Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_emm )).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
959.21 Кб
Скачать
  1. Визначення параметрів вибраного рівняння

Економічний зміст параметрів рівняння лінійної парної регресії:

параметр характеризує середню зміну результату із зміною фактору на одиницю. Параметр при . Якщо не може бути рівним нулю, то параметр не має економічного змісту. Інтерпретувати можна лише знак при : якщо , то відносна зміна результату відбувається повільніше, ніж зміна фактора і навпаки, якщо , то відносна зміна результату відбувається швидше, ніж зміна фактора. Численні значення параметрів лінійного програмування регресійного рівняння можуть бути отримані й за допомогою графічного подання рівняння регресії. Параметр а0 визначає точку перетину прямої Уt з віссю ординат, а другий параметр рівняння а1- це тангенс кута нахилу прямої до осі абсцис, що визначає наскільки сильно буде нахилена ця пряма до осі абсцис.

  1. Суть гетероскедастичності

Р озглянемо модель, що належить до 1-ої групи моделей з порушенням передумов ЗМНК.

При здійснені вибірки ми маємо справу з конкретними реаліз залежної змінної У і відповідними значеннями змінних регресорів, при цьому завжди буде присутній фактор випадкових збурень, що породжують випадкові відхилення (ВВ).ВВ апріорно можуть набувати довільних значень, що підпорядковуються певним ймовірним розподілом. Однієї з головних вимог до цих розподілів є рівність їх дисперсії. Цю вимогу необхідно розуміти наступним чином: Незважаючи на те, що при кожному конкретному спостереженні, ВВ будуть між собою відрізнятися. Не повинно існувати причини, яка б спонукала значну розбіжність між цими величинами, тобто похибки в середньому для всіх спостережень повинні мало відрізнятися.Розглянемо залежність: Розглянемо для даної моделі 2 випадки:

  1. Умова гомоскедастичності виконується.

  2. Умова гомоскедастичності не виконується, тобто наявна гетероскедастичність. В цьому випадку можуть виникати проблеми з ефектом масштабу різниць одиниць виміру. У часових рядах явище гетероскедастичності повТязано з тим, що одні і тіж самі показники розглядаються в різні моменти часу. За наявності гетероскедастичності 1-ої групи статистична оцінка дисперсії обчислюється наступним чином:

Тоді Т-,Ф-статистики та інтервали оцінки

параметрів моделі стануть не надійними, отже використовується ЗМНК при наявності гетероскедастичності в моделі. Маємо суму квадратних похибок:

Кожне конкретне значення в наведеній сумі має однакову питому вагу незалежно від того, чи одерж його при значенні Х=хі, де є мала дисперсія, чи призначені Х=хj, де наявна велика дисперсія, що вважається не припустимо.

3.Основні аспекти поняття і попередній аналіз рядів динаміки: основні характеристики динаміки часового ряду

Для аналізу соціально-економічних показників абсолютні рівні моментальних або інтервальних часових рядів, а також рівні середніх величин часто доводиться перетворювати на відносні величини.

Для визначення змін, що відбуваються з досліджуваним явищем, передусім обчислюють швидкість розвитку цього явища за часом. Показником швидкості слугує абсолютний приріст, який характеризує величину зміни показника за інтервал часу між порівнюваними періодами й обчислюється за формулою: ,де — і-й рівень часового ряду ( ); — індекс початкового рівня.

Точніше, швидкість зміни показника характеризує приріст за одиницю часу; ця величина має назву середнього абсолютного приросту: .

Коефіцієнт зростання для і-го періоду обчислюють за формулою: , , якщо рівень підвищується; , якщо рівень зменшується; за рівень не змінюється. Коефіцієнт приросту дорівнює:

На практиці часто застосовують показники темпу зростання й темпу приросту: , показує, на скільки відсотків рівень одного періоду збільшився стосовно рівня іншого періоду, тобто цей показник характеризує відносну величину приросту у відсотках.

Абсолютне значення одного відсотка приросту визначають як відношення абсолютного приросту до темпу приросту у відсотках .

Середню швидкість зміни показника, що вивчається, за певний період характеризує також середній темп зростання. Його розраховують за формулою середньої геометричної:

,

Відповідно середній темп приросту визначають як:

.

Якщо тенденція часового ряду не змінюється, використовують характеристику середнього рівня ряду. В інтервальному ряду динаміки з однаково розташованими в часі рівнями середній рівень ряду обчислюють за формулою простої середньої арифметичної (тут і далі додавання ведеться за всіма періодами спостережень): .

Якщо інтервальний ряд має неоднаково розташовані в часі рівні, тоді середній рівень ряду (так звану середню хронологічну) обчислюють за формулою зваженої арифметичної середньої, де вагою є тривалість часу (наприклад, кількість років), упродовж якого рівень постійний: ,

де t — кількість періодів часу, для яких значення рівня не змінюється.

Білет № 15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]