Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

12. Метод бо та елементи, взаемоз’язок між ними.

Метод бухгалтерського обліку - це сукупність способів і прийомів, що забезпечують суцільне, безперервне, взаємопов'язане і об'єктивне відображення об'єктів бухгалтерського обліку для управління господарською діяльністю.

Складові методу бухгалтерського обліку: документація і ін¬вентаризація; оцінка і калькуляція; рахунки і подвійний запис; баланс і звітність.

Документація - це спосіб первинного відображення об'єктів бухгалтерського обліку, що дозволяє здійснювати суцільне і без¬перервне спостереження за ними. Для цього на кожну окрему операцію або їх однорідну групу складається документ, який є носієм первинної інформації. У ньому фіксуються зміст операції і необхідна інформація для подальшого групування і узагаль¬нення. Застосування документів надає бухгалтерським даним доказової сили.

Необхідним доповненням документації є інвентаризація.

Інвентаризація- це спосіб виявлення фактичної наявності господарських засовів і порівняння його з даними бухгалтерського обліку. Результатом інвентаризації є надлишки або недостачі, і які за допомогою документування встановити неможливо, тому інвентаризація необхідна для забезпечення реальності облікових показників.

Документація і інвентаризація потрібні для первинного спостереження за об'єктами бухгалтерського обліку і контролю за збереженням майна, законністю операцій, діяльністю матеріально-відповідальних осіб, правильним зберіганням і раціональним використанням майна підприємства.

Для узагальнення різноманітних господарських операцій застосовують грошову оцінку, яка є способом грошового виразу об'єктів бухгалтерського обліку. Тільки за допомогою грошової оцінки можлива калькуляція.

Калькуляція - це спосіб обчислення в грошовому виразі фактичної собівартості виготовлення одиниці продукції, виконаних робіт, наданих послуг, а також придбаних товарів і виробничих запасів. Вона дозволяє визначити фактичну собівартість і є осно- вою грошової оцінки об'єктів обліку. Для визначення, наприклад, витрат на виробництво, спочатку проводять оцінку витрачених матеріалів. їх оцінюють на підставі калькуляції собівар тості придбаних матеріалів. У результаті простежується тісний взаємозв'язок між двома елементами методу бухгалтерського об¬ліку - оцінкою і калькуляцією.

Для групування і поточного відображення стану і руху господарських засобів та джерел їх утворення використовуються бухгалтерські рахунки. Бухгалтерські рахунки - це спосіб поточ¬ного відображення господарських оперцій у системі бухгалтерського обліку.

Кожна господарська операція на рахунках бухгалтерського обліку відображається за допомогою подвійного запису. Подвійне відображення в обліку обумовлене подвійністю господарських явищ у товарно-грошовому обігу. її сутність полягає в тому, що кожна господарська операція відображається по дебету одного рахунку та кредиту - іншого.

Отже, можна сказати, що подвійний запис - це спосіб одночасного взаємопов'язаного відобра¬ження операцій по дебету одного рахунку та по кредиту іншого рахунку в однакових сумах.

Способами підсумкового узагальнення інформації є баланс і звітність.

Бухгалтерський баланс - спосіб узагальненого відображення в грошовій оцінці стану господарських засобів (активів) за їх складом і джерелами утворення (пасивів) на певну дату. Баланс тісно пов'язаний з рахунками: рахунки відкриваються на підставі балансу, а баланс складається за даними бухгалтерських рахунків.

Бухгалтерська звітність - це спосіб узагальнення інформації про результати діяльності підприємства за звітний період на підставі даних бухгалтерського обліку. Вона є завершальним етапом підготовки інформації.

Таким чином, розглянуті способи і прийоми тісно пов'язані між собою і в сукупності складають метод бухгалтерського обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]