Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_emm )).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
959.21 Кб
Скачать

3.Методи прогнозування часових рядів: методи соціально-економічного прогнозування.

Прогноз – це науково-обгрунтоване судження стосовно можливих станів об’єктів майбутнього, альтернативні шляхи і терміни їх здійснення. Має випадковий характер, але, оскільки він будується на підставі науково-обгрунтованих уявлень про стан і розв’язок об’єкта, здійснення його є в надані ймовірності.

Прогноз оцінюється як очікуваний ймовірний стан об’єкта в майбутньому.

Процес розроблення прогнозів наз прогнозуванням.

Необхідність прогнозувати розвиток тієї чи іншої ситуації, майбутніх змін тих чи інших обставин ставлять дослідників перед проблемою вибору конкретного методу прогнозування.

Методи соціально-економічного прогнозування:

  1. Кількісні методи:

    • Каузальні: багатомірні регресійні моделі; економетричні моделі; комп’ютерна імітація. Застосовуються в тих випадках, коли шуканий стан залежить не тільки від часу, а й від багатьох змінних.

    • Аналіз часових рядів: оснований на припущенні у відповідності з яким, те. Що відбулося в минулому, дає гарне наближення в оцінці майбутнього, і є способом виявлення тенденцій минулого та їх продовження в майбутнє.

  2. Якісні методи.

Білет №3

1. Етапи економіко-математичного моделювання

Процес побудови економіко-математичних моделей загального типу складається з таких взаємозв'язаних етапів:

Перший етап - постановка задачі, де формується ціль запланованого заходу, ставляться задачі дослідження, проводиться якісний опис об'єкту.

Другий етап - розробка описувальної моделі, де формулюються та обґрунтовуються показники та система основних припущень.

Третій етап - розробка математичної моделі вивчаємого об'єкту з вибором методів дослідження, програмного забезпечення ПК або складання алгоритму та програми для ПК за новими задачами.

Четвертий етап - рішення задачі на базі розробленої моделі, яке складається з реалізації пакету прикладних або розроблених програм для ПК.

П'ятий етап - перевірка та підстройка моделі, тобто встановлення відповідності моделі описаному економічному процесу.

Шостий етап - представлення результатів рішення у формі, зручної для вивчення, аналіз матеріалів моделі на основі обробки результатів.

2. Прогнозування значень залежної змінної

Якщо побудована модель адекватна за F-критерієм, то її застосо­вують для прогнозування залежної змінної.

Про прогнозування регресанда говорять тоді, коли в часових рядах прогнозний період настає пізніше, ніж базовий. Якщо регресія побудо­вана за просторовими даними, прогноз стосується тих елементів гене­ральної сукупності, що перебувають за межами застосованої вибірки.

Якість прогнозу тим краща, чим повніше виконуються передумо­ви моделі в прогнозний часовий період, надійніше (вірогідніше) оці­нено параметри моделі й більш точно визначено прогнозні значення регресорів.

Значення ŷр для майбутнього періоду чи додаткового елемента обчислюють за формулою (3.1) за відомим вектором оцінених пара­метрів і за вектором значень незалежних змінних , що не належать до базового періоду Розрізняють прогноз середній (оцінку математичного сподівання регресанда) та індивідуальний (оцінку певної реалізації регресанда ур, що відповідає моменту р). Перша з них базується на передумові МНК про нульове математичне сподівання випадкової складової рівняння регресії, а друга застосовує оцінене значення . Оцінену дисперсію прогнозу обчислюють відповідно за формулами

Зрозуміло, що здебільшого реальне значення показника уt не збігатиметься зі значенням його математичного сподівання, але якщо розглядати велику кількість вибірок, на підставі яких визначатиметь­ся прогноз, то можна гарантувати, що приблизно (1 - а) • 100 % ре­зультатів потраплять відповідно до інтервалів

де — табличне значення критерію Стьюдента з п- т -1 ступе­нями свободи та при заданому рівні значущості α/2. (Значення α/2 вибирають, як і раніше, через двосторонні критичні межі.)

Очевидно, з віддаленням від середнього значення вибірки спостережень похибка прогнозу зростатиме, що призведе до збільшення довірчого інтервалу для індивідуального значення залежної змінної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]