Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

45. Облік довгострокової дебіторської заборгованості

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 10 "Дебітори" визначена методологія обліку порядку розкриття інформації про дебіторську заборгованість.

Для обліку довгострокової дебіторської заборгованості використовують рахунок 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість".

Рахунок 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість" призначений для обліку дебіторської заборгованості фізичних і юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу і буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

По дебету рахунку 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість" відбивається виникнення (збільшення) довгострокової дебіторської заборгованості, по кредиту - її погашення (списання).

На субрахунку 161 "Заборгованість за майно, передане у фінансову оренду" відбиваються чисті інвестиції орендодавця у фінансову оренду, визначені згідно Положенню (стандарту) бухгалтерського обліку 14 "Оренда".

Субрахунок 163 "Інша дебіторська заборгованість" призначений для обліку довгострокової дебіторської заборгованості, яка не відбивається на інших субрахунках рахунку 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість", зокрема розрахунки з працівниками по виданих довгострокових судах і інші види розрахунків.

Аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості ведеться по кожному дебіторові, по видах заборгованості, термінах її виникнення і погашення

Кореспонденція рахунків по рахунку 161 "Заборгованість за майно, передане у фінансову оренду приведена при розгляді розділу "Лізинг".

46. Порядок проведення інвентаризації дебіторської заборгованості та відображення її результатів на рахунках бо.

Інвентаризації – це спосіб виявлення фактичної наявності і співставлення її з даними БО.

Значення інвентаризації:

1. забезпечує достовірність облікових даних;

2. дозволяє перевірити роботу матеріально – відповід. Осіб.

3. дозволяє перевірити умови збереження і стан складського господарства.

4. є засобом контролю за рац використання ТМЦ.

5. дозволяє підвищити стан розрахункової дисципліни.

Інвентаризація має контрольне значення і забезпечує реальне відображення результатів діяльності в обліку.

Об’єкти інвентаризації: активи і фінансові зобов’язання.

Згідно до чинного законодавства, об’єкти і періодизація проведення інв визначається власником (керівником ) під-ва, крім обов’язків вкладників.:

- при зміні матеріально – відповід особливостей.

- перед складанням річного звіту;

- при зміні форми власності під-ва, при його ліквідації, реорганізації.

- в разі встановлення фактів крадіжок, зловживань.

- в разі стихійного лиха, аварій тощо.

- на вимогу судових органів.

Проведення інвентаризації дебіторської заборгованості та узагальнення її результатів здійснювати в такому порядку:

1. Інвентаризація заборгованості полягає у перевірці обгрунтованості записів на рахунках і в регістрах синтетичного й аналітичного обліку розрахунків з працівниками, бюджетом, державними цільовими позабюджетними фондами, покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами, у перевірці даних про передбачені фінансовими планами і фактично одержані асигнування, дотації, субсидії, у перевірці відповідності заборгованості затвердженим обсягам асигнувань на утримання бюджетної установи, в оформленні підтвердження про таку заборгованість, у проведенні заліку взаємної з кредитором заборгованості.

2. При організації інвентаризаційної роботи використовується Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затверджена наказом Міністерства фінансів України.

3. По дебіторській заборгованості підприємству-дебітору направляється скріплена підписом і печаткою виписка з регістрів аналітичного обліку про таку. Протягом 5 днів підприємство-дебітор повинно повернути підписаний акт з підтвердженням заборгованості або з викладеними запереченнями.

4. По заборгованості підприємствам з бюджету щодо дотацій, субсидій, асигнувань акт звіряння належної до одержання суми складається з відповідним розпорядником кредитів (бюджетних коштів).

5. За даними акта інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами та первинних документів підприємства складають статистичну звітність за "Звіт про дебіторську та кредиторську заборгованість", доповнену показниками щодо простроченої дебіторської заборгованості: -не підтвердженої інвентаризацією; -що утворилась у розрахунках з підприємствами одного і того самого міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить підприємство.

6. Бюджетні установи за результатами інвентаризації складають "Звіт про заборгованість бюджетних установ", доповнену показниками простроченої дебіторської заборгованості, та подають її до 1 грудня 1998 року: міністерству, іншому центральному органу виконавчої влади, що здійснює державне регулювання у відповідній галузі; Раді міністрів АРК, обласній, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям; органам Державного казначейства за місцезнаходженням.

Після  закінчення інвентаризації оформлені описи (акти) здаються в бухгалтерію для перевірки,  виявлення і відображення  в обліку  результатів інвентаризації.  При цьому кількісні та цінові показники за даними бухгалтерського  обліку  проставляються  проти відповідних   даних   опису  і  шляхом  співставлення  виявляються розходження між даними інвентаризації і даними обліку. У протоколі наводяться докладні дані  про  причини та  осіб, винних в недостачах,  втратах, а також надлишках і вказуються, які вжито заходи стосовно винних осіб. Не пізніше    ніж    за    десять   днів   після   закінчення інвентаризації, протоколи інвентаризаційної комісії затверджуються керівником  установи;  в  централізованих  бухгалтеріях  протоколи центральної інвентаризаційної  комісії  затверджуються  керівником установи, при якій утворена централізована бухгалтерія. Термін   зберігання   документів   з   інвентаризації (інвентарні  описи,  акти,  протоколи  засідань  інвентаризаційних комісій)  в  установах,  становить  три  роки  за умови завершення

ревізій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]