Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-52.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
721.41 Кб
Скачать

28. Сутність та значення торгівельного балансу.

Міжнародною торгівлею (МТ) називають сукупний товарообіг між усіма країнами світу, що оплачений ними. В основі міжнародної торгівлі лежать як фактори попиту, так і фактори пропозиції, які зумовлюють виникнення обміну, спеціалізації країн і формування міжнародної обмінної ціни. В результаті цього товарообміну виникає 2 великих зустрічних товарних потоки – товарний експорт (ЕХ) і товарний імпорт (ІМ)

ІМ – це вартість товарів, що придбані резидентами окремої країни в іноземців.

ЕХ – вартість товарів, що продані резидентами країни іноземцям.

Різниця між ЕХ і ІМ являє собою торгівельний баланс – співвідношення між сумою цін товарів, що вивезені певною країною, або групою країн, і сумою цін товарів, ввезених ними за певного періоду (рік, квартал,тощо)

Якщо вартість вивезення > вартість ввезення – торг баланс активний, якщо ввезення >вивезення – пасивний.

У торгівельному балансі більшості країн вартість експорту враховується на базі цін франко-державнй кордон, або ФОБ – порт відвантаження, тобто без урахування транспортних витрат за кордоном і страхування товарів у дорозі. А вартість імпорту - на базі цін СІФ, тобто із врахуванням в ціні товару витрат на доставку його в країну і страхування. Як правило у платіжному балансі вартість імпорту визначається на базі цін ФОБ.

Регулювання торговельного балансу є найважливішим узагальнюючим інструментом планування й управління зовнішньою торгівлею країни. Адже економічне значення активу чи дефіциту торгового балансу стосовно конкретної країни залежить від її місця у світовому господарстві, характеру зв'язків з партнерами і загальною економічною політикою. Для країн, що відстають від лідерів за рівнем економічного розвитку, активний торговий баланс є необхідним джерелом валютних засобів для оплати міжнародних зобов'язань за іншими статтями платіжного балансу. Для ряду промислово розвинутих країн (Японія, ФРН і ін.) активне сальдо торгового балансу використовується як джерело фінансових інвесицій за кордон.

Пасивний торговий баланс вважається небажаним і звичайно розцінюється як ознака слабкості зовнішньоекономічних позицій країни.Для країн, що розвиваються пасивний торговий баланс означає нестачу валютних надходжень. Для промислово розвинутих країн - інше значення. Наприклад, дефіцит торгового балансу США свідчить про активне просуванням на їх ринок міжнародних конкурентів (Західної Європи, Японії, Тайваню, Південної Кореї й інших країн) з виробництва товарів підвищеної складності. У результаті міжнародного поділу праці, більш ефективно використовуються ресурси у світових масштабах. Дзеркальним відображенням дефіциту зовнішньої торгівлі США служить активне сальдо по цих операціях у згаданих партнерів, що використовують валютні надходження для закордонних капіталовкладень, у тому числі в США.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]