Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

33. Облік грошових коштів в іноземній валюті

Валютні операції відбиваються на рахунку 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті".

По дебету рахунку 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті" відбивається надходження грошових коштів на валютні рахунки підприємства, а по кредиту відбивається списання з валютних рахунків грошових коштів.

Згідно положенню, що діє, в Україні в бухгалтерському обліку відбиваються суми в гривнях шляхом перерахунку іноземної валюти по курсу Національного банку України, що діє на дату здійснення операції.

Перерахунок готівки, засобів в установах банків і в дорозі, грошових і платіжних документів, цінних паперів, засобів в розрахунках з юридичними і фізичними особами проводиться на дату здійснення операції в іноземній валюті, а також на дату складання бухгалтерської звітності.

Вартість придбаної іноземної валюти, обчисленої в українській валюті по курсу Національного банку України на дату зарахування іноземної валюти на рахунок підприємства в уповноваженому банку, відображається по дебету рахунку 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті" і кредиту рахунку 333 "Грошові кошти в дорозі в національній валюті".

Підставою для проведення операцій як по поточному рахунку в національній валюті так і по поточному рахунку в іноземній валюті, є виписка банків.

Суми по кожній виписці складаються і записуються в розрізі кореспонденції рахунків в журнал-ордер і у відомості підсумками.

Облік операцій по рахунку 314 "Інші рахунки в банці в іноземній валюті" проводиться в такому ж порядку, що і по грошових коштах в національній валюті України. Облік по рахунках 313 і 314 ведеться з виписок по цих рахунках. Аналітичний облік побудований із забезпеченням отримання даних про рух грошових коштів по кожному напряму.

Порядок розрахунків при акредитивній формі регулюється Інструкцією № 7 "Про безготівкові розрахунки в господарському обороті України", затвердженої ухвалою № 204 від 2.08.96 р.

Розрахунки по акредитивах і особливих рахунках враховуються на рахунку 313 "Інші рахунки в банці в національній валюті". Зарахування грошових коштів в акредитиви відбивається по дебету рахунків 313, 314 і кредиту рахунків 311 "Поточні рахунки в національній валюті", 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті", 60 "Короткострокові позики" і ін.

У міру використання акредитивів їх списують з кредиту рахунків 313, 314 в дебет рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками" або інших подібних рахунків.

Аналітичний облік по рахунках 313, 314 ведеться по кожному виставленому акредитиву.

При оплаті чеком за виконані послуги формується бухгалтерський запис: Дебет рахунку 685 "Розрахунки з іншими кредиторами", Кредит рахунку 313 "Інші рахунки в банці в національній валюті".

34. Облік інших грошових коштів

Відповідно до Інструкції № 291 рахунок 33 „Інші грошові кошти” призначений для узагальнення інформації про наявність і рух: грошових документів (у національній і іноземній валюті); грошових коштів в дорозі (у національній і іноземній валюті).

До грошових документів відносяться підприємства, що знаходяться в касі: поштові марки; сплачені проїзні документи; сплачені путівки в санаторії, пансіонати, будинки відпочинку тощо.

Грошові кошти в дорозі – це грошові суми, внесені в каси банків, ощадні каси або поштові відділення для подальшого їх зарахування на розрахункові або інші рахунки підприємства.

Облік грошових документів підприємства (оплачені путівки до будинків відпочинку, поштові марки) ведеться за номін вартістю та фактичною купівельною ціною на рахунку 33 "Інші кошти".При придбанні грошових документів в бухгалтерському обліку здійснюють запис: Д-т рах. 33 "Інші кошти" та К-т рах. ЗО "Каса", 31 "Рахунки в банках" та інших залежно від того, які кошти були використані для оплати.

У разі списання грошових документів бухгалтерський запис робиться за кредитом рахунка 33 "Інші кошти" та за дебетом рахунка залежно від характеру відповідної операції.

На субрахунках "Грошові кошти в дорозі в національній валюті" та "Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті" обліковуються грошові кошти (переважно грошова виручка), внесені до кас банків, ощадних кас чи кас поштових відділень для зарахування на поточний рахунок підприємства, але ще не зараховані за призначенням. По дебету цих рахунків відображаються суми, що здані до банку, по кредиту - суми, зараховані на поточні рахунки.

Операції по рахунку 33 "Інші кошти" відображаються в журналі-ордері № 3, який будується аналогічно до журналу-ордеру № 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]