Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_emm )).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
959.21 Кб
Скачать

2. Економетричний аналіз лінійної функції парної регресії в ms Exel.

Для того, щоб здійснити аксонометричний аналіз лінійної функції парної регресії засобами МS Excel, необхідно спочатку увійти в меню Сервіс, потім необхідно вибрати пункт аналіз данних, і у вікну «Аналіз данних» вибрати Регресія. Після цього зявиться вікно, де необхідно ввести початкові вхідні данні та оставити певні додаткові мітки за потребою. Неохідно задати також рівень надійності, який, як правило, становить 95% Після натиснення на кнопку ОК, на новому робочому листі зявиться вивід підсумків, на якому відображаються всі парметри аналізу регресіїї, а саме: коефіцієнт кореляції, коеф. Детермінації, нормований R-квадрат,стандартна похибка, у розділі дисперсіональний аналіз приводяться данні про критерій F. А також за допомогою Аналізу даних можна легко і без зайвих зусиль порахувати T- статистку,P-значення, граничну похибку пробнозу та довірчі інтерали.

3. Суть гетероскедастичності.

Передумови, які висуваються при оцінці параметрів моделі за методом 1МНК на практиці часто можуть порушуватись. Однією з таких передумов є незмінність дисперсії залишків для всіх спостережень вихідної сукупності. Якщо дисперсія залишків в економетричному моделюванні змінюється для кожного спостереження або для груп спостережень, то це явище називається гетероскедастичністю.

Наявність гетероскедастичності спричиняє порушення властивостей оцінок параметрів моделі при розрахунку їх за методом 1МНК. Тому завжди виникає необхідність вивчати це явище, і, якщо воно існує, для оцінки параметрів моделі використовувати узагальнений метод найменших квадратів (метод Ейткена).

Для визначення гетероскедастичності застосовуються чотири критерії:

1) критерій ;

2) параметричний тест Гольдфельда—Квандта;

3) непараметричний тест Гольдфельда—Квандта;

4) тест Глейсера.

Якщо існує гетероскедастичність залишків, то це спричинюється до того, що оцінки параметрів моделі 1МНК будуть незміщеними, обгрунтованими, але неефективними. При цьому формулу для стандартної помилки оцінки, строго кажучи, застосувати не можна.

БІЛЕТ № 23

1.Основні дефініції економіко-математичного моделювання.

Економетрія – це порівняно новий напрям економічної науки, що утворюється від поєднання теоретичної економіки, математики, статистики. Слово економетрія озн «вимірювання в економіці». Економетрія - наукова самостійна дисципліна, яка об'єднує сукупність теоретичних результатів, прийомів, методів і моделей, призначена для того, щоб на базі економічної теорії, економічної статистики, математико-статистичного інструментарію надавати конкретне кількісне вираження загальним закономірностям, що обумовлені економічною теорією взаємозв'язків економічних явищ і процесів. Об’єктом економетрії є економічні системи та простори, сукупність різних соціально-економічних процесів, що протікають в економічній системі.

Предмет економетрії – це економетричні методи і моделі, що дозволяють визначити і дослідити кількісні взаємозв’язки між соціально-економічними процесами і явищами. Метою економетричного дослідження є аналіз реальних економічних систем і процесів, що в них відбуваються, за допомогою економетричних методів і моделей, їх застосування при прийнятті науково обґрунтованих управлінських рішень.

Економетрія поділяється на дві частини:

1) економетричні методи;( методи оцінювання параметрів класич екон моделі за МНК, коли порушуються деякі передумови використання МНК, параметрів динамічних економетричних моделей, оцінювання параметрів економетричних моделей, які побудовані на основі с-ми одночасових структ рівнянь

2) економетричні моделі

Основне завдання-оцінити параметри моделі з урахуванням вхідної економ інформації,відповідність моделей і спрогнозувати розвиток економ процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]