Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_emm )).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
959.21 Кб
Скачать

1.Основні дефініції економіко-математичного моделювання

Економетрія – це порівняно новий напрям економічної науки, що утворюється від поєднання теоретичної економіки, математики, статистики. Слово економетрія озн «вимірювання в економіці». Економетрія - наукова самостійна дисципліна, яка об'єднує сукупність теоретичних результатів, прийомів, методів і моделей, призначена для того, щоб на базі економічної теорії, економічної статистики, математико-статистичного інструментарію надавати конкретне кількісне вираження загальним закономірностям, що обумовлені економічною теорією взаємозв'язків економічних явищ і процесів. Об’єктом економетрії є економічні системи та простори, сукупність різних соціально-економічних процесів, що протікають в економічній системі.

Предмет економетрії – це економетричні методи і моделі, що дозволяють визначити і дослідити кількісні взаємозв’язки між соціально-економічними процесами і явищами. Метою економетричного дослідження є аналіз реальних економічних систем і процесів, що в них відбуваються, за допомогою економетричних методів і моделей, їх застосування при прийнятті науково обґрунтованих управлінських рішень.

Економетрія поділяється на дві частини: 1) економетричні методи;( методи оцінювання параметрів класич екон моделі за МНК, коли порушуються деякі передумови використання МНК, параметрів динамічних економетричних моделей, оцінювання параметрів економетричних моделей, які побудовані на основі с-ми одночасових структ рівнянь 2) економетричні моделі

Основне завдання-оцінити параметри моделі з урахуванням вхідної економ інформації,відповідність моделей і спрогнозувати розвиток економ процесів.

2. Узагальнений метод найменших квадратів

Нехай досліджується лін модель: з порушенням умов гомоскедастичності, тобто

Д ана матриця є симетричною та додатньо-визначеною матрицею н-го порядку. Тоді для даної матриці існує така невирождена матриця «Пі», для якої:

З дійснюємо наступні перетворення:

ліву і праву частини множимо на :

В ведемо умовні позначення:

  • Одержимо рівняння:

Перевірка моделей на гетероскедастичність, в даному випадку, підтверджується. Тому для визначення статистичних оцінок моделей можна викор ЗМНК, для якого:

Але враховуючи умовні позначення, отримаемо:

Т аким чином, одержимо:

Де

Розглянутий метод перетворень початкової моделі з подальшим використання ЗМНК отримав назву УМНК.

3. Методи прогнозування часових рядів: прогнозування тенденцій часового ряду за аналітичними методами

Аналітичні методи згладжування часових рядів ґрунтуються на припущенні, що відомий загальний вигляд невипадкової складової часового ряду. Вони реалізуються за допомогою регресійних та адаптивних методів.

Адаптивні методи прогнозування застосовуються в ситуації зміни зовнішніх умов, коли найбільш важливими стають останні реалізації досліджуваного процесу. Загальна схема побудови адаптивних методів може бути подана так: 1) за кількома першими рівнями ряду будується модель і оцінюються її параметри;

2) на основі побудованої моделі розраховується прогноз на один крок вперед, причому його відхилення від фактичного рівня ряду розцінюється як помилка прогнозування, яка враховується відповідно до прийнятої схеми коригування моделі;

3) за моделлю з відкоригованими параметрами розраховується прогнозна оцінка на наступний момент часу тощо.

Білет №7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]