Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!_Конспект лекцій_СОЕІ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

45

Тема №1. Інформація та інформаційні технології в сучасній економіці.

1. ІНФОРМАТИЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА. ФАКТОРИ ЗРОСТАННЯ РІВНЯ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ 1

Кількість й якість інформації 3

1. ПОНЯТТЯ СИСТЕМИ І ЇЇ ВЛАСТИВОСТІ 7

2. РОЛЬ І МІСЦЕ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІЧНИМИ ОБ'ЄКТАМИ 8

Історія 23

Що і хто|КТО| впливає на ринок 25

1. Інформатизація суспільства. Фактори зростання рівня інформатизації

Глобалізація бізнесу й розвиток інформаційних технологій і систем зажадали нових, у корені відмінних від старих, стратегій керування бізнесом й інформацією. Основою бізнесу більше не є управління сировиною, трудовими ресурсами й капіталом. Мережна економіка побудована на інформації й знаннях.

Інформація стала ресурсом нарівні з матеріалами, енергією й капіталом. З'явилася нова економічна категорія - національні інформаційні ресурси. Виснаження природних ресурсів привело до використання відтворених ресурсів, заснованих на застосуванні наукових знань. Витрати на одержання професійних знань, використовуваних у виробництві наукомістких виробів на базі персональних комп'ютерів, становлять приблизно 70% собівартості, а число зайнятих у сфері обробки інформації - 60-90% економічно активного населення індустріально розвинених країн.

Країни стають залежними від джерел інформації, від рівня розвитку й ефективності використання засобів передачі й переробки інформації. Відбувається інформатизація суспільства.

Інформатизація суспільства — сукупність взаємозалежних політичних, соціально-економічних, наукових факторів, які забезпечують вільний доступ кожному члену суспільства до будь-яких джерел інформації (крім складову державну й комерційну таємницю). Інформатизація означає широке використання інформаційних технологій у всіх сферах діяльності. З'явилася індустрія інформаційних послуг.

Основні риси перехідного періоду до інформатизації суспільства наступні: переорієнтація економіки на експлуатацію інформаційних ресурсів, залучення професіоналів у процес автоформалізації знань, прискорення технологічного циклу розвитку «знання - виробництво - знання», масове тиражування професійних знань.

Феноменальному росту індустрії інформації й знань сприяв ряд факторів:

1. Економіка зараз переміщається від промислового виробництва до виробництва послуг. Індустрія обслуговування, така як банківська справа й страхування, набагато більше залежить від інформаційних систем, чим від традиційних виробничих систем.

2. Неухильна глобалізація ринкової економіки викликала зростаючу потребу в інформації й у більше швидких і надійних методах комунікації.

3. Глобальна конкуренція створила навіть більше високу потребу в точній і своєчасній інформації, швидко переданої в різні географічні райони.

4. Попит на інформаційні системи. Одночасно з попитом інтенсивно росла пропозиція, викликане стрімким прогресом в області телекомунікацій, мереж, апаратних засобів, програмного забезпечення й методів програмування.

5. Штучний інтелект, експертні системи й нейронні мережі зараз містять інструментальні засоби й методи для створення інтелектуальних систем для прийняття рішень й обробки інформації. Це перемістило індустрію інформації з пасивної ролі постачальника інформації в область формалізованих, що зберігаються й активно, що застосовуються знань, для рішення завдань і процесів ухвалення рішення.

6. Сьогоднішні комерційні й індивідуальні споживачі інформації й знань мають набагато більше навичок і вимог до роботи з комп'ютером, чим попереднє покоління.

7. Внаслідок більшої конкуренції, обумовленої відкритими ринками й глобальною економікою, організаційні культури віддаляються від централізованого, ієрархічного й бюрократичного підходу до розподіленому, однаковому й підприємницькому стилю керування. Ця зміна стилю вимагає великих інформаційних систем, які поєднують різні організаційні одиниці й збирають інформацію, обробляють її й поширюють по територіально розкиданих одиницях.

8. Концепція віртуальної організації й інтеграції підприємств стала можливої тільки завдяки новаторському використанню інформаційних систем й інноваційних бізнес-процесів.

9. Через більшу потребу в навичках і знаннях недосвідчені працівники стали менш корисними, а фахівців стало дуже дорого (а іноді й неможливо) замінити. Це створило потребу в комп'ютерних системах, які можуть акумулювати знання професіоналів і мають достатній інтелект для керівництва недосвідченими працівниками, щоб наблизити їхня продуктивність до рівня продуктивності фахівця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]