Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

78. Визначення, класифікація та оцінка зобов’язань

Під час здійснення дія-ті під-ва вступають у взаємовідносини з різними юридичними і фіз. особами, внаслідок яких у нього виникають зобов’язання.

Осн док П(С)БО 11 „Зобовязання”, в ньому зазначено,що зобов’язання – це заборгованість під-ва, яка виникає в результаті минулих подій і погашення якої, як очікується призведе до зменшення ек вигод.

Зобовязання виникають у разі одержання активів або вкладання невідновної угоди на придбання активів, якщо вони не були попередньо погашені.

Зоб визначаються за таких умов:

1. якщо їх вар-ть можна достовірно оцінити

2. якщо існує ймовірність зменшення економічних вигод в майбутньому внаслідок їх погашення

Обовязково під-ва розглядають як зобов’язання якщо:

1. мають визначений термін виконання

2. прийняті відносно суб’єктів, які можуть бути ідентифіковані, якщо не в момент прийняття зобов’язання, то в момент його виконання

3. існують на даний момент і є наслідком минулих господарських операцій або подій

4. пов’язані з необхідністю майбутніх платежів з метою збереження господарських зобов’язань під-ва

5. повинні бути виконані неминуче

Погашення зобов’язань може здійснюватися сплатою грош коштів, передачею інших активів, наданням послуг, заміною даного зобов’язання іншим.

Відпов до П(С)БО 11 зобов класифікують:

1. на поточні – погашення протягом року

2. довгострокові – понад рік

3. монетарні – зоб, які відображають суму грош коштів, що підлягають сплаті кредиторам

Згідно до принципу обачності під-ва повинні запобігати заниженню сум визнаних зобов’язань, а також згідно до принципу безперервності оцінка зобов’язань повинна бути постійною протягом тривалого часу.

Зобов оцінюються за:

1. істор вар-тю – сума надходжень отриманих внаслідок обміну на зобов’язання або за деяких інших обставин, тобто сума грош коштів або їх еквівалентів, яка як очікується буде сплачена з метою погашення зобов’язання під час звичайної дія-ті

2. теперішня вар-ть – продиспонтована сума майб платежів за вирахуванням суми очікуваного відшкодування, яка як очікується буде необхідна для погашення зобовязаності в процесі звичайної дія-ті

3. вір-ть погашення – недеспонована сума грош коштів або їх еквівалентів, яка як очікується буде сплачуватися для погашення зобовяз в процесі здійснення звич дія-ті

При погашені зобов під-во передає ресурси, які втілюють в собі ек вигоди з метою задоволення вимог іншої сторони.

Сума яка підлягає сплаті для погашення заборгованості за зобов, визначається угодою або розраховується на підставі встановлених правил, норм, тарифів.

Зобов, які виникають внаслідок авансованої оплати покупцем продукції за визначеними цінами можуть змінювати свою грош оцінку внаслідок певних обставин, але незмінними залишаються обумовлені в договорі кіл-ть та якість продукції.

Якщо зобов в іноземній валюті то їх вар-ть визначається шляхом перерахунку і застосуванням офіційного курсу НБУ на дату здійснення операції, при цьому монетарні статті перерах за курсом, що діє на дату погашення або на певну дату балансу.

Немонетарні перерахунки не підлягають і відображають за вар-тю, яка визначається при їх визначенні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]