Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

1. Поняття, необхідність і види господарського обліку.

Контроль за господарськими процесами та їх результатами здійснює с-ма господарського обліку шляхом спостереження, вимірювання і реєстрації.

Господарський облік - процес спостереження, збирання, оцін­ки, класифікації, обробки і передачі інформації про фактичний стан діяльності економічного суб'єкта.

На кожному підприємстві, в організації, установі, створена єдина система господарського обліку, яку скла­дають оперативний (оперативно-технічний), бухгалтерський об­лік і статистичний облік.

Оперативний облік є системою поточного спостереження і конт­ролю за окремими господарськими операціями в ході їх безпосеред­нього здійснення. Особливістю його є те, що він швидко надає інформацію про окремі господарські факти.

Об'єкти оперативного обліку визначаються підприємством самостійно виходячи з потреб управління господарськими проце­сами. Він, на відміну від бухгалтерського обліку, не є суцільним і безперервним, а охоплює різноманітні процеси і операції переваж­но виробничо-технічного характеру. Тому оперативний облік ча­сто називають оперативно-технічним. Дані оперативного обліку не завжди оформляються документально.

Метою оперативного обліку є збирання інформації, необ­хідної для оперативного управління господарською діяльністю підприємства.

Статистичний облік здійснює збирання, обробку, статистич­ний аналіз і своєчасне надання необхідної інформації про підсумки діяльності підприємств у територіальному розрізі і за галузями економічної діяльності.

Метою статистичного обліку є збирання інфор­мації, необхідної для управління державою на регіональному і господарському рівні, для визначення валового національного продукту і вивчення економічних, демографічних та інших аспе­ктів суспільного життя.

Бухгалтерський облік - процес виявлення, вимірю­вання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання і переда­чі інформації про діяльність підприємства зовнішнім і внутрі­шнім користувачам для прийняття рішень.

Метою ведення бухгалтер­ського обліку і складання фінансової звітності є надання ко­ристувачам для прийняття рішень повної, правдивої і неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності і про рух грошових коштів підприємства.

2. Загальна характеристика бухгалтерського обліку: визначення, мета, ведення, види.

Бухгалтерський облік - процес виявлення, вимірю­вання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання і переда­чі інформації про діяльність підприємства зовнішнім і внутрі­шнім користувачам для прийняття рішень.

Метою ведення бухгалтер­ського обліку і складання фінансової звітності є надання ко­ристувачам для прийняття рішень повної, правдивої і неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності і про рух грошових коштів підприємства.

Порівняно зі статистичним і оперативним бухгалтерський облік має такі особливості:

1) є суцільним і безперервним. Він охоплює всі господарські операції, що здійснюються на підприємстві і ведеться регулярно;

2) кожна господарська операція підтверджується відповід­ним документом;

3) облікова інформація обробляється в чітко визначені періоди часу (місяць, квартал, рік) і за розробленими правилами;

4) регламентований законами України і нормативно-право­вими актами. При цьому ряд організаційних і методологі­чних питань ведення бухгалтерського обліку підприємст­во вирішує самостійно;

5) усі об'єкти обліку незалежно від застосування натураль­них і трудових вимірників обов'язково відображаються в грошовому вимірнику, що дозволяє узагальнювати різні господарські процеси і операції в єдиному однорідному вимірнику.

Бухгалтерський фінансовий облік надає інформацію, яка характеризує фінансовий і майновий стан підприємства і призначе­на для зовнішніх і внутрішніх користувачів. У фінансовому об­ліку формується інформація про поточні витрати і доходи під­приємства, про розміри дебіторської і кредиторської заборговано­сті, величину фінансових інвестицій і надходжень від них, стан джерел фінансування і т.д., яка необхідна для складання фінан­сової звітності.

Управлінський (внутрішньогосподарський) облік є системою обробки і підготовки інформації для планування, контролю і при­йняття рішень на різних рівнях управління підприємством. Він розрахований на внутрішніх користувачів, якими можуть бути: керівники підрозділів, менеджери, працівники маркетингової служ­би, планово-економічного і контрольно-ревізійного відділів під­приємства.

На відміну від фінансового обліку ведення управлінського об­ліку необов'язкове, і питання про створення внутрішньої обліко­вої інформаційної системи вирішує адміністрація підприємства.

Податковий облік покликаний забезпечити достовірне фор­мування показників оподаткування підприємства як платника податків. Він надає інформацію про доходи і витрати підприємст­ва, про нараховану амортизацію з метою визначення прибутку

оподаткування.

Таким чином, метою податкового обліку є визначення подат­ків і платежів, що підлягають сплаті до бюджету і контролю за їх сплатою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]