Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_emm )).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
959.21 Кб
Скачать

2. Прогнозування значень залежної змінної

Якщо побудована модель адекватна за F-критерієм, то її застосо­вують для прогнозування залежної змінної.

Про прогнозування регресанда говорять тоді, коли в часових рядах прогнозний період настає пізніше, ніж базовий. Якщо регресія побудо­вана за просторовими даними, прогноз стосується тих елементів гене­ральної сукупності, що перебувають за межами застосованої вибірки.

Якість прогнозу тим краща, чим повніше виконуються передумо­ви моделі в прогнозний часовий період, надійніше (вірогідніше) оці­нено параметри моделі й більш точно визначено прогнозні значення регресорів.

Значення ŷр для майбутнього періоду чи додаткового елемента обчислюють за формулою (3.1) за відомим вектором оцінених пара­метрів і за вектором значень незалежних змінних , що не належать до базового періоду Розрізняють прогноз середній (оцінку математичного сподівання регресанда) та індивідуальний (оцінку певної реалізації регресанда ур, що відповідає моменту р). Перша з них базується на передумові МНК про нульове математичне сподівання випадкової складової рівняння регресії, а друга застосовує оцінене значення . Оцінену дисперсію прогнозу обчислюють відповідно за формулами

Зрозуміло, що здебільшого реальне значення показника уt не збігатиметься зі значенням його математичного сподівання, але якщо розглядати велику кількість вибірок, на підставі яких визначатиметь­ся прогноз, то можна гарантувати, що приблизно (1 - а) • 100 % ре­зультатів потраплять відповідно до інтервалів

де — табличне значення критерію Стьюдента з п- т -1 ступе­нями свободи та при заданому рівні значущості α/2. (Значення α/2 вибирають, як і раніше, через двосторонні критичні межі.)

Очевидно, з віддаленням від середнього значення вибірки спостережень похибка прогнозу зростатиме, що призведе до збільшення довірчого інтервалу для індивідуального значення залежної змінної.

3. Гетероскедастичність і зважений метод найменших квадратів

Якщо дисперсія залишків змінюється для кожного спостереження або групи спостережень, тобто , то це явище називається гетероскедастичністю.

Якщо існує гетероскедастичність залишків, то це спричинюється до того, що оцінки параметрів моделі 1МНК будуть незміщеними, обгрунтованими, але неефективними.

Наявність гетероскедастичності спричиняє порушення властивостей оцінок параметрів моделі при розрахунку їх за методом 1МНК. Тому завжди виникає необхідність вивчати це явище, і, якщо воно існує, для оцінки параметрів моделі використовувати узагальнений метод найменших квадратів (метод Ейткена).

Для визначення гетероскедастичності застосовуються чотири критерії:

1) критерій ;

2) параметричний тест Гольдфельда-Квандта;

3) непараметричний тест Гольдфельда-Квандта;

4) тест Глейсера.

Зважений метод найменших квадратів:

Даний метод застосовується при відомих для кожного спостереження значеннях В цьому випадку можна усунути гетероскедастічність. розділивши кожне спостережуване значення на відповідне йому значення дисперсії. В цьому суть методу зважених найменших квадратів.

Білет № 34

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]