Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

16. Зміст статей 2 розділу активу «Оборотні активи»

Актив балансу характеризує в грошовому виразі економічні ре­сурси підприємства, необхідні йому для здійснення діяльності. Основу побудови активу балансу складає науково обґрунтована кла­сифікація економічних ресурсів підприємства. У другому розділі «Оборотні активи» запаси підприємства характеризують такі статті: «Виробничі запаси» (рядок 100), «Поточні біологічні активи»(рядок 110), «Незавершене виробництво» (рядок 120), «Готова продукція» (рядок 130), «Товари» (рядок 140). В оцінці за фактичною (істо­ричною) собівартістю ці статті відображають наявність запасів на початок і кінець звітного періоду.

Поточну дебіторську заборгованість характеризують такі стат­ті: «Векселі одержані» (рядок 150), «Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги» (рядок 160). Остання визначається як різниця між первісною вартістю і резервом сумнівних боргів.(рядок 161- рядок 162).

Дебіторську заборгованість за розрахунками характеризують статті (рядки 170-200): розрахунки з бюджетом, за виданими ава­нсами, за нарахованими доходами, за внутрішніми розрахунками.

Наявність у підприємства поточних фінансових інвестицій, грошових коштів і їх еквівалентів відображається в кінці розді­лу II (рядки 220-240).

17. Зміст статей 3 розділу активу «Витрати майбутніх періодів» та 5 розділу пасиву «Доходи майбутніх періодів.

Актив балансу характеризує в грошовому виразі економічні ре­сурси підприємства, необхідні йому для здійснення діяльності. Основу побудови активу балансу складає науково обґрунтована кла­сифікація економічних ресурсів підприємства. Розділ III «Витрати майбутніх періодів» (рядок 270) харак­теризує ту частину витрат, яка відноситиметься на фінансовий результат підприємства в подальші звітні періоди. Пасив балансу характеризує в грошовому виразі власний капітал і зобов'язання підприємства. Доходи майбутніх періодів, що виникають на підприємстві, ві­дображаються в розділі V пасиву балансу (рядок 630). Слід під­креслити, що тут зазначається та сума доходів, яку слід віднести на фінансовий результат підприємства в майбутні звітні періоди. Загальний розмір джерел утворення активів підприємства (ря­док 640) обов'язково має дорівнювати загальному розміру його економічних ресурсів (рядок 280) як на початок, так і на кінець звітного періоду.

18. Зміст статей 1 розділу пасиву «Власний капітал».

Пасив балансу характеризує в грошовому виразі власний капітал і зобов'язання підприємства. Статті розділу І «Власний капітал» являють собою складові частини власного капіталу (рядки 300-370) і характеризують його в грошовому виразі на початок і кінець звітного періоду. Причому неоплачений, вилучений капітал, а також непокритий збиток відображаються з негативним значенням, що приводить до зменшення власного капіталу підприємства. Загальний розмір джерел утворення активів підприємства (ря­док 640) обов'язково має дорівнювати загальному розміру його економічних ресурсів (рядок 280) як на початок, так і на кінець звітного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]