попит, та появи сучасних методів реалізації цих товарів.

Струкура МТ за методами реалізації товарів поділяється на:

Традиційна торгівля – здійснюється за традиційними правилами між субєктами різних міжнародних економік

Торгівля продукцією у рамках кооперації — це реа­лізація продукції між суб'єктами міжнародної вироб­ничої кооперації, як правило, за трансфертними ціна­ми у пільговому режимі.

Зустрічна торгівля — це торгівля у вигляді заку­пок продукції, що супроводжується постачанням то­варів, з метою досягнення балансу експортно-імпорт­них операцій. Її види: бартер, кліринг, компенсаційні угоди та ін. Бартер являє собою товарообмін із взаєм­ною передачею права власності на товари без грошово­го еквіваленту. Кліринг — це система безготівкових розрахунків за товари, цінні папери і послуги, яка ба­зується на зарахуванні взаємних вимог і зобов'язань. Компенсаційні угоди — це вид міжнародних торговель­них компенсаційних угод, за яких покупець сплачує вартість товарів постачанням інших товарів і наданням послуг, а за необхідності різницю доплачує грішми.

Міжнародна біржова торгівля — це форма міжна­родної оптової торгівлі масовими товарами, що мають чіткі якісні параметри (цінні папери, золото, валюта, хліб, пряжа, м'ясо, вовна, вугілля, руда та ін.). Товар­на біржа сьогодні перетворилась у місце здійснення ф'ючерсних операцій і це призводить до спекуляцій цінами.

Міжнародний аукціон — це форма продажу окремих партій товару або окремих предметів, що по черзі ви­ставляються для огляду і вважаються проданими тому з присутніх покупців, котрий запропонував найвищу ціну. До аукціонних товарів належать хутро, вовна, тю­тюн, чай, антикваріат, породисті коні. Найвідоміші аук­ціони знаходяться у Нью-Йорку, Монреалі, Калькутті, Коломбо (чай), Санкт-Петербурзі (хутро), Москві (коні).

Міжнародні тендери (міжнародні торги) — це за­гальна форма закупівлі, за якої покупець оголошує конкурс для продавців різних країн на товар чи послу­гу, які б відповідали певним техніко-економічним характеристикам.

Міжнародний ярмарок — одна із форм реалізації то­варів фірмами з різних країн, що являє собою вели­кий, відкритий міжнародний ринок, що періодично діє в одних і тих самих місцях, в один і той самий час (де­монстрація зразків товарів).

Міжнародна виставка відбувається у вигляді демон­страції досягнень в різних галузях однієї або декількох країн з метою знайти покупців майбутньої продукції.

Структура і форми сучасної міжнародної торгівлі відображають плинність факторів міжнародного попи ту і пропозиції в довгостроковому періоді і певну тен­денційність цього розвитку:

1) випереджаюче зростання світової торгівлі порівняно зі світовим промисловим виробництвам; 2)поглиблення спеціалізації і кооперації виробництва;

3) темпи зростання зовнішньої торгівлі слаборозвинених країн перевищують високорозвинені;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]