Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

37. Оцінка дебіторської заборгованості

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність одержання підприємством майбутніх економічних вигод, та її сума може бути достовірно визначена.

Поточна дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг і оцінюється за первісною вартістю. У разі відстрочення платежу з утворенням від цього різниці між справедливою вартістю дебіторської заборгованості та номінальною сумою грошових коштів (їх еквівалентів), що підлягають отриманню за товари, така різниця визнається дебіторською заборгованістю за нарахованими доходами (процентами) в період її нарахування.

Дебіторська заборгованість як складова елементу фінансової звітності активу має визнаватись і відображатись у звітності в грошовій сумі, яка визначається з урахуванням оцінки дебіторської заборгованості в поточному обліку, яка залежить від її виду

Дебіторська заборгованість, на яку нараховуються проценти

Теперішня вартість Залежить від виду заборгованості та умов її погашення

Дебіторська заборгованість за фінансовою орендою

Чисті інвестиції в оренду = Мінімальні орендні платежі + = негарантована ліквідаційна вартість - фінансовий дохід, що підлягає отриманню

Дебіторська заборгованість, пов'язана з реалізацією товарів, робіт, послуг

Чиста реалізаційна вартість = Сума поточної дебіторської заборгованості - резерв сумнівних боргів

Відповідно до принципу обачності, в момент визначення доходу від реалізації підприємство повинно визнати можливі втрати від неповернення частини боргів покупцями. Величина цих втрат оцінюється на підставі аналізу інформації про фактичні втрати від неповернення боргів за минуліперіоди, враховуючи зміни, що відбулися в умовах реалізації продукції узвітному періоді, або, як очікується, відбудуться у наступному періоді.

Поточна дебіторська заборгованість, не пов'язана з реалізацією продукції, товарів, робіт, послуг (дебіторська заборгованість по розрахунках та інша дебіторська заборгованість), визнана безнадійною, списується з балансу з відображенням витрат в складі інших операційних витрат. По такій заборгованості резерв сумнівних боргів не створюється.

П(С)БО 10 передбачені два варіанти визначення величини сумнівних боргів:

– виходячи з платоспроможності окремих дебіторів;

– на підставі класифікації дебіторської заборгованості за періодами її виникнення з врахуванням досвіду минулих років щодо платоспроможності дебіторів.

Виключення безнадійної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги з активів здійснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів.

38. Резерв сумнівних боргів: методи нарахування та облік.

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 10 "Дебіторська заборгованість" визначені методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість, а також формування величини резерву сумнівних боргів.

Сумнівний борг — це поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги, щодо якої існує невпевненість в її погашенні боржником.

Величина резерву сумнівних боргів визначається виходячи з платоспроможності окремих дебіторів або на основі класифікації дебіторської заборгованості.

Класифікація дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги здійснюється шляхом угрупування дебіторської заборгованості по термінах її непогашення зі встановленням коефіцієнта сумнівності для кожної групи.

Коефіцієнт сумнівності встановлюється підприємством виходячи з фактичної суми безнадійної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги за попередні звітні періоди. Коефіцієнт сумнівності, як правило, зростає із збільшенням термінів непогашення дебіторської заборгованості. Величина резерву сумнівних боргів визначається як сума творів поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги відповідної групи і коефіцієнта сумнівності відповідної групи. Виключення безнадійної дебіторської заборгованості з активів здійснюється з одночасним зменшенням -величини резерву сумнівних боргів.

Поточна дебіторська заборгованість, не пов'язана з реалізацією продукції, товарів, робіт, послуг, визнається безнадійною і списується з балансу з відображенням втрат у складі інших операційних витрат.

У бухгалтерському обліку резерв сумнівної дебіторської заборгованості ведеться на рахунку 38 "Резерв сумнівних боргів".

По кредиту рахунку 38 "Резерв сумнівних боргів" відображається створення резерву сумнівних боргів в кореспонденції з рахунками обліку витрат, по дебету - - списання сумнівної заборгованості в кореспонденції з рахунками обліку дебіторської заборгованості або зменшення нарахованих резервів в кореспонденції з рахунком обліку доходів.

Аналітичний облік на рахунку 38 "Резерв сумнівних боргів" ведеться в розрізі боржників або по термінах непогашення дебіторської заборгованості.

Основні бухгалтерські проводки по рахунку 38 "Резерв сумнівних боргів"

Створений резерв сумнівних платежів -944 -38

Списання безнадійної дебіторської заборгованості покупців -38 -36

Відновлення раніше списаної суми, визнаної безнадійною -36 -38

Списання безнадійної дебіторської заборгованості підзвітних осіб -944 -372

Коректування сум сумнівних боргів в кінці року -38 -716

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]