Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

43. Облік розрахунків за претензіями

В процесі фінансово-господарської діяльності підприємства виникає необхідність враховувати розрахунки претензійного характеру, довгі по недостачах, розтраті і розкраданнях.

На субрахунку 374 "Розрахунки по претензіях" ведеться облік розрахунків по претензіях, пред'явлених постачальниках, підрядчиках, транспортних і іншим організаціям, а також по пред'явлених їм і визнаним штрафам, пеням, неустойкам.

По дебету цього рахунку відбиваються розрахунки:

– по претензіях до постачальників і підрядчиків, транспортним організаціям при виявленні на їх рахунках невідповідності цін і тарифів, передбачених договорами, а також при виявленні арифметичних помилок;

– претензіях до постачальників матеріалів, товарів за виявлені невідповідності якості технічним умовам, обумовленим договором;

– по претензіях до постачальників, транспортних і іншим організаціям за недостачі вантажів;

– по претензіях за брак і простій, що виник з вини постачальників;

– по претензіях до установ банку по сумах, помилково списаних, перерахованих з розрахункового рахунку;

– по штрафах, пенях, неустойках, стягнутих з постачальників, підрядчиків.

Аналітичний і синтетичний облік руху засобів по рахунку 374 "Розрахунки по претензіях" ведуться по кожному дебіторові.

Підставою для записів операцій по цьому рахунку служать: акти прийому вантажів, рішення арбітражних органів, письмова угода постачальників на задоволення претензій, а також виписки банку на суми, що поступили, в порядку задоволення претензій.

Пред'явлені претензії до постачальників у зв'язку з неправильним застосуванням цін, тарифів, помилками в рахунках, за низьку якість, за недостачу понад норми природного спаду -374 -20,22

Пред'явлена претензія за простій з вини постачальника -374 -92

Сума по претензіях за брак продукції, що виник з вини постачальника -374 -24

Пред'явлені претензії до постачальників у зв'язку з неправильним застосуванням цін, тарифів, помилками в рахунках, за низьку якість -374 -28

Пред'явлена претензія на суму витрат, раніше віднесених на витрати звернення -374 -23

Пред'явлена претензія на суми, помилково списані з рахунків підприємства -374 -31

Сума по претензіях до постачальників за недостачу вантажів, невідповідність якості, невідповідність цін і тарифів, арифметичні помилки -374 -36

Претензії по штрафах, пеням і неустойкам -374 -84

Претензії до банку за помилкові записи, вироблені в розрахунках по кредиту банку -374 -50,60

44. Облік розрахунків з відшкодування завданих збитків

В результаті безгосподарності і недостатнього контролю за забезпеченням збереження товарно-матеріальних цінностей у окремих підприємств виникають недостачі, розтрата, розкрадання грошових, майнових і товарно-матеріальних цінностей, а також втрати від їх псування.

У бухгалтерському обліку на субрахунку 375 "Розрахунки по відшкодуванню заподіяних збитків" ведеться облік розрахунків по відшкодуванню підприємству заподіяного збитку в результаті недостач і втрат від псування цінностей, недостач і розкрадання грошових коштів, якщо винен виявлений.

На цьому рахунку враховуються також суми по відшкодуванню заподіяного підприємству збитку у випадках і розмірах, передбачених директивними документами.

Відповідно до чинного законодавства України суми збитку, заподіяного недостачами і розкраданнями, виключають у розмірі вартості бракуючих цінностей, що підлягає стягненню з винних лиць. Ці суми відносять в дебет рахунку 375 "Розрахунки по відшкодуванню заподіяного збитку", в кредит рахунку 746 "Інші доходи від звичайної діяльності". Сума відшкодування, що підлягає сплаті до бюджету (різниця між цінами, по яких визначається матеріальний збиток, і цінами, по яких цінності числилися на балансі підприємства), відбивається бухгалтерським записом:

Дебет рахунку 746 "Інші доходи від звичайної діяльності", Кредит рахунку 642 "Розрахунки по обов'язкових платежах".

По кредиту рахунку 375 "Розрахунки по відшкодуванню заподіяного збитку" відображають в кореспонденції з дебетом рахунків:

30 "Каса", 31 "Рахунку в банках" — суми внесених платежів;

66 "Розрахунки по оплаті праці" - суми утримань із заробітної плати.

На рахунку 375 "Розрахунки по відшкодуванню заподіяного збитку" також враховуються розрахунки з винними особами по відшкодуванню заподіяного підприємству збитку в розмірах, передбачених законодавством про матеріальну відповідальність. Зокрема, тут враховують понесені в установленому порядку збиток і втрати за брак, бій, лом, псування товарів, продуктів, матеріалів, інвентаря і інших цінностей — від простоїв; із-за неправильного витрачання грошових сум, виданих під звіт, сплати штрафів і інші суми збитку, відшкодовані згідно із законом винними особами.

Аналітичний облік розрахунків по відшкодуванню матеріального збитку ведуть окремо по кожній винній особі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]