Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_emm )).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
959.21 Кб
Скачать

2.Проведення кореляційного аналізу за допомогою ms Excel

Кореляція - один з інструментів пакету аналізу Microsoft Excel. Викор для кількісної оцінки взаємозв'язку двох наборів даних, представлених у безрозмірному вигляді. Коефіцієнт кореляції вибірки являє собою ковариацию двох наборів даних, поділену на добуток їхніх станд відхилень.

Кореляційний аналіз дає можливість встановити чи асоційовані набори даних по величині, тобто: великі значення з одного набору даних пов'язані з великими значеннями іншого набору (позитивна кореляція), або, навпаки, малі значення одного набору пов'язані з великими значеннями іншого (негативна кореляція); або дані двох діапазонів ніяк не пов'язані (кореляція близька до нуля).

Для проведення Кореляційного аналізу, необхідно інсталювати та підключити надбудову Excel Пакет анализа. Для проведення кореляційного аналізу необхідно:

  1. активувати інструмент аналізу Кореляція (Сервис – Анализ данных– Корреляция);

  2. Вказати вхідний діапазон

  3. Задати Группировка данных

  4. Вимкнути перемикач Метки в первой строке, що дозволить мати підписи у таблиці результатів.

  5. Задати Вихідний діапазон, це може бути пуста комірка на робочому

  6. листі (у прикладі G19), чи новий лист.

  7. Коефіцієнт кореляції є безрозмірною величиною і приймає значення

  8. від -1 (характеризує лінійний зворотний взаємозв'язок) до +1(характеризує лінійний прямий взаємозв'язок). Для незалежних випадкових величин значення коефіцієнта кореляції знаходиться близько до 0.

3. Методи прогнозування часових рядів: методи соціально-економічного прогнозування

Прогноз – це науково-обгрунтоване судження стосовно можливих станів об’єктів майбутнього, альтернативні шляхи і терміни їх здійснення. Має випадковий характер, але, оскільки він будується на підставі науково-обгрунтованих уявлень про стан і розв’язок об’єкта, здійснення його є в надані ймовірності.

Прогноз оцінюється як очікуваний ймовірний стан об’єкта в майбутньому.

Процес розроблення прогнозів наз прогнозуванням.

Необхідність прогнозувати розвиток тієї чи іншої ситуації, майбутніх змін тих чи інших обставин ставлять дослідників перед проблемою вибору конкретного методу прогнозування.

Методи соціально-економічного прогнозування:

  1. Кількісні методи:

  • Каузальні: багатомірні регресійні моделі; економетричні моделі; комп’ютерна імітація. Застосовуються в тих випадках, коли шуканий стан залежить не тільки від часу, а й від багатьох змінних.

  • Аналіз часових рядів: оснований на припущенні у відповідності з яким, те. Що відбулося в минулому, дає гарне наближення в оцінці майбутнього, і є способом виявлення тенденцій минулого та їх продовження в майбутнє.

  1. Якісні методи

Білет №36

  1. Основні дефініції економіко-математичного моделювання.

Економетрія – це порівняно новий напрям економічної науки, що утворюється від поєднання теоретичної економіки, математики, статистики. Слово економетрія озн «вимірювання в економіці». Економетрія - наукова самостійна дисципліна, яка об'єднує сукупність теоретичних результатів, прийомів, методів і моделей, призначена для того, щоб на базі економічної теорії, економічної статистики, математико-статистичного інструментарію надавати конкретне кількісне вираження загальним закономірностям, що обумовлені економічною теорією взаємозв'язків економічних явищ і процесів. Об’єктом економетрії є економічні системи та простори, сукупність різних соціально-економічних процесів, що протікають в економічній системі.

Предмет економетрії – це економетричні методи і моделі, що дозволяють визначити і дослідити кількісні взаємозв’язки між соціально-економічними процесами і явищами. Метою економетричного дослідження є аналіз реальних економічних систем і процесів, що в них відбуваються, за допомогою економетричних методів і моделей, їх застосування при прийнятті науково обґрунтованих управлінських рішень.

Економетрія поділяється на дві частини:

1) економетричні методи;( методи оцінювання параметрів класич екон моделі за МНК, коли порушуються деякі передумови використання МНК, параметрів динамічних економетричних моделей, оцінювання параметрів економетричних моделей, які побудовані на основі с-ми одночасових структ рівнянь

2) економетричні моделі

Основне завдання-оцінити параметри моделі з урахуванням вхідної економ інформації,відповідність моделей і спрогнозувати розвиток економ процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]