Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

22. Призначення бухгалтерських рахунків

Господарсь­ка операція визначається як дія або подія, що зумовлює зміни в структурі активів і зобов'язань, власному капіталі підприємства.

Щоб простежити ці зміни, необхідна система поточного облі­ку господарських операцій. Такою системою є система бухгалтер­ських рахунків. Звідси випливає визначення: рахунки бухгал­терського обліку - це спосіб поточного відображення господар­ських операцій в певній системі для контролю активів і пасивів підприємства.

На рахунках проводиться групування економічно однорідних об'єктів, відображених у статтях балансу. За звітний період на рахунках відображаються зміни, зумовлені господарськими опе­раціями, готуються підсумкові показники для управління, аналі­зу та складання різної звітності (фінансової, управлінської, пода­ткової, статистичної).

Основний принцип відкриття рахунків полягає в тому, що рахунок відкривається за назвою статті балансу, наприклад, «Нема­теріальні активи», «Основні засоби», «Виробничізапаси», Рух активів і пасивів унаслідок господарських операцій при­зводить до збільшення або зменшення на рахунку, тому рахунок поділяється на дві частини. Ліва частина має назву «Дебет», а права - «Кредит» (намалювати самальот).

Активними називаються рахунки, що відображають стан ак­тивів підприємства і зміни, що відбуваються в них. До них нале­жать такі рахунки: «Каса», «Рахунки в банках», «Основні засо­би», «Виробничі запаси», «Виробництво», «Готова продукція», «Товари» і багато інших.

Стан активів характеризує такий показник, як залишок (сальдо) на початок звітного періоду, який в активних рахунках завжди відображається по дебету. Господарські операції звітного періоду, що зумовлюють збільшення на активних рахунках, також відображаються по дебету. Господарські операції, що призводять до зменшення на активних рахунках, відображаються по кредиту.

Пасивними називаються рахунки, що відображають стан па­сивів підприємства і зміни, які відбуваються в них. Прикладами пасивних рахунків є такі: «Статутний капітал», «Пайовий капі­тал», «Резервний капітал», «Довгострокові позики», «Векселі ви­дані», «Розрахунки з оплати праці» і т.ін.

Стан пасивів на початок звітного періоду характеризує почат­ковий залишок (сальдо), який в пасивних рахунках завжди відо­бражається по кредиту. Господарські операції звітного періоду, що зумовлюють збільшення на пасивних рахунках, також відо­бражаються по кредиту. Господарські операції, що призводять до зменшення на пасивних рахунках, відображаються по дебету

Активно-пасивними називаються рахунки, які одночасно ві­дображають стан активів і пасивів підприємства та зміни, що відбуваються в них. Прикладами активно-пасивних рахунків є такі: рахунок «Розрахунки за податками і платежами», рахунок «Фінансові результати» та ін.

У балансі стан розрахунків з бюджетом відображається в активі та пасиві: в активі - дебіторська заборгованість фінан­сових і податкових органів, а також переплата по податках, зборах та інших платежах у бюджет; у Пасиві - кредиторська заборгованість підприємства з усіх видів платежів у бюджет.

У цьому разі рахунок «Розрахунки за податками і платежами» є активно-пасивним, до якого аналітичні рахунки відкриваються за видами податків, зборів і платежів. Залежно від ситуації, що скла­лася, окремі аналітичні рахунки можуть мати або дебетове, або кре­дитове сальдо (згорнуте сальдо). У цілому ж по синтетичному раху­нку сальдо може бути розгорнутим, тобто і йо дебету, і по кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]