Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

14 Призначення, мета складання бухгалтерських балансів

Завдання балансу - дати узагальнену інформацію про господарські активи та їх джерела в єдиній грошовій оцінці на певний момент. Така інформація необхідна для прийняття управлінських рішень. Це пояснюється тим, що баланс є моделлю, за допомогою якої в інтересах користувачів подається інформація про фінансовий стан підприємства на певний момент часу.

Баланс відображає співвідношення між економічними ресурсами підприємства та вимогами на них.

Баланс - це фотокартка підприємства на певний момент; він проводить підсумок стану активів і пасивів в визначений момент часу. Звітний Баланс, що публікується, звичайно складається на кінець фінансового року, хоч в принципі він може бути підготовлений на будь-яку іншу дату. Баланс показує, скільки підприємство заборгувало постачальникам і скільки йому повинні клієнти. Він відображає такі активи, як обладнання і транспортні засоби, що використовуються в бізнесі, і суму капіталу, яка вкладена в бізнес.

Баланс повідомляє:

>скільки капіталу використовується в бізнесі (яка вартість бізнесу);

>яка ліквідність бізнесу (як швидко можуть бути активи перетворені на готівкові гроші);

>наскільки платоспроможний бізнес (яка імовірність того, що бізнес може збанкротувати);

>як фінансується бізнес (звідки засоби надходять і скільки з них складають залучені кошти).

Особливістю бухгалтерського балансу як носія інформації є те, що всі його дані переносяться з бухгалтерських рахунків і підтверджені документально. Інші баланси (матеріальні, енергетичні) найчастіше складаються для того, щоб знайти невідомі величини. Наприклад, в енергетичному балансі, порівнюючи обчислену потребу в електроенергії з наявними потужностями, визначають дефіцит або лишки енергії. Аналогічно використовується баланс доходів і витрат тощо.

15. Зміст статей 1 розділу активу «необоротні активи»

Актив балансу характеризує в грошовому виразі економічні ре­сурси підприємства, необхідні йому для здійснення діяльності. Основу побудови активу балансу складає науково обґрунтована кла­сифікація економічних ресурсів підприємства. Стан необоротних активів на початок і кінець звітного пері­оду характеризує перш за все такі статті, як «Нематеріальні ак­тиви», «Основні засоби», «Довгострокові біологічні активи».Вони оцінюються в сумі залишкової вартості, яка визначається як первісна за відрахуванням зносу (накопиченої амортизації). Завдяки такій оцінці користувач фі­нансової звітності має уявлення про стан матеріально-технічної бази підприємства, ступінь зносу основних засобів і нематеріаль­них активів. При цьому у валюту активу балансу включаються суми по рядках 010 ,030 і 0,35 тобто тільки залишкова вартість осно­вних засобів і нематеріальних активів. Стаття «Незавершене будівництво» (рядок. 020) характери­зує вартість незавершених капітальних інвестицій в будівництво, придбання, реконструкцію і модернізацію необоротних активів.

Наявність у підприємства довгострокових фінансових інвес­тицій в інші підприємства характеризує стаття «Довгострокові фінансові інвестиції» (рядки 040, 045).

У разі непогашеної довгострокової дебіторської заборговано­сті, наприклад, за фінансову оренду, в активі орендодавця певна сума відображається по статті «Довгострокова дебіторська забор­гованість» (рядок 050).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]