Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

76. Облік власного капіталу.

Для обліку ВК викор рахунок класу 4, які по відношенню до балансу є пасивними.

Для формування та збільшення розміру капіталу викор такі документи:

- статут, установчий договір, накладні, виписки банку, акти приймання – передачі ОЗ, рішення зборів акціонерів, довідки та розрахунки бухгалтерії.

При зменшенні розміру:

-статут, установчий договір, рішення зборів акціонерів платіжні доручення, видаткові касові ордери, виписки банку, довідки бухгалтерії.

Для обліку статутного капіталу викор рахунок – 40 – відображають розмір внесків учасників, величина яких зареєстрована в статуті підприємства.

Сальдо буде показувати ( Кт) суму статуного капіталу,яка зазначена в засновницьких документах. При зміні розміру статутного капіталу відпов до чинного законод повинні бути внесені зміни і до установчих документів. Законодавчо визначено мінім розмір статутного капіталу для підприємств різних форм власності. Внески учасників вносяться у строки, передбачені законодавством, але до моменту державної реєстрації товариства неменше, ніж 50 % всих вкладів.

Учасники можуть вносити до капіталу наступні активи:

1 грошові кошти, в т.ч. іноземна валюта;

2 будинки, споруди, та ін. цінності

3 нематер активи ( права і т.д.)

4 цінні папери тощ0о.

Заборонено вносити кошти, одержані в кредит; кошти, одержані як бюджетні; векселя і засоби, одержані під заставу.

При створенні під-ва роблять запас Дт-46, Кт – 40; при погашенні внесків дт -301,311,12,10,20; кт – 46.

Аналітичний облік ведеться залежно від виду під-ва, і в основному за кожним учасником, або за видами акцій.

Рахунок 41- для обліку пайогового капіталу – пасивний, призначено для відображення розрахунків за внесками фіз. осіб та Юр осіб, що є членами кредитних спілок, с\г під-ств, які передбачені в засновницьких документах і є необхідними для здійснення господ діяльності.

Аналітичний облік ведуть за учасниками у розмірі видів капіталу ( обов’язковий та додатковий).

Для обліку додаткового капіталу призначено рахунок 42, за яким відображу емісійний дохід ( різниця між прод та номін вартістю), інші вкладення засновників. Проведення дооцінки ( уцінки) необхідних активів, вартість необхідних активів, які були одержані безоплатно та ін. види додаткового капіталу. Аналітичний облік ведуть за видами додаткового капіталу.

Резервний капітал - рахунок 43 – для відображення оцінки стану резервного капіталу за рахунок частини ПЗ метою подальшого використання при виникненні необхідностей для покриття витрат, пов’язаних з відшкодуванням збитків від надзвичайних подій, виплати дивідендів в разі недостатності нерозподіленого прибутку і т.д.

Утворення РК - дт -44, кт – 43; викор – дт – 43, кт - …; виплата дивід (збитеів) дт- 43, кт – 44.

Аналітичний облік ведеться за видами і напрямками використання.

Рахунок 44 – нерозподілений прибуток ( непокритий збиток) - пасивний – відображає розмір прибутку, одержаного під-вом, відповідно 442 – розмір непокритих збитків- активний.

Розмір непокритих збитків зменшує розмір ВК, а розмір прибутку – збільшує. Аналіт облік ведеться за нпармяками діяльності і напрямками використання.

Для обліку вилученого капіталу рахунок 45 Дт- фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством в його учасників; Дт- вартість акумульованих або перерозподілених акцій. Аналітичний облік ведеться за видами акцій або вкладів.

Для відображення операцій щодо розрахунків по внескам учасників для статутного капіталу викор рахунок 46 – активний – розмір неоплачених часток учасників на момент створення під-ва. Аналітичний облік ведеться за кожним учасником. В бухгалтерії під-ва можуть складати необх розрахунки, а також довідки, а також викор засновницькі документи і документи з обліку об і необо активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]