Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

31. Порядок відкриття та закриття поточного рахунку. Облік коштів на поточному рахунку

З метою забезпечення зберігання грошових коштів, а також здійснення банківських розрахунків як із юридичними, так і фізичними особами, підприємства відкривають рахунки в установах банків

Поточні рахунки відкриваються підприємствам усіх видів та форм власності, їх відокремленим підрозділам, а також фізичним особам — суб'єктам підприємницької діяльності для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій за ци­ми рахунками відповідно до чинного законодавства України.

Для відкриття поточних рахунків підприємства подають установам банків такі доку­менти:

а) заяву на відкриття рахунку встановленою зразка

б) копію свідоцтва про державну реєстрацію ;

в) копію належним чином зареєстрованого статуту (положення), засвідчену нотаріально чи органом, який реєструє.

г) копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік,

д) картку із зразками підписів осіб, яким надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів

є) довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду Ук­раїни.

е) копію довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України

ж) копію страхового свідоцтва

Кошти на цей рахунок перераховуються засновниками, учасниками для формування статутного фонду господарського товариства до його реєстрації як юридичної особи. Цей рахунок починає функціонувати як поточний тільки після одержання банком документів щодо реєстрації господарського товариства в установленому порядку. У разі відмови в реєстрації господарського това­риства або в інших випадках, передбачених чинним законодавством України, кошти повертаються засновникам, учасникам, а раху­нок закривається.

Поточні рахунки закриваються в установах банку: а) на підставі заяви власника рахунку;

б) на підставі рішення органу, на який законом покладено функції щодо ліквідації або реорганізації підприємства;

в) на підставі відповідного рішення суду або господарського суду про ліквідацію підприємства;

г) на інших підставах, передбачених чинним законодавством Ук­раїни чи договором між установою банку та власником рахунку.

Закриття поточного рахунку за бажанням власника здійснюється на підставі його заяви.

За наявності коштів на рахунку банк здійснює завершальні операції за рахунком (з виконання платіжних вимог на примусове списання (стягнення) коштів, виплати коштів готівкою, перерахування залишку коштів на підставі платіжного доручення на інший раху­нок підприємства, зазначений у заяві тощо.

У день закриття рахунку банк зобов'язаний видати клієнту довідку про закриття рахунку. Справа з юридичного оформлення рахунку залишається в установі банку.

Облік коштів на поточних рахунках відображається на рахунках 311 та 312, які відповідно мають назву «Поточні рахунки в національній та іноземній валюті». Надходження коштів на рахунок відображається по дебету, а вибуття – по кредиту.

32. Документальне оформлення операцій на поточних рахунках в національній валюті.

Для здійснення операцій на поточному рахунку підприємством до уповноваженого банку подаються оформлені належним чином відповідні первинні документи.

Документи, за допомогою яких прово­диться операції на поточному рахунку у банку, можна поділити на три групи:

1) документи, за допомогою яких суб'єкт господарювання за­безпечує взаємозв'язок між поточним рахунком і касою підприємства (заява на отримання чекових книжок, грошова чекова книжка, об'ява про внесення готівки);

2) документи, за допомогою яких суб'єкт господарювання здійснює розрахунки із іншими суб'єктами господарювання в обох напрямках (платіжне доручення, платіжна вимога-доручення);

3) документи, за допомогою яких здійснюється списання сум недоїмок до бюджету за податками і які стягуються у безспірному порядку (платіжна вимога, інкасове доручення-розпорядження).

Для отримання належних готівкових коштів із банку у касу підприємства використовують чек грошової чекової книжки. В свою чергу для отримання як грошової, так і розрахункової чекової книжки до установи банку подається "Заява на отримання чекових книжок"

Платіжне доручення — документ, який являє собою письмово оформлене доручення клієнта банку, що його обслуговує, на перерахування визначеної суми коштів зі свого рахун­ку.

Платіжна вимога-доручення – це комбінований розрахунковий документ, який складається з двох частин:

1) верхня — вимога постачальника (одержувача коштів) безпо­середньо до покупця (платника) сплатити вартість поставленої йому за договором продукції (виконаних робіт, наданих послуг);

2) нижня — доручення платника своєму банку перерахувати з його рахунку суму, яка проставлена у рядку "сума до оплати літера­ми".

Розрахунковий документ на безспірне списання (стягнення) коштів оформлюється на бланку платіжної вимоги і подається стягувачем, державним виконавцем до установи бан­ку, що його обслуговує.

Суми недоїмків до бюджету за податками, податковим кредитом, штрафи, нараховані державними податковими адміністраціями України, стягуються у безспірному порядку інкасовими дорученнями (розпорядженнями).

Вони приймаються банком, приймаються банком, що обслуговує стягувача, протягом 10 днів з дня виписки. День заповнення інкасового доручення (розпорядження) не враховується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]